× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αίγυπτος και Τουρκία σε θέσεις μάχης για τη Λιβύη

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΑ Δημοσίευση 29/6/2020

Αίγυπτος και Τουρκία σε θέσεις μάχης για τη Λιβύη

Ο κόλπος της Σύρτης σε όλη του την ακτογραμμή και η αεροπορική βάση της Αλ Τζούφρα, είναι σήμερα τα πιο θερμά μέτωπα στη Λιβύη, με την Τουρκία να προετοιμάζεται για περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Σάρατζ, ενώ το κοινοβούλιο της χώρας στο Τομπρούκ-που στηρίζει τον στρατηγό Χαφτάρ- έχει καλέσει την Αίγυπτο να παρέμβει, εάν δεχτεί επίθεση η Σύρτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρά τις εκκλήσεις της Μόσχας για κατάπαυση του πυρός και το διεθνές εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από τον ΟΗΕ, οι επιχειρησιακές προετοιμασίες της Άγκυρας είναι πυρετώδεις και υποδηλώνουν ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της κυβέρνησης του Σάρατζ- με έδρα την Τρίπολη- ενδέχεται να επιχειρήσουν να προχωρήσουν προς την Σύρτη, αλλά και νοτιότερα στην Τζούφρα, μέσα στον Ιούλιο.

Στις 20 Ιουνίου, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, υποστήριξε ότι το Κάιρο έχει δικαίωμα βάσει του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για στρατιωτική δράση στη Λιβύη, προκειμένου να προστατεύσει η χώρα τα δυτικά της σύνορα. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι τυχόν επίθεση για κατάληψη της Σύρτης ή της Τζούφρα, παραβιάζει την «κόκκινη γραμμή» που έχει χαραχθεί για την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου.

Για τον Τούρκο στρατιωτικό αναλυτή Μετίν Γκουρτσάν, ο κόλπος της Σύρτης είναι το κλειδί για τον έλεγχο της Λιβύης, καθώς συμβάλλει στο 60% των συνολικών εξαγωγών πετρελαίου της χώρας αυτής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαθέτει σημαντικές πετρελαιοπηγές και εγκαταστάσεις φόρτωσης των δεξαμενόπλοιων κι έχει επίσης στρατηγική στρατιωτική σημασία, καθώς αποτελεί η πόλη και το λιμάνι της Σύρτης επιτρέπουν τον έλεγχο των ακτών της Λιβύης μεταξύ της Τρίπολης, προς τα δυτικά και της Βεγγάζης, στα ανατολικά.

Η πόλη Αλ Τζούφρα, πάλι, φιλοξενεί μια αεροπορική βάση που επιτρέπει την εποπτεία ολόκληρου του εναέριου χώρου της Λιβύης, πέραν του ότι είναι πάνω στην κύρια οδική διαδρομή, που συνδέει το νότο της χώρας με τις ακτές. Κοντολογίς, όποιος ελέγχει την Τζούφρα έχει λόγο σε ολόκληρη τη Λιβύη.

Σύμφωνα με την αμερικανική διοίκηση της Αφρικής, τουλάχιστον 14 πολεμικά αεροσκάφη τύπου MiG-29 και Su-24 από τη Ρωσία, μεταφέρθηκαν πρόσφατα, στην αεροπορική της βάση, όπου αναπτύσσονται, επίσης, αμυντικά  αεροπορικά συστήματα και μισθοφόροι του ομίλου Wagner.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην πόλη υπάρχει, επιπλέον, μια σημαντική βάση εκπαίδευσης και εξοπλισμού. Αφρικανικοί μισθοφόροι από χώρες, όπως το Σουδάν και το Τσαντ, που στρατολογήθηκαν από τις δυνάμεις του Χαφτάρ, όπως γράφει στο «Al-Monitor» ο Γκουρτσάν, υποβάλλονται σε μια ταχύρρυθμη στρατιωτική εκπαίδευση εκεί, πριν κατευθυνθούν προς τα βορειοδυτικά για να πολεμήσουν τις δυνάμεις του Σάρατζ, που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Χθες, εξάλλου, δυνάμεις ασφαλείας στο Σουδάν συνέλαβαν 122 «μισθοφόρους» που ταξίδευαν με προορισμό τη γειτονική Λιβύη για να πολεμήσουν, όπως μετέδωσε το σουδανικό πρακτορείο ειδήσεων Suna.

Η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ το 2015, με επικεφαλής τον Σάρατζ, κατηγορεί σουδανικές πλευρές ότι στέλνουν μισθοφόρους για να πολεμήσουν στο πλευρό του αντίπαλου της,  Χαλίφα Χάφταρ. Κατηγορία που αρνούνταν, έως χθες, οι σουδανικές αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, πολλές ένοπλες ομάδες από το Σουδάν και το Τσαντ, γειτονικές χώρες της Λιβύης, συμμετείχαν το 2019 σε μάχες στη Λιβύη, στο πλευρό των δυνάμεων του Χάφταρ, αλλά και του Σάρατζ.

Και το καίριο ερώτημα που πλανάται, τώρα, σε όλη την περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής είναι αν θα συμφωνήσει ή όχι ο Ερντογάν στην πρόταση του Σάρατζ για ανακατάληψη της Σύρτης και της Τζούφρα, παρά τις προειδοποιήσεις του Σίσι και τον κίνδυνο να απαντήσει η Μόσχα με στρατιωτικά μέσα στη βόρεια Συρία, κυρίως, στην επαρχία του Ιντλίμπ.

Η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη, έχει, ήδη, χωρίσει το ΝΑΤΟ, με τη Γαλλία να ηγείται των αντιδράσεων κατά της προκλητικής και παραβατικής συμπεριφοράς του καθεστώτος Ερντογάν σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. 

Στις 22 Ιουνίου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε την Τουρκία ότι παίζει «επικίνδυνο παιχνίδι» στη Λιβύη, που δεν είναι πλέον ανεκτό. «Και θα σας επαναφέρω στη δήλωσή μου πέρσι για το ΝΑΤΟ ότι είναι κλινικά νεκρό. Νομίζω ότι αυτό είναι το καλύτερο παράδειγμα αυτού» είχε πει.

Από την άλλη πλευρά, ο Ντόναλντ Τραμπ, η Ιταλία και η Γερμανία τηρούν μάλλον φιλοτουρκική στάση προσδοκώντας ότι η στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη θα εμποδίσει τη Ρωσία να αποκτήσει μόνιμες στρατιωτικές βάσεις στη Λιβύη και να χρησιμοποιήσει αυτή τη χώρα ως άξονα για να επεκτείνει την επιρροή της στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών

Δείτε εδώ τι προβλέπει η εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Βόρειο Αιγαίο: Αύξηση 38,8% των πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης

Στα 304,9 εκατ. ευρώ οι συνολικές πιστώσεις του προγράμματος για όλη την χώρα, 13,8 εκατ. ευρώ διατίθενται για το Βόρειο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές επισκέψεις στο Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ

Tο στέλεχος της γενικής γραμματείας Επικοινωνίας Παντελής Ορφανίδης, ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Νίκος Μπακουνάκης και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ Ιωάννα Κωσταρέλλα επισκέφθηκαν πρόσφατα το Μουσείο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων λόγω καιρού

Δείτε εδώ πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια των πλοίων Group Attica για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνέντευξη Μουτζούρη σε Γερμανούς φοιτητές

Από το Πολιτικό ίδρυμα Konrad – Adenauer Stiftung
ΕΛΛΑΔΑ

Αντιμέτωποι με κατάσχεση 1,5 εκατ. οφειλέτες της Εφορίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ οι οφειλέτες ανέρχονται σε 3.878.712, ενώ έχουν ήδη ληφθεί αναγκαστικά μέτρα (κατασχέσεις) σε 1.506.75 πολίτες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια του Hellenic Highspeed

Τετάρτη αντί Τρίτη θα αναχωρήσει το πλοίο από την Καβάλα
ΕΛΛΑΔΑ

Παρέμβαση για το παστούρωμα των ζώων

Κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. με πρωτοβουλία της βουλευτή του κόμματος Έλενας Ακρίτα
ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Προβληματική η υγειονομική κάλυψη των νησιών

Πολύ μεγάλη η λίστα με τις κενές θέσεις ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.
ΕΛΛΑΔΑ

Συζήτηση για το μέλλον της δημοσιογραφίας

Διοργανώθηκε από την ΕΣΗΕΠΗΝ, το Μουσείο Τύπου της Ένωσης και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Κ. Μητσοτάκης «επιστρατεύει» τους υπουργούς για τις Ευρωεκλογές

Δείτε ποιος υπουργός «χρεώθηκε» την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στις 11:00 το βράδυ θα αναχωρήσει το «Νήσος Σάμος»

Η βλάβη στη μηχανή το βράδυ του Σαββάτου αναστάτωσε τα δρομολόγια του πλοίου