× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το καινούργιο κουστούμι (μέρος ΄Β)

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/5/2020

Το καινούργιο κουστούμι (μέρος ΄Β)

Θρίαμβος! Εφτακόσια πενήντα δις ευρώ θα μοιράσει η Ε.Ε. Εμείς θα πάρουμε τα 32 δισ."Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε όλο της το μεγαλείο". "Μπορεί να αργεί, καμιά φορά, αλλά πάντα παίρνει μπρος!", "Φανταστείτε τι θα γινόταν αν δεν 'ημασταν στην Ε.Ε.", "Αυτά να τα δούνε μερικοί- μερικοί που γκρινιάζουν για έλλειψη αλληλεγγύης"...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτά κι άλλα πολλά λένε οι άνθρωποι της κυβέρνησης -και όχι μόνο- τρίβοντας παράλληλα τα χέρια τους (εντάξει, αυτό το τελευταίο για τη γκρίνια και την έλλειψη αλληλεγγύης είναι δικό μου...)

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Αν δεν κάνω λάθος, πριν από ένα- ενάμιση μήνα περίπου, -9 Απριλίου 2020- το Εurogroup συζητούσε για ένα πακέτο ύψους 3,2 τρις, που θα ήταν η απάντηση της Ε.Ε. στην επιδημία του κορωνοϊού. Αν' αυτού, τότε, αποφάσισαν μέτρα μισού τρις (500 δις). Βγήκε στα κάγκελα ο νότος, κυρίως Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία -οι "δικοί μας" ήταν ευχαριστημένοι!- και τελικά τα 500 δις γίνανε 750. Ε, δεν το λες και τεράστια επιτυχία... Με τα 500 δις όλοι οι υπόλοιποι "δικοί μας" βγήκαν και τα κατακεραύνωναν, τώρα, με 250 επιπλέον, έναντι των 3,2 τρις που είναι οι ανάγκες, είναι όλοι τους- πλην των συνήθως υπόπτων βεβαίως- ευχαριστημένοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βέβαια, τίποτα ακόμα δεν είναι σίγουρο γιατί οι σκληροί της παρέας -Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία - δεν έχουν μιλήσει ακόμα, όμως και αν ακόμα τα πράγματα είναι έτσι, όλοι εμείς οι πολλοί, άνεργοι, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, μισθοσυντήρητοι και μεροκαματιάρηδες δεν έχουμε κανένα λόγο να πανηγυρίζουμε. Ούτε καν να είμαστε αδιάφοροι.

Να κρατάμε τη μέση μας πρέπει, για να μη πω τίποτα άλλο.
Τον λογαριασμό,πάλι σε εμάς θα τον στείλουνε.

Ήδη, έχουν κάνει ξεκάθαρο πως τα 32 δις θα είναι 10 δάνεια και 22 επιδοτήσεις και όλα δείχνουν πως δάνεια και επιδοτήσεις θα πηγαίνουν μαζί, πακέτο. Στην πρόταση δε της Κομισιόν αναφέρεται πως "όποια χώρα καταθέτει αίτηση χρηματοδότησης, θα πρέπει να υποβάλει και συγκεκριμένο σχέδιο "δημοσίων επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων" οι οποίες θα διασφαλίζουν την "ανθεκτικότητα των οικονομιών της Ε.Ε." σε πιθανές μελλοντικές κρίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διατύπωση δε αυτή παραπέμπει στη δέσμευση επί συγκεκριμένων δημοσιονομικών πολιτικών, οι οποίες θα εγκρίνονται και θα παρακολουθούνται όχι μόνο από την Κομισιόν αλλά και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο" "Άρα τίθεται καθαρά ζήτημα για δημοσιονομικές δεσμεύσει και για έλεγχο που παραπέμπει σε συνθήκες επικρατείας". Τέλος, είναι "επίσης σαφής η πρόταση της Κομισιόν για την επιβολή νέων φόρων μέσω των οποίων θα αποπληρωθεί η χρηματοδότηση, φόρων, οι οποίοι θα εστιάσουν στις εκπομπές άνθρακα και στις ψηφιακές τεχνολογίες" (tvxs).

Και είπαμε, όλα τα παραπάνω είναι το "καλό" σενάριο. Όλα τα παραπάνω είναι πριν ακόμα μιλήσουν "οι κακοί", που σύμφωνα με την Άνγκελα Μέρκελ οι διαπραγματεύσεις μαζί τους προοιωνίζονται μακρές και σκληρές.

Κι ερχόμαστε πάλι σ' εμάς. Είπαμε παραπάνω πως τον λογαριασμό θα τον στείλουνε πάλι σε εμάς.Ας πούμε λοιπόν, πως όλα πάνε κατ' ευχήν και παίρνουμε τα λεφτά μόνο με τους παραπάνω "ελαφρείς" όρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλήθεια, πού θα πάνε; Πού πιστεύετε ότι θα πάνε όλα αυτά τα δις; Αυτό ακριβώς ρώτησε η Γερμανική εφημερίδα Bild -γνωστός ο ρόλος της την περίοδο της "νεοκατοχής"- τον πρωθυπουργό μας, και να τι απάντησε εκείνος χωρίς ίχνος ντροπής: "Κλείνουμε όλα τα ανθρακωρυχεία μας στην Βόρεια Ελλάδα συνεπώς, μέρος των χρημάτων θα διατεθεί για την στήριξη της πράσινης μετάβασης σε μια ολόκληρη περιφέρεια της Ελλάδας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα, και θα πρέπει οι κάτοικοί της να βρουν κάτι άλλο να κάνουν. Και βεβαίως, θα επωφεληθούν κι οι Γερμανικές εταιρείες".

Καταλάβατε; Οι κάτοικοι της Βόρεια Ελλάδας "να βρουν κάτι άλλο να κάνουν", ας κόψουνε το κεφάλι τους βρε αδερφέ, να βρουν, όμως " βεβαίως, θα επωφεληθούν και Γερμανικές εταιρείες".

Τα σχόλια δικά σας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 9/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αξιολόγηση; Σιγά μην φοβηθώ!

Γράφει ο ΘΕΜΗΣ ΚΛΙΟΜΙΔΙΩΤΗΣ, αναπληρωτής εκπαιδευτικός