× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μια φάρμα… όνειρο!

Ο Γιώργος Καριοφύλλης μας ξεναγεί στο -γεμάτο υπέροχα ζώα- ησυχαστήριο του στον Λεπέτυμνο, γνωρίζοντας μας και την αρώνια

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ Δημοσίευση 21/6/2020

Μια φάρμα… όνειρο!

Η αγάπη του για τα ζώα ήταν εκείνη που τον ώθησε να δημιουργήσει κάτι υπέροχο στον Λεπέτυμνο. Μια φάρμα, που δένει αρμονικά με το υπέροχο τοπίο, φιλοξενώντας πολλά και διαφορετικά είδη ζώων, κάποια μάλιστα από ιδιαίτερες χώρες, τα οποία ωστόσο μπορούν να επιβιώσουν με άνεση στην περιοχή. Ο λόγος για τον Γιώργο Καριοφύλλη, έναν νεαρό επιχειρηματία – αγρότη, που μικρός ζωγράφιζε με παιδική αθωότητα σχεδόν όλα όσα έχει καταφέρει να αποκτήσει σήμερα. «Ήταν το όνειρό μου», λέει και το πρόσωπό του φωτίζεται. Μεγάλωσε στην πόλη και μέσα στο διαμέρισμα μπορούσε να έχει μόνο ένα καναρίνι. Αυτό του επέτρεπαν οι γονείς του. Μεγαλώνοντας, βρήκε τον τρόπο να κάνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα. Και μάλιστα να το μοιραστεί απλόχερα με μικρούς και μεγάλους.
Η Φάρμα Καριοφύλλη ξεκίνησε ως όραμα να υλοποιείται το 2013. Σήμερα θα συναντήσει κανείς εκεί ελάφια, αγριοκάτσικα, αγριοπρόβατα, άλογα, πόνι, διάφορα πτηνά, λαγούς, όλα να κυκλοφορούν ελεύθερα σε μια έκταση 7 στρεμμάτων. Είναι ένας χώρος πλήρως επισκέψιμος τα σαββατοκύριακα, αλλά και τις καθημερινές κατόπιν επικοινωνίας, αποτελώντας πόλο έλξης για τα μικρά παιδιά και τις οικογένειές τους, που απολαμβάνουν τη φύση ή ακόμα και ένα πικ νικ στα διάσπαρτα παγκάκια που υπάρχουν μέσα στο κτήμα, πλάι στις λιμνούλες.
Τα σχέδια του Γιώργου όμως δεν σταματούν εκεί. Προσεχώς, στο χώρο θα δημιουργηθεί και ένα παραδοσιακό καφενείο, μια ιδέα που έχει ξεκινήσει ήδη να σχεδιάζεται και θα υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες της Φάρμας να απολαμβάνουν στιγμές απόλυτης ξεγνοιασιάς, αλλά και να γεύονται την αρώνια, που είναι η πρωταγωνίστρια του όλου εγχειρήματος και αποτελεί την αφορμή για όλα όσα δημιουργούνται στον Λεπέτυμνο, στο πλαίσιο της καλλιέργειας της.

Η αρώνια είναι μια υπερτροφή, η οποία προέρχεται σα φυτό από τον Καναδά. Φανταστείτε την σαν ένα είδος μύρτιλου, τα γνωστά μας blueberries, που έχει όμως τεράστιες ευεργετικές ιδιότητες, αποβάλλοντας τα βαρέα μέταλλα από τον οργανισμό μας. Στην Ευρώπη έφτασε, ακριβώς για αυτά της τα προτερήματα, το 1986, αμέσως μετά το πυρηνικό δυστύχημα του Τσέρνομπιλ. Οι Ουκρανοί το φύτεψαν στην περιοχή και άρχισαν να το μοιράζουν δωρεάν στις πληγείσες περιοχές, που είχαν προσβληθεί από τη ραδιενέργεια. Η αρώνια λειτουργεί επίσης θετικά στην αντιμετώπιση παθήσεων όπως το σάκχαρο, η αρτηριακή πίεση και η χοληστερίνη.

Αγρότης από… άποψη
Για τον Γιώργο Καριοφύλλη η ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα ήταν μια σκέψη που τριγύριζε στο μυαλό του για χρόνια, από φοιτητής ακόμα στη Ρόδο και έμελλε να γίνει η καθημερινή του συνήθεια, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Λεπέτυμνο.

«Σπούδασα διεθνείς σχέσεις στο τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Επέστρεψα στο νησί και άρχισα να ψάχνομαι γύρω από τον πρωτογενή τομέα. Δεν ήθελα να ασχοληθώ με την επικρατούσα αντίληψη εδώ στο νησί, τις ελιές ή την κτηνοτροφία. Έψαχνα κάτι εναλλακτικό. Και κάπως έτσι κατέληξα στην αρώνια», εξηγεί ο Γιώργος Καριοφύλλης, που στάθηκε τυχερός γιατί ο Λεπέτυμνος αποδείχθηκε ιδανικός να τη φιλοξενήσει, αφού πέρα από υψόμετρο χρειάζεται ως και 300 ώρες ψύχους ανά έτος.

«Διαπίστωσα ότι οποιοδήποτε προϊόν καλλιεργεί ένας αγρότης, χάνει την προστιθέμενη του αξία κατά τη μεταφορά. Επομένως, άρχισα να σκέφτομαι πώς θα μπορούσα να τυποποιήσω την αρώνια, ώστε να πάρω και όλη την προστιθέμενη αξία. Υπάρχουν τα εργαλεία, ενημερώθηκα για την οικοτεχνία από τη Διεύθυνση Γεωργίας και κάπως έτσι φτάνουμε κάπου εδώ, όπου πλέον διαθέτω απευθείας το προϊόν στην αγορά», μας εξηγεί, «σε νωπό καρπό, σε κατεψυγμένη μορφή, σε μαρμελάδα μαζί με τζίντζερ, σε αποξηραμένο καρπό τύπου σταφίδας, αλλά και σε τσάι από αλεσμένο καρπό και αποξηραμένα φύλλα του φυτού».

Η Φάρμα ως εργαλείο προώθησης
«Άλλοι παίρνουν σκύλο. Εγώ ξεκίνησα με δύο ελάφια», μας λέει χαμογελώντας ο Γιώργος Καριοφύλλης, που αρχικά δεν είχε σκοπό να δημιουργήσει ένα χώρο επισκέψιμο στο κοινό. «Προέκυψε, όταν φίλοι και γνωστοί άρχισαν να επισκέπτονται το κτήμα, για να έρθουν σε επαφή με αυτά τα ζώα. Η μία φωτογραφία έφερε την άλλη και τα κοινωνικά δίκτυα ευνοούν τη γρήγορη διάδοση της πληροφορίας.

Κάπως έτσι, η φάρμα άρχισε να γίνεται ένας χώρος που, αφενός φιλοξενούσε κόσμο τα σαββατοκύριακα, αφετέρου ήταν μια εξαιρετική αφορμή για να γνωρίσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους τις ευεργετικές ιδιότητες της αρώνιας, σε όλη την γκάμα των προϊόντων μας», προσθέτει.

Τα παιδιά λατρεύουν τη φάρμα. Είναι η κοντινή επαφή με τα ζώα, που κάνει το όλο εγχείρημα τόσο ξεχωριστό. Άλλωστε, είναι αλήθεια πως, δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να πλησιάζουμε όλα αυτά τα υπέροχα πλάσματα, στο φυσικό τους περιβάλλον. Φεύγοντας, τίποτα δεν είναι ίδιο με πριν. Μια επίσκεψη στη Φάρμα Καριοφύλλη θα σας πείσει…

*Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο free press περιοδικό ΠΛΑΤΕΙΑ που κυκλοφορεί

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ