× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Για την πυροπροστασία καθυστέρησαν... αλλά πάνε καλά!

SOS εκπέμπει η Διεύθυνση Δασών για ταχύτερες διαδικασίες στα μέσα Ιουλίου, με τη δημοτική Αρχή να δικαιολογεί τον εαυτό της, αντί να τρέχει

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ Δημοσίευση 10/7/2020

Για την πυροπροστασία καθυστέρησαν... αλλά πάνε καλά!

Η πυροπροστασία και κυρίως το προ ημερών ρεπορτάζ του «Ν» σχετικά με τις παρεμβάσεις στις δασικές εκτάσεις της Λέσβου άναψε... φωτιές στο δημοτικό συμβούλιο Μυτιλήνης το απόγευμα της Τετάρτης. Από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή Κύτελη υποβαθμίζει το ότι είμαστε στα μέσα του καλοκαιριού, καθώς και ότι το σχετικό έγγραφο έχει σταλεί στην Εισαγγελία και κατά τα άλλα... δικαιολογεί τον εαυτό της, παίζοντας με τη φωτιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το θέμα είχε αναδείξει, αρχικά, με ερώτησή της προς τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, η δημοτική παράταξη «Με Πυξίδα τον Πολίτη», ζητώντας απαντήσεις τόσο γύρω από τον προγραμματισμό των παρεμβάσεων πυροπροστασίας και πυρασφάλειας, όσο και για το αντικείμενο απασχόλησης των 17 συμβασιούχων, που έχουν προσληφθεί από τον Δήμο για το σκοπό αυτό.

Παίρνοντας το λόγο ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Φραντζέσκος διευκρίνισε πως έχουν ξεκινήσει οι παρεμβάσεις στις δασικές εκτάσεις εντός των ορίων του Δήμου Μυτιλήνης, υπολογίζοντας μάλιστα πως έχουν προχωρήσει αρκετά, σε ποσοστό περίπου 75%-80%. Για την ολοκλήρωσή τους, ωστόσο, παραδέχθηκε πως θα χρειαστεί καιρός. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «έχουμε ξεκινήσει εργασίες σε Αγιάσο, Πλωμάρι, Γέρα, αλλά δεν έχουμε πάει ακόμη σε Πηγή, Κώμη, Αμαλή, δηλαδή Μυτιλήνη, ενώ υπάρχει και ένα υπόλοιπο στην Αγιάσο», εκφράζοντας την πεποίθηση πως «μέχρι τις αρχές Αυγούστου θα έχουμε ολοκληρώσει τις εργασίες μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχοντας δώσει τις διευκρινίσεις της η αρμόδια Αντιδημαρχία, θα περίμενε κανείς ότι η δημοτική αρχή θα προχωρούσε εν συνεχεία σε άλλα θέματα προς συζήτηση, ωστόσο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημοσθένης Χατζηγιάννης -σε μια από τις συνήθεις θεσμικές εκτροπές του- απευθύνθηκε απαξιωτικά σε... Μέσο ενημέρωσης, χωρίς να έχει το θάρρος να το κατονομάσει, κάνοντας λόγο για «σπεκουλάρισμα πάνω στην απελπισία του κόσμου» και «λαϊκίστικη» δημοσιογραφία. Κατηγόρησε επί της ουσίας το «Ν», που ανέδειξε το θέμα για την πυροπροστασία και αποκάλυψε στο ρεπορτάζ πως η Διεύθυνση Δασών κοινοποίησε σχετικό έγγραφο ως και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, θέτοντας τους δύο Δήμους του νησιού προ των ευθυνών τους.

«Κάθε χρόνο στέλνει έγγραφο η Διεύθυνση Δασών», επέμεινε ο κ. Χατζηγιάννης, ωστόσο ο διευθυντής της, Φώτης Κράλλης, μιλώντας στο «Ν» διευκρίνισε πως αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθείται «στο πρώτο έγγραφο που αποστέλλουμε στους Δήμους, ζητώντας τους να προχωρήσουν στις ετήσιες παρεμβάσεις τους». Πρόσθεσε, δε, πως όντως υπήρξε νέο έγγραφο της υπηρεσίας, το οποίο μάλιστα κοινοποιήθηκε στην Εισαγγελία, κάτι που έχει συμβεί ξανά και στο παρελθόν. 

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Μιχάλη Φραντζέσκου, ότι έχει ολοκληρωθεί σχεδόν το 80% των παρεμβάσεων του Δήμου Μυτιλήνης στις δασικές του εκτάσεις, ο κ. Κράλλης αρκέστηκε να αναφέρει πως «αυτό είναι κάτι που μένει να το δούμε, όταν θα βγουν για τους σχετικούς ελέγχους οι δασοφύλακες». Προανήγγειλε μάλιστα και σχετική συνάντηση του ίδιου με εκπροσώπους της δημοτικής αρχής Μυτιλήνης, η οποία είναι προγραμματισμένη για το πρωί της Παρασκευής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόσθεσε όμως πως «δεν είναι μόνο οι ετήσιες αποκαταστάσεις που πρέπει να μας απασχολούν, αλλά μια συνολική διαχείριση του θέματος, καλώντας τους δύο Δήμους του νησιού να προχωρήσουν στην εκπόνηση σχετικής μελέτης και να προσλάβουν κατάλληλο προσωπικό, ώστε να μπουν οι βάσεις για μια πιο oργανωμένη δουλειά και ένα μακροπρόθεσμο πλάνο στη διαχείριση των δασών μας.»

Καταλήγοντας, ο κ. Κράλλης παραδέχθηκε πως «τα προηγούμενα χρόνια ξεκινούσαν νωρίτερα οι σχετικές παρεμβάσεις των Δήμων, έχοντας και τη σημαντική συνδρομή της Περιφέρειας», ζητώντας εκ νέου από τις δημοτικές αρχές «ταχύτερες διαδικασίες και μεγαλύτερη διασπορά μηχανημάτων» στις δασικές εκτάσεις του νησιού.

Εν κατακλείδι, όπως ανέφερε στο δημοτικό συμβούλιο -απαντώντας στον κ. Χατζηγιάννη- η επικεφαλής της παράταξης «Με Πυξίδα τον Πολίτη», Εριφύλη Χιωτέλλη, «καλώς ξεκινήσατε τις απαραίτητες παρεμβάσεις, αλλά αυτό θα έπρεπε να έχει συμβεί πολύ νωρίτερα, πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, ώστε να μην πιάσουμε Αύγουστο».

Για τη δημοτική αρχή Κύτελη, ωστόσο, μια αποστροφή του λόγου του κ. Φραντζέσκου είναι ενδεικτική της αντίληψης που επικρατεί συνολικά στον Δήμο Μυτιλήνης. «Καθυστερήσαμε, αλλά πάμε καλά...». 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου Καγιάνι ‑ Λουτρά

Θα ακολουθήσουν ανάλογες εργασίες και στον αγροτικό δρόμο Αγίας Μαρίνας - «Βουρνάζων Τούμπα» και «Θερμοκήπια»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακαινίστηκε ο δημοτικός σταθμός «Μαρία Αμπατζή»

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ώστε ο σταθμός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργικότητας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ημέρα χαράς και οικολογικής προστασίας για την Επάνω Σκάλα

Τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης με την Ανακύκλωση Αιγαίου, εθελοντές, δύτες, καταδρομείς καθάρισαν την ταλαιπωρημένη ακτή, τον βυθό, ενώ φύτεψαν και λουλούδια