× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Τι είναι αυτό που η Αμερική δεν θέλει να ακούσει;»

Η δημοσιογράφος Μ. Λίλα μιλά στο «Ν» για τα όσα εκτυλίσσονται στις ΗΠΑ μετά την τραγική δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/6/2020

«Τι είναι αυτό που η Αμερική δεν θέλει να ακούσει;»
Associated Press

Το μεγαλύτερο κακό της αμερικανικής δουλείας δεν ήταν η ακούσια δουλεία, αλλά το αφήγημα των φυλετικών διαφορών που δημιουργήθηκε για να νομιμοποιηθεί η δουλεία, υποστηρίζει ο δικηγόρος ακτιβιστής για την κοινωνική δικαιοσύνη Μπράιαν Στίβενσον και καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Επειδή δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ αυτό το κακό, δεν νομίζω ότι η δουλεία έληξε το 1865, απλώς εξελίχθηκε», όπως λέει και ο τρόπος με τον οποίο ξεψύχησε στη Μινεάπολη της Μινεσότα, ο Τζορτζ Φλόιντ, δυστυχώς, το επιβεβαιώνει. Ο ρατσισμός εξέλιξε την σκλαβιά, δεν έληξε, τουλάχιστον, στις ΗΠΑ.

Η δημοσιογράφος, Μαρία Λίλα από το Insideoutborders.com μίλησε στο «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99» για τα όσα εκτυλίσσονται στις ΗΠΑ μετά την τραγική δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο επιστρατεύθηκαν όλες οι δυνάμεις της εθνοφρουράς στη Μινεσότα εξαιτίας των συνεχιζόμενων ταραχών στη Μινεάπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας, όπου έγινε η σύλληψη του Τζορτζ Φλόιντ, που οδήγησε και στο θάνατό του.  Μονάδες της εθνοφρουράς κινητοποιήθηκαν επίσης στο Οχάιο, το Μιζούρι, το Ουισκόνσιν και το Τενεσί.

«Δεχόμαστε επίθεση. Πρέπει να επιβληθεί η τάξη. Θα χρησιμοποιήσουμε όλη την δύναμη της καλοσύνης και της δικαιοσύνης για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα τελειώσει» δήλωσε ο κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Γουόλτς, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως ξένα στοιχεία, ορισμένοι υπέρμαχοι της λευκής κυριαρχίας και μέλη καρτέλ ναρκωτικών ευθύνονται για ορισμένα από τα βίαια επεισόδια στην Μινεάπολη.

Όμως όταν του ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να δώσει διευκρινίσεις, δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει την σκέψη του. Το ίδιο κι ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ που κατηγόρησε «ομάδες εξωτερικών ακραίων στοιχείων και ταραξιών που εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να υπηρετήσουν την δική τους χωριστή και βίαιη ατζέντα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι επειδή θα επιστρατευθεί μάλλον και πάλι κάποιο ρητό του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ για να κρύψουν την πολιτική τους ανεπάρκεια και υποκρισία, τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι, όσο και οι Δημοκρατικοί είναι καλό να θυμούνται πως πριν από μισό αιώνα είχε πει πως:  «οι ταραχές δεν ξεσπούν στα καλά καθούμενα. Ορισμένες συνθήκες που εξακολουθούν να υπάρχουν στην κοινωνία μας και οι οποίες θα έπρεπε να καταδικάζονται τόσο έντονα όσο καταδικάζονται οι ταραχές, συνεχίζουν να υπάρχουν. Σε τελική ανάλυση, οι ταραχές είναι η γλώσσα που χρησιμοποιούν όσοι δεν ακούγονται».

«Και τι είναι αυτό που η Αμερική, δεν μπόρεσε να ακούσει;» ήταν η ρητορική ερώτηση του Αμερικανού αγωνιστή και ηγέτη του κινήματος για τα Πολιτικά Δικαιώματα των Αφροαμερικανών, που δολοφονήθηκε το 1968 στο Μέμφις ενώ προετοίμαζε την Πορεία των Φτωχών προς την Ουάσιγκτον.

Ήταν οι πολιτικές ελευθερίες, τα ίσα δικαιώματα απέναντι στον νόμο, την εργασία και την ασφάλεια. «Τι δεν έχει ακούσει η Αμερική;» ρώτησε και το 1966 και το 1968 ο Κινγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν κατάφερε να ακούσει ότι τα δεινά των φτωχών Νέγρων επιδεινώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Δεν κατάφερε να ακούσει ότι οι υποσχέσεις ελευθερίας και δικαιοσύνης δεν τηρήθηκαν» είχε απαντήσει.

«Και απέτυχε να ακούσει ότι μεγάλα τμήματα της λευκής κοινωνίας ενδιαφέρονται περισσότερο για την ηρεμία και το status quo (την καθεστηκυία τάξη), παρά για τη δικαιοσύνη, την ισότητα και τον ανθρωπισμό. Και έτσι, στην πραγματικότητα, τα καλοκαίρια των ταραχών του έθνους μας, προκαλούνται από τους χειμώνες των καθυστερήσεων του έθνους μας. Και όσο η Αμερική αναβάλλει τη δικαιοσύνη, βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση της επανάληψης της βίας και των ταραχών, ξανά και ξανά. Η κοινωνική δικαιοσύνη και η πρόοδος είναι οι απόλυτοι εγγυητές της πρόληψης των ταραχών».

Πενήντα δύο χρόνια μετά, η αστυνομία και ο στρατός εξακολουθούν να δρουν εν λευκώ και να ασκούν ανεξέλεγκτη ρατσιστική βία και τρομοκρατία. Στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης αστυνομικοί οδήγησαν οχήματα SUV (πολυμορφικά -με μεγαλύτερο ύψος από τα άλλα αυτοκίνητα-) κατά των διαδηλωτών, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, όπως ακριβώς γίνονταν πριν από λίγα χρόνια, οι δολοφονικές επιθέσεις τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους ή άλλων φανατικών σε ευρωπαϊκές πόλεις.  

Εθνοφρουροί πυροβολούν με όπλα μπογιάς ανθρώπους που απλώς στέκονται στην μπροστινή τους βεράντα στη Μινεάπολη και άλλοι αστυνομικοί με θωρακισμένα οχήματα και μέλη της ειδικής ομάδας SWAT επιτίθενται στους διαδηλωτές στη Νότια Καρολίνα και άλλες αμερικανικές πολιτείες.

Αστυνομικές μονάδες πυροβολούν με πλαστικές σφαίρες και ρίχνουν δακρυγόνα σε γονατιστούς, μη βίαιους διαδηλωτές στο Ντάλας, του Τέξας ενώ χθες αστυνομικοί επιτέθηκαν σε ηλικιωμένο άνδρα που περπατούσε με μπαστούνι στο Σολτ Λέικ Σίτι, της Γιούτα.

Εκτός αμερικανικών συνόρων, σήμερα, Βρετανοί διαδηλωτές γονάτισαν στην Τραφάλγκαρ Σκουέρ φωνάζοντας: «Καμία δικαιοσύνη-Καμία ειρήνη» και πραγματοποίησαν πορεία προς το κοινοβούλιο που κατέληξε έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ ενώ ανάλογη διαμαρτυρία έξω από την αμερικανική πρεσβεία έγινε και στο Βερολίνο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν για πλαστογραφία

Ένα ζευγάρι αλλοδαπών που ταξίδευε με πλοίο από Μυτιλήνη προς Χίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η Περιφερειακή Αρχή σε ρόλο πλασιέ των νησιών»

Αρνητική η Λαϊκή Συσπείρωση στη συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση Real Estate Expo
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η βίζα των Τούρκων είναι δικό μας επίτευγμα»

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης μιλά στο «Ν» για την βίζα express, τις εξωστρεφείς δράσεις, τα μεγάλα έργα, τα ομοφοβικά σχόλια και τη μήνυση
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελεονώρα Μελέτη υποψήφια ευρωβουλεύτρια με τη Ν.Δ.

Η τηλεπαρουσιάστρια αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ
ΕΛΛΑΔΑ

Προειδοποιούν για την ασφάλεια των πτήσεων

Σε 14 αεροδρόμια της χώρας ανάμεσα τους και το αεροδρόμιο Μυτιλήνης οι έλεγχοι της εναέριας κυκλοφορίας θα γίνονται από εικονικούς πύργους ελέγχου
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Η είδηση του θανάτου έγινε γνωστή από την οικογένεια του
ΕΛΛΑΔΑ

Με «άρωμα» Λέσβου το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των 42 υποψηφίων από τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα ανάμεσα τους και ο Μυτιληνιός Βαγγέλης Κατσακούλης
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΕΛΛΑΔΑ

61 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε μία ήμερα

Ιδιαίτερη προσοχή συνιστά η Πυροσβεστική και καλεί όλους να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών
ΕΛΛΑΔΑ

Έλεγχοι για διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Ασφυκτικές πιέσεις από την ΑΑΔΕ προς όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων. Όλο και πιο έντονες οι απειλές για επιβολή προστίμων
ΕΛΛΑΔΑ

Αυτές είναι οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 19 Απριλίου

Θα καταβληθούν 94,75 εκατ. ευρώ σε 93.887 δικαιούχους