× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο φόβος ακυρώνει τα ταξίδια

Ανασφάλεια, παρά τα μέτρα υγειονομικής θωράκισης, αισθάνεται η πλειονότητα των πολιτών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/6/2020

Ο φόβος ακυρώνει τα ταξίδια

Tα μέτρα υγειονομικής θωράκισης της χώρας μετά την άρση των περιορισμών στις αεροπορικές πτήσεις δεν πείθουν τους περισσότερους από τους μισούς πολίτες (58%), ενώ τη μεγαλύτερη ανασφάλεια αισθάνονται οι γυναίκες και οι νέοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό είναι το βασικό εύρημα της έρευνα της Prorata που διενεργήθηκε 16-18 Ιουνίου σε δείγμα 800 ατόμων στο σύνολο της επικράτειας.

Ειδικότερα, «όχι ιδιαίτερα ασφαλής» δηλώνει το 40% και «καθόλου ασφαλής» το 18%, ενώ μόλις το 8% αισθάνεται απόλυτη ασφάλεια και 32%… αρκετή.

Ενα ενδιαφέρον εύρημα αφορά την ηλικιακή διαστρωμάτωση εκείνων που δηλώνουν ότι δεν νιώθουν ασφαλείς. Αν και δεν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις ανά ηλικία, εντούτοις ελαφρώς πιο ανασφαλείς δηλώνουν το 61% των μεταξύ 18-35 ετών και το 56% των άνω των 55 ετών, ενώ στο ενδιάμεσο βρίσκονται οι 35-54 ετών. Οι γυναίκες σε ποσοστό 68% φοβούνται, έναντι 55% των ανδρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δυσοίωνα μηνύματα

Για ταξίδια στο εξωτερικό ούτε λόγος. Μόλις 1 στους 10 συμμετέχοντες σκοπεύει, μάλλον ή σίγουρα, να ταξιδέψει εκτός Ελλάδας τους επόμενους τέσσερις μήνες. Μεταξύ όσων απάντησαν ότι δεν προτίθενται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό «η έλλειψη χρημάτων» και «ο φόβος σε σχέση με τον Covid-19» εμφανίζονται ως κύριες αιτίες της συγκεκριμένης στάσης, ενώ δευτερευόντως «η έλλειψη διαθέσιμου χρόνου».

Αν και η έρευνα δεν εξετάζει τους λόγους που αισθάνονται ανασφάλεια οι πολίτες, ενδεχομένως ένας βασικός λόγος να είναι ότι απέχουμε καθώς φαίνεται από την ανακάλυψη του εμβολίου, αλλά και το ότι η Ελλάδα είναι τουριστικός προορισμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προς το παρόν πάντως τα μηνύματα σε ό,τι αφορά την τουριστική κίνηση δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνα με βάση τις κρατήσεις, αν και είναι σχετικά πρόωρο να γίνουν προβλέψεις.

Σε ό,τι αφορά τα… πεπραγμένα των προηγούμενων μηνών και ιδιαίτερα του Απριλίου -μήνα πλήρους εφαρμογής του lockdown-, τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για την ταξιδιωτική κίνηση ήρθαν απλώς να επιβεβαιώσουν αυτό που βλέπαμε -ή μάλλον δεν βλέπαμε- όλοι διά γυμνού οφθαλμού: δηλαδή ότι δεν υπήρχαν τουρίστες.

Ειδικότερα, τον Απρίλιο εισήλθαν στη χώρα μόλις 37.600 ταξιδιώτες έναντι 982.000 κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, καταγράφοντας βουτιά 96,2%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντίστοιχα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν στα 7 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 98,7% από τα 544 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της TτΕ, εκτιμάται ότι το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Απρίλιο του 2020 εμφάνισε πλεόνασμα 5 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 211 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ως αποτέλεσμα των μεγάλων περιορισμών στις μετακινήσεις που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

Μείωση εισπράξεων

Μείωση κατά 98,7% κατέγραψαν τον Απρίλιο του 2020 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 7 εκατ. ευρώ, έναντι 544 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ενώ μείωση κατά 99,2% παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές (Απρίλιος 2020: 3 εκατ. ευρώ, Απρίλιος 2019: 332 εκατ. ευρώ).

Η μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην πτώση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 96,2%, καθώς και στη μείωση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 62,2%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 0,4% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 1,2% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Βόρειο Αιγαίο: Αύξηση 38,8% των πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης

Στα 304,9 εκατ. ευρώ οι συνολικές πιστώσεις του προγράμματος για όλη την χώρα, 13,8 εκατ. ευρώ διατίθενται για το Βόρειο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές επισκέψεις στο Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ

Tο στέλεχος της γενικής γραμματείας Επικοινωνίας Παντελής Ορφανίδης, ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Νίκος Μπακουνάκης και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ Ιωάννα Κωσταρέλλα επισκέφθηκαν πρόσφατα το Μουσείο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων λόγω καιρού

Δείτε εδώ πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια των πλοίων Group Attica για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνέντευξη Μουτζούρη σε Γερμανούς φοιτητές

Από το Πολιτικό ίδρυμα Konrad – Adenauer Stiftung
ΕΛΛΑΔΑ

Αντιμέτωποι με κατάσχεση 1,5 εκατ. οφειλέτες της Εφορίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ οι οφειλέτες ανέρχονται σε 3.878.712, ενώ έχουν ήδη ληφθεί αναγκαστικά μέτρα (κατασχέσεις) σε 1.506.75 πολίτες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια του Hellenic Highspeed

Τετάρτη αντί Τρίτη θα αναχωρήσει το πλοίο από την Καβάλα
ΕΛΛΑΔΑ

Παρέμβαση για το παστούρωμα των ζώων

Κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. με πρωτοβουλία της βουλευτή του κόμματος Έλενας Ακρίτα
ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Προβληματική η υγειονομική κάλυψη των νησιών

Πολύ μεγάλη η λίστα με τις κενές θέσεις ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.
ΕΛΛΑΔΑ

Συζήτηση για το μέλλον της δημοσιογραφίας

Διοργανώθηκε από την ΕΣΗΕΠΗΝ, το Μουσείο Τύπου της Ένωσης και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Κ. Μητσοτάκης «επιστρατεύει» τους υπουργούς για τις Ευρωεκλογές

Δείτε ποιος υπουργός «χρεώθηκε» την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στις 11:00 το βράδυ θα αναχωρήσει το «Νήσος Σάμος»

Η βλάβη στη μηχανή το βράδυ του Σαββάτου αναστάτωσε τα δρομολόγια του πλοίου
ΕΛΛΑΔΑ

Μέλος της Νίκης χαστούκισε τη βουλευτή της ΝΔ, Αγγελική Δεληκάρη

Με ανακοινώσεις τους τα κόμματα καταδίκασαν τη χειροδικία σε βάρος της βουλευτού, από μέλος της Νίκης