× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το Γεωπάρκο Λέσβου τουριστικός προορισμός ποιότητας

Ομάδα δημοσιογράφων πραγματοποίησε ταξίδι εξοικείωσης στη Λέσβο το τριήμερο 26-28 Ιουνίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/6/2020

Το Γεωπάρκο Λέσβου τουριστικός προορισμός ποιότητας

Ταξίδι εξοικείωσης στη Λέσβο διοργάνωσε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, με σκοπό την παρουσίαση του ιδιαίτερου φυσικού περιβάλλοντος των τοπίων και των μνημείων του νησιού μας, που έχει αναγνωριστεί ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο από την UNESCO.

Συγκεκριμένα, ομάδα δημοσιογράφων επισκέφτηκε τη Λέσβο από την Παρασκευή 26 έως Κυριακή 28 Ιουνίου 2020, ακολουθώντας το ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα περιήγησης, που περιλάμβανε γνωριμία με το Απολιθωμένο Δάσος, τα πολιτιστικά μνημεία του νησιού, τη γαστρονομία, τις δυνατότητες υλοποίησης δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού στη Λέσβο, αλλά και συναντήσεις με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και του τουρισμού. Καθόλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο νησί μας, τους δημοσιογράφους συνόδευε ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής καθώς και τα στελέχη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. 

Περιήγηση στην πόλη της Μυτιλήνης

Οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην πόλη της Μυτιλήνης συνοδευόμενοι από τον δημοσιογράφο Στρατή Μπαλάσκα και να γνωρίσουν από κοντά τη μακρά ιστορία της, όπως αυτή έχει καταγραφεί μέσα από τα μνημεία της. Συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Ευάγγελο Μυρσινιά και συζήτησαν την κατάσταση και τις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης για την αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της Λέσβου και την προσφορά ποικίλων τουριστικών δραστηριοτήτων για τους επισκέπτες του νησιού.

Γνωριμία με το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου 

Η δημοσιογραφική αποστολή, ξεκινώντας από τη Μυτιλήνη, διέσχισε τη Λέσβο προκειμένου να γνωρίσουν τα φυσικό περιβάλλον, τα τοπία και τα φυσικά μνημεία του νησιού από τον κόλπο Γέρας με τους υγροβιότοπους, τους γεώτοπους και τις θερμές πηγές στα Θέρμα, το κεντρικό πευκοδάσος της τραχείας πεύκης με τους γεώτοπους του ωκεανού της Τηθύος, τους υγροβιότοπους της Καλλονής, τα ηφαίστεια της κεντρικής Λέσβου, το Απολιθωμένο Δάσος και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι. Περιηγήθηκαν και ενημερώθηκαν για το φυσικό πλούτο της Λέσβου και  επισκέφτηκαν τον υγροβιότοπο του Κόλπου Καλλονής, το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους, τις νέες απολιθωματοφόρες θέσεις κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, το Μουσείο και τη Σκάλα Ερεσού.

Τους υποδέχθηκε η Αντιδήμαρχος Εθελοντισμού, Πολιτισμού και Νέας Γενιάς κα. Ζαχαρώ Ιωακείμ και τους  καλωσόρισε εκ μέρους του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου κ. Ταξιάρχη Βέρρου.

Στον υγροβιότοπο του Κόλπου Καλλονής ενημερώθηκαν από την κα. Ε. Γαληνού, Περιβαλλοντολόγο για τη ορνιθοπανίδα της Λέσβου, η οποία έχει συμβάλλει ώστε η Λέσβος να θεωρείται προορισμός για την ορνιθοπαρατήρηση και εκατοντάδες παρατηρητών πουλιών να την επισκέπτονται κάθε χρόνο.

Στη συνέχεια την ευκαιρία να γνωρίσουν την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και να επισκεφτούν το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Στην περιοχή του Πάρκου ολοκληρώθηκαν ειδικές εργασίες προστασίας και ανάδειξης των απολιθωματοφόρων θέσεων, οι οποίες έχουν οδηγήσει στην ανάδειξη δεκάδων απολιθωμένων κορμών δέντρων μεγάλης επιστημονικής αξίας.

Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Πράξης «Συντήρηση και ανάδειξη Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου – Περιοχή Κύρια Απολιθωμένη», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020». Στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους οι δημοσιογράφοι περιηγήθηκαν ανάμεσα σε ιστάμενους και κατακείμενους απολιθωμένους κορμούς δέντρων ηλικίας 20 εκατομμύριων ετών και γνώρισαν τις γεωλογικές διεργασίες και τα φαινόμενα που συνέβαλαν στη δημιουργία του.

Εντυπωσιάστηκαν από τον μεγαλύτερο ιστάμενο απολιθωμένο κορμό δέντρου στον κόσμο. Πρόκειται για δέντρο σεκόιας, με άριστη διατήρηση των μορφολογικών γνωρισμάτων του ύψους 7.02 μέτρων και περιμέτρου 8,58 μέτρων.

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους περιηγήθηκαν στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εκθέματα, συζήτησαν για τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους και τις τεχνικές που εφαρμόζονται κατά την ανασκαφή και συντήρηση των ευρημάτων.

Γνώρισαν τη γαστρονομία της Λέσβου μέσα από μοναδικά παραδοσιακά εδέσματα. Ο Συνεταιρισμός Γυναικών Μεσοτόπου πρόσφερε στους δημοσιογράφους μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες με εδέσματα που είχαν ειδικά ετοιμάσει οι γυναίκες του Συνεταιρισμού με παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής. Ενημερώθηκαν από την Πρόεδρο κα. Ε. Πίτσα για τις δράσεις των Αγροτουριστικών Συνεταιρισμών της Λέσβου για την προβολή των μοναδικών προϊόντων της Λέσβου. 

Επισκέφτηκαν τη Σκάλα Ερεσού όπου τους υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Φορέα Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού κ. Παναγιώτης Μαντζώρος και η Αντιπρόεδρος κα. Ιωάννα Σάββα και τους ενημέρωσαν για τις δράσεις του Φορέα για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην περιοχή. Αναφέρθηκαν στη συνεργασία με το Μουσείο και την οργάνωση αθλητικών δραστηριοτήτων, τις περιπατητικές διαδρομές, το φεστιβάλ γυναικών κ.ά. Όπως τονίστηκε, η Ερεσός με την  υπέροχη παραλία της αποτελεί ιδανικό προορισμό για καλοκαιρινές αποδράσεις.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν έχει σημασία αν θα είναι Βάστρια ή Καρά Τεπές, χρειαζόμαστε δομή»

Τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό και την ανάγκη ύπαρξης μίας κλειστής δομής φιλοξενίας αναφέρθηκε ο πρώην πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΝΔ Στρατής Καραγεωργίου
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Να απαλλοτριωθεί το Αφεντέλλι προς όφελος του τόπου»

Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος γίνεται η Πρωτοβουλία Υπεράσπισης της παραλίας της Ερεσού και ο Στ. Κόβρας μιλά στο «Ν» για όλα και τη συνάντηση με Βέρρο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνάντηση Αθανασίου με την Ένωση Αστυνομικών Λέσβου

Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην υποστελέχωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών του νησιού
ΥΓΕΙΑ

Βρέφος 10 μηνών, νοσηλεύεται με κορονοϊό στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Έκλεισαν οι δυο παθολογικές κλινικές του για τους υπόλοιπους ασθενείς, προκειμένου να νοσηλευθεί ο αυξημένος αριθμός ασθενών με κορονοϊό στο νησί
ΥΓΕΙΑ

Δυο ακόμα νεκροί από κορονοϊό σε λίγες ώρες

Επτά οι νεκροί από την Πρωτοχρονιά, στους 105 οι νεκροί στη Λέσβο από την αρχή της πανδημίας. Στους 28 οι νοσηλευόμενοι ασθενείς
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γερμανοί εθελοντές στο Γεωπάρκο της Λέσβου

Συνεχίζεται το επιτυχημένο πρόγραμμα συνεργασίας της Ελληνικής και της Γερμανικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να μην υπάρξει ούτε ένα σπίτι χωρίς ρεύμα και θέρμανση»

Δήλωση της βουλευτή Ν. Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρίας Κομνηνάκα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κλειστά τα σχολεία την Τρίτη στη Μυτιλήνη

Πιο αργά η έναρξη των μαθημάτων την Τετάρτη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκκληση για τους Ευρωπαίους πολίτες από τον Μπουρνού

Συμμετοχή του βουλευτή στην ολομέλεια για την ευρωπαϊκή Δημοκρατία
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

«Γιατί καταψήφισα τον προϋπολογισμό ...»

Δήλωση του Στρατή Ζαφείρη για τη στάση που τήρησε στη συζήτηση για την έγκριση του προϋπολογισμού του Δήμου Δυτικής Λέσβου
ΕΛΛΑΔΑ

Απαγορεύτηκε το κυνήγι στη διάρκεια του χιονιά

Με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δασών απαγορεύτηκε το κυνήγι σε περιόδους δυσμενών καιρικών συνθηκών στο Νομό Λέσβου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ερώτηση από την «Ανταρσία στο Αιγαίο»

Με θέμα τον προγραμματισμό έργων υποδομής στο πρωτογενή τομέα του βορείου Αιγαίου