× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παρέμβαση για τον καύσωνα και τη μειωμένη ελαιοπαραγωγή

Πώς θα στηριχθούν οι αγρότες ρωτά ο τομεάρχης αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Αραχωβίτης τον αρμόδιο υπουργό

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/6/2020

Παρέμβαση για τον καύσωνα και τη μειωμένη ελαιοπαραγωγή

Για τη στήγριξη των ελαιοπαραγωγών που υπέστησαν ζημιά στην παραγωγή τους από τον καύσωνα τις ημέρες 16, 17, 18 του περασμένου Μαΐου έκανε ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι ενώ η ανθοφορία της ελιάς βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη στις περισσότερες περιοχές της χώρας, επικράτησαν παρατεταμένα πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ασυνήθιστες για την εποχή, όπου σε πολλές περιοχές έφτασαν σε ιστορικά ύψη -ρεκόρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα πρόσθεσε:

«Το στάδιο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης είναι τα πλέον κρίσιμα στον κύκλο του φυτού. Θερμοκρασίες πάνω από 35ο C  επηρεάζουν την γονιμότητα του άνθους και το μέγεθος της ζημιάς έχει να κάνει με την χρονική διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών. Το κρίσιμο τριήμερο συνέπεσε να  επικρατήσουν και πολύ υψηλές θερμοκρασίες, πάνω από 35ο C έως και 41ο C, και μεγάλη διάρκεια σε ώρες ανά ημέρα και επανάληψη για 3 συνεχόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα από αρχείο, σε 18 περιπτώσεις έως σήμερα η θερμοκρασία το Μάιο ξεπέρασε τους 35 βαθμούς. Οι οκτώ περιπτώσεις (44%) έχουν παρατηρηθεί από το 1860 έως το 1990 (σε 130 έτη), ενώ οι 10 (56%) μετά το 1990 (μόνο σε 30 έτη), γεγονός που καταδεικνύει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας. Αφορούσαν δε, σχεδόν αποκλειστικά το τρίτο δεκαήμερο του μήνα και όχι προηγούμενα δεκαήμερα, όπως φέτος. Η ολοένα πιο πρώιμη εποχική μετατόπιση των ακραίων υψηλών θερμοκρασιών αποτελεί μια από τις κύριες εκδηλώσεις της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και η αποκάλυψη του πλήρους μεγέθους της ζημιάς στην καρπόδεση της ελιάς θα φανεί τις επόμενες ημέρες, οι πρώτες εκτιμήσεις των γεωπόνων των υπηρεσιών, ιδιωτών αλλά και των παραγωγών, αναφέρουν, πράγματι, μειωμένη καρπόδεση και αποβολή καρπιδίων ελιάς.  

Σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛΓΑ, οι ζημιές στην παραγωγή από υψηλές θερμοκρασίες κατά την καρπόδεση δεν αποζημιώνονται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Κανονισμός είναι παλιός και δεν έχει προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις της εποχής με την τεράστια επίδραση της Κλιματικής αλλαγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να θωρακίσει την αγροτική παραγωγή απέναντι στις νέες αυτές συνθήκες, είχε ξεκινήσει την αλλαγή του κανονισμού οργανωμένα και συνετά με την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης  που θα έθετε τα επιστημονικά δεδομένα. Ωστόσο, αυτή η αλλαγή, όχι μόνον δεν προχώρησε από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά οι ελαιοπαραγωγοί είδαν και υπέρογκες αυξήσεις στα ασφάλιστρα, που δεν δικαιολογούνται με βάση το απαρχαιωμένο ισχύον πλαίσιο.. 

Οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται  σε δυσμενέστατη θέση, βλέποντας σημαντική μείωση του εισοδήματός τους,  εξαιτίας κυρίως των  χαμηλών τιμών που επικράτησαν και συνεχίζουν να επικρατούν. Η πανδημία δυσχέρανε τις συνθήκες, συντελώντας στη διατήρηση των εξαιρετικά χαμηλών τιμών και στη μη διάθεση του ελαιόλαδου και των βρώσιμων ελιών. Το τελειωτικό χτύπημα  ήρθε από τις υψηλές θερμοκρασίες στην καρπόδεση. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι απολύτως απαραίτητο οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας να τύχουν της  υποστήριξης της πολιτείας με όλα τα μέσα και πόρους που μπορούν να διατεθούν.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.       Σκοπεύει, και αν ναι, με ποιόν τρόπο, να στηρίξει τους ελαιοπαραγωγούς της χώρας που υπέστησαν ζημιά στην παραγωγή τους από τις υψηλές θερμοκρασίες του Μαΐου;

2.       Σκοπεύει, έστω και τώρα, να αξιοποιήσει τις δυνατότητες και τα εργαλεία που περιγράφονται στην επιστολή Hogan  που έχει στα χέρια του από 17 Ιουλίου  2019 και να κάνει χρήση των συγκεκριμένων δυνατοτήτων για τη στήριξη του ελαιοκομικού τομέα;»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να αλλάξουν οι αγρότες μας επάγγελμα;»

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μειωμένη χρηματοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου, έστειλε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη, στον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 12,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέα Αριστερά: Μπάχαλο στις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων πριν το Πάσχα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υποχρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου βλέπει η Νέα Αριστερά

Κριτική στην κυβέρνηση για την κατανομή των πόρων του προγράμματος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Θετικό το ισοζύγιο προσλήψεων ‑ απολύσεων στο Βόρειο Αιγαίο

Τα στοιχεία της Εργάνη για το πρώτο τρίμηνο του 2024 δείχνουν την δημιουργία 388 θέσεων εργασίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έρχονται οι πενταετίες συμβάσεις στις άγονες γραμμές

Πρώτη εμφάνιση του λιμανιού της Πέτρας στις γραμμές αποκλειστικής εξυπηρέτησης που προτείνει το υπουργείο Ναυτιλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ