× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η «Συμπαράταξη Πολιτών» αγωνιά για τον πρωτογενή τομέα

«Ένας κλάδος που πρέπει να συνδεθεί με τον τουρισμό, το περιβάλλον και τον πολιτισμό της Περιφέρειας»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/6/2020

Η «Συμπαράταξη Πολιτών» αγωνιά για τον πρωτογενή τομέα

«Χρηματοδότηση επενδύσεων Leader, σχέδια βελτίωσης, οστρακοκαλλιέργεια Καλλονής, δράσεις στήριξης των παραγωγών, Αγροδιατροφική…… Τι κάνει η Περιφερειακή Αρχή;» γράφει σε ανακοίνωσή της η περιφερειακή παράταξη «Συμπαράταξη Πολιτών» σημειώνοντας αναλυτικά:

«Ήταν στραβό το κλήμα, το ‘φαγε και ο γάιδαρος» λέει ο λαός μας. Αγρότες, κτηνοτρόφοι ψαράδες και μεταποιητές αγροτικών προϊόντων άδικα περιμένουν τη στήριξη της Περιφέρειας για να μπορέσουν να ξεπεράσουν τόσο τα πάγια προβλήματα της νησιωτικότητας όσο και τα πρόσθετα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία.

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα:

-          Τι θα γίνει με τις επενδύσεις που δεν θα ενταχθούν  στο Leader λόγω περιορισμένων πιστώσεων; Μπορούμε να αφήσουμε την αγροτική παραγωγή να διακινείται χύμα, χωρίς τυποποίηση, χωρίς πιστοποίηση, χωρίς καινοτομία, χωρίς τη δημιουργία ισχυρών brand names; Πως θα πάρουμε την προστιθέμενη αξία των προϊόντων μας, πως θα δημιουργήσουμε ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς μας;  Πως θα γίνει η μετάβαση  στο νέο σύστημα τροφίμων με βάση τη νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο;» Μπορούμε να αφήσουμε τις επιχειρήσεις μας χωρίς εκσυγχρονισμό με ορατό τον κίνδυνο να πάψουν να είναι ανταγωνιστικές σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που γίνεται όλο και πιο απαιτητικό; Έχει κάποιο σχέδιο η Περιφέρεια για όλα αυτά; Είναι απαραίτητη η πίεση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για χορήγηση επαρκούς χρηματοδότησης ώστε να υλοποιηθούν όλα τα επενδυτικά σχέδια που θεωρούνται αναγκαία για την ανάπτυξη του πρωτογενή και δευτερογενή μας τομέα.

-          Τι θα γίνει με τους αγρότες που ακόμα περιμένουν την έγκριση των Σχεδίων Βελτίωσης; Τις υποσχέσεις του Υφυπουργού Ανάπτυξης για ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών τις ….έφαγε ο κορωναϊός και ανακοινώνονται διαρκώς νέες ημερομηνίες. Οι επενδύσεις αυτές είναι απαραίτητες για την βιωσιμότητα του αγροτικού μας τομέα. Στόχος κι εδώ πρέπει να είναι η αύξηση του προϋπολογισμού και η ένταξη όλων των αναγκαίων επενδύσεων που εντάσσονται σε αυτά . Η ευελιξία που επιτρέπει η ΕΕ στην εκτέλεση των προγραμμάτων του ΠΑΑ δίνει και την δυνατότητα μεταφοράς επί πλέον πόρων στο Πρόγραμμα αυτό. Γιατί η Περιφέρεια δεν τους διεκδικεί;

-          Τι θα γίνει με τους ελαιοκαλλιεργητές που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά υφίστανται ζημιές στη παραγωγή τους εξ αιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων, των ασθενειών της ελιάς και της κλιματικής αλλαγής; Η Περιφερειακή Αρχή οφείλει να ολοκληρώσει το Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στη Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) και να συμπεριλάβει στις προτάσεις της την ανάγκη επέκτασης των αποζημιώσεων από ακραίες καιρικές συνθήκες  είτε από εθνικούς, είτε από Κοινοτικούς πόρους.

-          Τι θα γίνει με τους αλιείς του Κόλπου Καλλονής που δίκαια ανησυχούν; Η Περιφερειακή Αρχή Καλογήρου έβαλε μεν τη σχετική μελέτη για την εκτίμηση των φυσικών αποθεμάτων  οστράκων του κόλπου στο τεχνικό πρόγραμμα, αλλά … ξέχασε να υπογράψει τη προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Η Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη μετά από 9 μήνες ακόμα… το σκέπτεται. Πως και με ποιο τρόπο σκοπεύει να βοηθήσει τους ψαράδες του κόλπου Καλλονής;

-          Τι θα γίνει με την επιστημονική στήριξη των παραγωγών μέσα από τις μελέτες που υλοποιούνται ή εξαγγέλλονται; Πριν ενάμιση χρόνο μαθαίναμε πόσο επικίνδυνη είναι η XYLELLA FASTIDIOSA για τα δέντρα. Έγιναν ημερίδες, βγήκαν έντυπα και μετά…τίποτα!  

-           Τι θα γίνει με τη μελέτη για την  «Έρευνα για τον προσδιορισμό των εθνογραφικών-παραδοσιακών και των φυσικοχημικών – οργανοληπτικών παραμέτρων που αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες τριών προϊόντων της ΠΒΑ και αποδεικνύουν το δέσιμό τους με τον τόπο παραγωγής τους;».

-          Τι θα γίνει με όλες τις άλλες μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί και μένουν στα συρτάρια είτε της Δ/νσης είτε του Περιφερειακού Ταμείου;  Τελικά χρειάζονται ή όχι; Η μήπως η χρησιμότητά τους υπαγορεύεται μόνο για τη δημιουργία πελατειακών σχέσεων και όχι για ανάπτυξη;

-          Τι γίνεται με την ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ; Με ποιο όραμα, ποια στρατηγική και με ποια εργαλεία σκέπτεται η Περιφέρεια να στηρίξει τους παραγωγούς και τους επιχειρηματίες των νησιών μας; Η νέα ΚΑΠ και η Πράσινη Συμφωνία επιβάλλουν ένα εντελώς νέο παραγωγικό και διατροφικό μοντέλο. Είναι έτοιμη η Περιφέρεια να κάνει τον απαραίτητο στρατηγικό σχεδιασμό προσαρμογής για αυτή τη μετάβαση;

Μπροστά σε όλες τις παραπάνω προκλήσεις η Περιφέρεια όχι μόνο δεν έχει απαντήσεις και λύσεις αλλά αρνείται να συζητήσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο την πρόταση της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ για τη δημιουργία θεματικής επιτροπής με τη συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερόμενων παραγωγών, εμπειρογνωμόνων και υπηρεσιακών στελεχών για να ασχοληθεί συστηματικά με τη δρομολόγηση λύσεων και ένταξη δράσεων στα προγράμματα που χειρίζεται η Περιφέρεια.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ υποστηρίζει ότι είναι ευθύνη της Περιφέρειας να φτιάξει τη δική της στρατηγική ανάπτυξης του αγροτικού τομέα και της αγροδιατροφής δίνοντας έμφαση στην ιδιαιτερότητα και στη ποιότητα των προϊόντων των νησιών. Ένας κλάδος που πρέπει να συνδεθεί με τον τουρισμό, το περιβάλλον και τον πολιτισμό της Περιφέρειας σε ένα brand που να αποτυπώνει και να προβάλλει επικοινωνιακά τα ιδιαίτερα στοιχεία των νησιών μας.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Δεν έχουν πρόσβαση στα κτήματά τους, οι αγρότες της Μόριας

Καταστράφηκαν όλοι οι αγροτικοί δρόμοι της περιοχής μετά τις νεροποντές του Φεβρουαρίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

«Τσακίζει τους νέους αγρότες των νησιών το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης»

Στην προχειρότητα σχεδιασμού του μεταβατικού προγράμματος νέων αγροτών για την περίοδο 2021-2022 αναφέρεται ο μελετητής Γιάννης Φλωρίδης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΟΡΑ

«Σύντομα στο διαδίκτυο το Kallonimall.gr»

19 επιχειρήσεις στο ξεκίνημα του ηλεκτρονικού καταστήματος του Εμπορικού Συλλόγου Καλλονής
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΓΟΡΑ

«E‑λιανικές επιχειρήσεις» και η αναβάθμισή τους

Ενημερωτική online εκδήλωση από το Επιμελητήριο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να γίνει η δακοκτονία από την Περιφέρεια»

Ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βορείου Αιγαίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

32 προσλήψεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Συμβάσεις 18 μηνών για την καθαριότητα των εγκαταστάσεων σε όλα τα νησιά
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μπροστά στη σύγχρονη ελαιοκαλλιέργεια

Την Τετάρτη ψηφιακό σεμινάριο με θέμα τα μυστικά και τους κινδύνους στην ελαιοκαλλιέργεια
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΡΓΑΣΙΑ

Στα ύψη η ανεργία στο Βόρειο Αιγαίο

18.016 άνεργοι τον Ιανουάριο 2021
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Να κλείσουν όλες οι δομές‑Καμιά δομή στη Λέσβο»

Κάλεσμα από τον Αγροτικό Σύλλογο Μανταμάδου στην αυριανή Παλλεσβιακή κινητοποίηση
ΑΓΡΟΤΕΣ

3 Εστίες αφθώδη πυρετού και ευλογιάς προβάτων στα απέναντι παράλια

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
ΑΓΟΡΑ

Πρόγραμμα επιχορήγησης για ηλεκτρονικά καταστήματα

Διαδικτυακή εκδήλωση από το Επιμελητήριο Λέσβου και την Ελληνική Αναπτυξιακή Εταιρεία για τη νέα δράση του ΕΠΑνΕΚ
ΑΓΟΡΑ

Εστίαση και covid19

Διαδικτυακή επιστημονική ημερίδα την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου