× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κυνηγώντας το μακαρίτη Πλανητάρχη Μπους

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 29/5/2020

Κυνηγώντας το μακαρίτη Πλανητάρχη Μπους

Ο μπαξές της ολιγόωρης επίσκεψης του πατρός, της μητρός, του θείου και των θυγατέρων του Πλανητάρχη Μπους στην Πέτρα, στο Μόλυβο και στα Τσόνια το καλοκαίρι του 2004, είχε απ’ όλα. Σκάφη του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού, ελικόπτερα και προπάντων δεκάδες άνδρες ασφαλείας οι περισσότεροι ασθμαίνοντες να ακολουθούν τον 80χρονο νεανίζοντα πρώην Πλανητάρχη και τους μαθημένους στους ρυθμούς του πράκτορες του FBI στην περίπου 12 χιλιομέτρων διαδρομή τους στο τέλος της οποίας είχαμε και …φίτνες δηλώσεις. Προς καμεραμεν τηλεοπτικών σταθμών και δημοσιογράφους (μεταξύ των οποίων και η αφεντιά μου) που σερνόταν και παρακαλούσαν επιτέλους η επίσκεψη του προέδρου Μπους να πάρει τέλος, δήλωσε πόσο του άρεσε η άσκηση σε τούτο τον τόπο και πόσες θερμίδες έχασε μετά από μια τέτοια διαδρομή! Εγώ να δείτε πόσες είχα χάσει…

Η επίσκεψη Μπους όμως στη Λέσβο είχε και πιστές στην αριστερή παράδοση του νησιού διαμαρτυρίες, έναν πολίτη στην πλατεία της Πέτρας που σήκωσε ένα χαρτόνι που έγραφε «Δολοφόνε Μπους» στην αγγλική γλώσσα και έναν άλλον Έλληνα που άρχισε να φωνάζει στη θέα του Μπους «Έξω ο φονιάς από τη Λέσβο, έξω από την Ελλάδα». Πλην όμως τόσο ο Αμερικανός υψηλός επισκέπτης όσο και η συνοδεία δεν έδωσαν σημασία και συνέχισαν το γρήγορο βηματισμό τους.

Σημασία δεν έδωσαν και στο μακαρίτη το Δήμαρχο της Πέτρας Στέλιο Παυλή που πλησίασε το Μπους για να τον καλωσορίσει. Και μάλιστα κομίζοντας δώρα, βιβλία και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα. Ο Μπους ούτε καν γύρισε να τον κοιτάξει παρά του ότι άνδρας της φρουράς, του επεσήμανε την παρουσία του Δημάρχου.

«Νιώθω πως ο Δήμος μου είναι υπό κατοχή» είπε ο και πρόεδρος της ΤΕΔΚ του Νομού Λέσβου Δήμαρχος της Πέτρας που επεσήμανε τις απαράδεκτες για Έλληνες και ξένους κατοίκους και επισκέπτες της τουριστικής περιοχής, συνθήκες που δημιούργησαν οι φρουροί του Μπους. «Κλειστή παραλία, κλειστοί δρόμοι, πρακτικές αποικιοκρατών σε βάρος ακόμα και της τοπικής αυτοδιοίκησης που προσέρχεται να τους καλωσορίσει. Απαράδεκτα πράγματα…»


Η απόβαση της παρέας του Τζωρτζ Μπους με τη θαλαμηγό «Ντουμάρα» που κατέπλευσε στον όρμο ανοικτά της Πέτρας έγινε την Τετάρτη 11 Αυγούστου 2004 το πρωί, λίγο μετά τις 8.

Περίπου στις 10 το πρωί ο κ. Μπους με σκάφος της θαλαμηγού βγήκε στην περιοχή «Αυλάκι» μαζί με φρουρούς του και άλλους συνοδούς του και όλοι μαζί περπάτησαν περίπου 12 χιλιόμετρα μέσω του χωριού Πέτρα ως την είσοδο του Μολύβου και στη συνέχεια πίσω προς την Πέτρα ως την παραλία Καβάκι. Στην ίδια παραλία είχε φτάσει συνοδεία πολλών στελεχών ασφαλείας Ελλήνων και ξένων, μέσω μιας Σκάλας στην πλατεία της Πέτρας όπου και αποβιβάσθηκαν, η γυναίκα του Μπους Μπάρμπαρα, ο αδελφός του και οι δυο εγγονές του κόρες του γιου του έτερου Προέδρου των ΗΠΑ.

Στο γειτονικό λιμάνι στο Καβάκι αποβιβάσθηκαν άνδρες ασφαλείας οι οποίοι και ήλεγξαν εξονυχιστικά την ακτή μαζί με Έλληνες ντόπιους συναδέλφους τους του Λιμενικού Σώματος και της Αστυνομίας.

Στην παραλία και πάντα υπό το άγρυπνο βλέμμα δεκάδων φρουρών από ξηράς, θαλάσσης και αέρος ο κ. Μπους κολύμπησε για λίγα λεπτά με τις εγγονές του και στη συνέχεια όλοι μαζί επιβιβάσθηκαν σε φουσκωτά σκάφη και επέστρεψαν στην θαλαμηγό.

Αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας η θαλαμηγός αναχώρησε από τον όρμο της Πέτρας και όλοι πίστεψαν ότι έφευγε. Αλλά ο Πλανητάρχης και πατέρας Προέδρου των ΗΠΑ ξαναβγήκε στα Τσόνια αυτή τη φορά όπου περπάτησε πάλι αρκετά χιλιόμετρα και αυτή τη φορά ήπιε και καφέ σε καφενείο της παραλίας!

Περασμένα μεγαλεία…

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ