× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μέτρα για τη «θωράκιση» των νησιών ανακοινώνει ο Κικίλιας

Στις 4 το απόγευμα η επίσημη ενημέρωση του αρμόδιου υπουργείου για τα νέα πρωτόκολλα υγείας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/6/2020

Μέτρα για τη «θωράκιση» των νησιών ανακοινώνει ο Κικίλιας

Στην πιο κρίσιμη φάση της άρσης των μέτρων μπαίνει η Ελλάδα από την προσεχή Δευτέρα, καθώς ανοίγουν τα σύνορα με 29 χώρες. Οι σχετικές πτήσεις θα προσγειώνονται μόνο στο «Ελ. Βενιζέλος» της Αθήνας, αλλά και στο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, ενώ αν δεν προκύψει κάτι συναταρακτικό το επόμενο διάστημα, τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας -μεταξύ αυτών και το «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης θα μπορούν να υποδεχθούν ταξιδιώτες από την 1η Ιουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, πρόκειται για ένα στοίχημα που πρέπει οπωσδήποτε να κερδηθεί, δεδομένου ότι χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι που ζουν από τον τουρισμό, έχουν πληγεί σημαντικά από την πανδημία. Όπως σημειώνει ωστόσο η Κυβέρνηση σε κάθε ευκαιρία, εκείνο που προέχει είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, επομένως το κάθε βήμα πρέπει να είναι προσεκτικό και σε κάθε περίπτωση να υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο δράσης, προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση.

Σήμερα, στις 4 το απόγευμα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναμένεται να ανακοινώσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν, με την πολιτεία να δηλώνει απόλυτα προετοιμασμένη, έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ώστε να αντιμετωπιστεί κάθε ενδεχόμενο σε περίπτωση διασποράς του κορονοϊού. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και ειδικότερα σε σχετικό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας thetoc.gr, το σχέδιο που θα παρουσιάσει ο υπουργός Υγείας θα βασίζεται σε τρεις άξονες:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • στην ενίσχυση των δομών υγείας που στις περισσότερες περιοχές έχει ήδη ολοκληρωθεί
  • στις αεροδιακομιδές
  • στον έλεγχο των ταξιδιωτών μέσω των τεστ που θα γίνονται. 

«Σκοπός είναι να καλύπτουμε ένα μεγάλο εύρος των ανθρώπων που μας επισκέπτονται, ώστε να έχουμε έγκαιρα προειδοποίηση, προκειμένου να ελέγξουμε την κατάσταση. Πλέον μπορούν να γίνουν έως 8 χιλιάδες τεστ την ημέρα, συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα κατά το οποίο είχαμε δυνατότητα μόνο για 4 χιλιάδες ελέγχους ημερησίως.» δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ανοίγοντας τα σύνορα είναι πολύ πιθανό να υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Επομένως, εφόσον παρουσιαστεί διασπορά στα νησιά, στόχος είναι η άμεση αντιμετώπιση των ύποπτων περιστατικών για να μην επηρεαστεί η τοπική κοινότητα και στην συνέχεια η γρήγορη μεταφορά του ασθενή στα μεγάλα νοσοκομεία. Για το λόγο αυτό, νησιά που έχουν μικρά κέντρα υγείας θα διασυνδέονται με μεγαλύτερα, τα οποία διαθέτουν νοσοκομεία με μονάδες αυξημένης φροντίδας και εντατικής θεραπείας. Ήδη, όπως επισημαίνεται, έχουν μοιραστεί σε όλα τα κέντρα υγείας των νησιών μέσα ατομικής προστασίας, όπως μάσκες, στολές, γάντια κ.α.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει ένα ενιαίο υγειονομικό πλαίσιο για όλη τη χώρα, προκειμένου η ηπειρωτική Ελλάδα να λειτουργήσει ουσιαστικά ως μια «ομπρέλα» για τα νησιά.

Τέλος, σε ότι αφορά στις αεροδιακομιδές, αυτές θα γίνονται για βαριά περιστατικά και θα χρησιμοποιούνται στρατιωτικά ελικόπτερα που μπορούν να πετάξουν οποιαδήποτε ώρα, αλλά αν υπάρξει μεγάλη ανάγκη δεν αποκλείεται να ενταχθούν και ιδιωτικά πτητικά μέσα. Παράλληλα στο πλάνο υπάρχει και η μεταφορά με πλωτά μέσα, υπό την επίβλεψη του ΕΚΑΒ.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινάει ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ»

Θα προβληθεί από τον ΑΝΤ1-Δειτε αναλυτικά τις ώρες και μέρες προβολής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να αλλάξουν οι αγρότες μας επάγγελμα;»

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μειωμένη χρηματοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου, έστειλε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη, στον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 12,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υποχρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου βλέπει η Νέα Αριστερά

Κριτική στην κυβέρνηση για την κατανομή των πόρων του προγράμματος
ΕΛΛΑΔΑ

Ο πρώην «Σπαρτιάτης» Φλώρος γρονθοκόπησε τον Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης

Ένα πρωτοφανές επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών ο οποίος έχει πλέον ανεξαρτητοποιηθεί, Κωνσταντίνο Φλώρο σημειώθηκε στη Βουλή, καθώς γρονθοκόπησε μέσα στην ολομέλεια της Βουλής τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Χιο ο Κώστας Μουτζούρης

Ο Περιφερειάρχης θα συμμετάσχει στη Διευρυμένη Συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έρχονται οι πενταετίες συμβάσεις στις άγονες γραμμές

Πρώτη εμφάνιση του λιμανιού της Πέτρας στις γραμμές αποκλειστικής εξυπηρέτησης που προτείνει το υπουργείο Ναυτιλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών

Δείτε εδώ τι προβλέπει η εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Βόρειο Αιγαίο: Αύξηση 38,8% των πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης

Στα 304,9 εκατ. ευρώ οι συνολικές πιστώσεις του προγράμματος για όλη την χώρα, 13,8 εκατ. ευρώ διατίθενται για το Βόρειο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές επισκέψεις στο Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ

Tο στέλεχος της γενικής γραμματείας Επικοινωνίας Παντελής Ορφανίδης, ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Νίκος Μπακουνάκης και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ Ιωάννα Κωσταρέλλα επισκέφθηκαν πρόσφατα το Μουσείο