× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των ΕΠΑΛ

Eρώτηση της βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα στην Υπουργό Παιδείας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/6/2020

Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των ΕΠΑΛ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίκαιρη ερώτηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη διεξαγωγή και ολοκλήρωση της μαθητείας των ΕΠΑΛ κατέθεσε προς την υπουργό Παιδείας η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.

Aναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

«Οι μαθητευόμενοι των ΕΠΑΛ, μετά τη διακοπή της μαθητείας λόγω κορονοϊού και την επίσημη επανέναρξή της, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια σειρά προβλήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, όσοι κάνουν μαθητεία σε διάφορες δομές που σχετίζονται με ευπαθείς ομάδες (π.χ. γηροκομεία, φυλακές, υπνωτήρια αστέγων κλπ.) χρειάζεται, σε αρκετές περιπτώσεις, να πάρουν ιδιαίτερα - απαιτούμενα μέτρα, όπως τεστ για κορονοϊό, ειδικό εξοπλισμό κ.ο.κ. Αυτά, πέρα από όσα προβλέπει ο ΕΟΔΥ, καθορίζονται και από αποφάσεις των οργανισμών των δομών αυτών. Βεβαίως, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς πως ανάλογα μπορεί να ζητηθούν και από άλλους, ιδιώτες ή επιχειρήσεις, που υλοποιούν τη μαθητεία. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι το κόστος για τα μέτρα το επωμίζονται οι μαθητευόμενοι.

Επιπλέον, μια σειρά επιχειρήσεις (στις οποίες διεξαγόταν η μαθητεία και είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους) δεν άνοιξαν μετά την άρση του lockdown και είναι άδηλο το τι θα συμβεί ακόμη και τη νέα σχολική χρονιά. Η εξεύρεση νέου εργοδότη, ανεξάρτητα από το αν έχει δοθεί ή όχι παράταση στις προθεσμίες εξεύρεσης, είναι -στην πράξη, έως σήμερα- υπόθεση του μαθητευόμενου. Έτσι, ειδικά σε περιοχές που υπάρχει μαζική διακοπή εργασιών κάποιου κλάδου, προκύπτει ζήτημα για τη συνέχεια και ολοκλήρωση της μαθητείας.

Με τη λήξη της σχολικής χρονιάς θα υπάρξουν περιπτώσεις συνταξιοδότησης, εκπαιδευτικών που έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα (ανάθεση) για τη διεξαγωγή του εργαστηριακού μέρους της πρακτικής άσκησης και που δεν υπάρχουν αντικαταστάτες τους (ιδιαίτερο πρόβλημα σε νησιά κλπ.). Έτσι, αν δε διοριστεί έγκαιρα από 1η Σεπτέμβρη το νέο προσωπικό, δεν μπορεί να διεξαχθεί και να ολοκληρωθεί η μαθητεία. Τέλος, πρόβλημα έγκρισης των προγραμμάτων μαθητείας για τη σχολική χρονιά 2020-2021 προκύπτει λόγω έλλειψης ειδικοτήτων από το δυναμικό του ΙΕΠ (π.χ. μηχανολογία).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει, ώστε:

Να καλυφθεί πλήρως, με κρατική δαπάνη και ευθύνη, το κόστος των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό στους μαθητευόμενους των ΕΠΑΛ (τεστ, μάσκες, ειδικός εξοπλισμός κλπ.).

Να διασφαλιστεί, με κρατική ευθύνη, ότι όλοι όσοι έκαναν μαθητεία σε επιχειρήσεις που σήμερα τελούν σε αναστολή λειτουργίας θα μπορέσουν να τη συνεχίσουν και να την ολοκληρώσουν.

Να διασφαλιστεί πως θα διοριστεί έγκαιρα το απαιτούμενο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία, αλλά και ότι θα καλυφθούν οι θέσεις στις επιτελικές δομές, ώστε να μη χαθεί ούτε μία ώρα από το εργαστηριακό κομμάτι της μαθητείας, εξαιτίας συνταξιοδοτήσεων εκπαιδευτικών ή για άλλους λόγους και να μην προκύψει πρόβλημα στην έγκριση κανενός προγράμματος μαθητείας από το ΙΕΠ».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες