× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Συμπίπτουν οι επιδιώξεις προσφύγων και τοπικού πληθυσμού»

Ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, Γιάννης Μπουρνούς, βρέθηκε στον Καρά Τεπέ ζητώντας ταχύτερη έκδοση ΑΦΜ και ταξιδιωτικών εγγράφων, ώστε οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες να αποχωρήσουν γρηγορότερα από τη Λέσβο

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ Δημοσίευση 5/6/2020

«Συμπίπτουν οι επιδιώξεις προσφύγων και τοπικού πληθυσμού»

Στη δομή του Καρά Τεπέ βρέθηκε το πρωί ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, προκειμένου να συναντηθεί με τους ιθύνοντες του Κέντρου αλλά και με εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Κεντρικό θέμα συζήτησης, το ζήτημα που έχει προκύψει με την «έξωση» των αναγνωρισμένων προσφύγων από τις δομές φιλοξενίας, αλλά και τα γραφειοκρατικά εμπόδια που παρατηρούνται ως προς την έκδοση ΑΦΜ, αλλά και ταξιδιωτικών εγγράφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας Στο Νησί 99FM και την εκπομπή «99 Και Σήμερα», ο κ. Μπουρνούς διευκρίνισε πως «μέχρι σήμερα η νομοθεσία έλεγε πως όσοι αναγνωριστούν ως πρόσφυγες έχουν 6 μήνες διορία για να αποχωρήσουν από τις δομές φιλοξενίας. Μέσα σε αυτό το διάστημα έβγαζαν ΑΦΜ και ταξιδιωτικά έγγραφα. Τώρα η Κυβέρνηση της ΝΔ συρρίκνωσε τους 6 μήνες σε 1 μήνα. Το πρόβλημα είναι πως αν θες να επιταχύνεις τη διαδικασία αποχώρησης των αναγνωρισμένων προσφύγων, πρέπει να προετοιμάσεις την υποστήριξη και τις υποδομές που απαιτούνται. Δυτυχώς αυτό έγινε χωρίς κανένα σχεδιασμό.

Θέλοντας να γίνει πιο συγκεκριμένος, πρόσθεσε: «Ως προς την έκδοση ΑΦΜ από τη ΔΟΥ Μυτιλήνης, οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες παραπέμπονται σε ραντεβού μέσω email μετά από ένα και δύο μήνες. Οπότε γίνεται πάρα πολύ δύσκολο να νοικιάσουν στο μεσοδιάστημα ένα σπίτι ή να βρουν εργασία. Το άλλο σημαντικό ζήτημα είναι τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, που καθυστερούν λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας στην Υπηρεσία Ασύλου. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, αφενός το Υπουργείο Οικονομικών να δώσει εντολή για διευκόλυνση της διαδικασίας έκδοσης ΑΦΜ, αφετέρου η Κυβέρνηση να βρει τρόπους ώστε να ενισχυθεί η Υπηρεσία Ασύλου, όπως ζητάμε άλλωστε εδώ και καιρό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ήταν κατηγορηματικός πως δεν πρέπει να βιώσει η πόλη της Μυτιλήνης παρόμοια περιστατικά με εκείνα κατά τις -έκτακτες καταστάσεις- του καλοκαιριού του 2015: «Εμείς πραγματοποιούμε αυτες τις παρεμβάσεις προκειμένου οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες να μη βρεθούν στο δρόμο, γιατί αυτό θα σημαίνει αντίσκηνα σε πλατείες και πάρκα της πόλης, μαζί και κοινωνικές εντάσεις. Μπορεί η κυβέρνηση να πήρε αυτήν την απόφαση χωρίς καμία προετοιμασία, αλλά εμείς θα σταθούμε μακριά από αυτή την ανευθυνότητα»

Τέλος, ο κ. Μπουρνούς επανέλαβε ότι «στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες φεύγουν από τη χώρα μας. Γνωρίζουμε εξάλλου πως έρχονται στην Ελλάδα γιατί είναι πύλη εισόδου προς την Ευρώπη, αλλά δεν θέλουν να μείνουν εδώ. Αναζητούν άλλες χώρες με περισσότερες πιθανότητες καλύτερης διαβίωσης και εξεύρεσης εργασίας. Συμπίπτει, λοιπόν, η επιδίωξη των προσφύγων με την επιδίωξη του τοπικού πληθυσμού. Όσο γρηγορότερα πάρουν ταξιδιωτικά έγγραφα, τόσο γρηγορότερα θα αποχωρήσουν από τη χώρα, για να πάνε εκεί όπου ήθελαν από την αρχή. Γι' αυτό πρέπει να πιέσουμε όλοι, ώστε να δοθούν γρηγορότερες λύσεις».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βρέθηκε γάτα στην Κουλμπάρα

Φοράει κόκκινο μαντήλι στο λαιμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ