× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Με έναν κατηγορούμενο το Εφετείο για τον εμπρησμό του ΚΥΤ Μόριας

Μετά την παραπομπή τριών ατόμων λόγω ανηλικότητας σε άλλο δικαστήριο, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Βορείου Αιγαίου ξεκίνησε τη δίκη που συνεχίζεται την Πέμπτη 7 Μαρτίου

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 6/3/2024

Με έναν κατηγορούμενο το Εφετείο για τον εμπρησμό του ΚΥΤ Μόριας

Μετά την παραπομπή τριών κατηγορουμένων για τον εμπρησμό του ΚΥΤ Μόριας τον Σεπτέμβριο του 2020, λόγω ανηλικότητας στο αρμόδιο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Μυτιλήνης, συνεχίστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 6 Μαρτίου, μετά τις ενστάσεις η δίκη με έναν κατηγορούμενο για «εμπρησμό από πρόθεση από κοινού, από τον οποίο προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο και προκλήθηκε σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δίκη διεκόπη μετά την κατάθεση κάποιων μαρτύρων κατηγορίας και συνεχίζεται στις 11.30 το πρωί της Πέμπτης 7 Μαρτίου. 

Αρχικά και πριν την κλήρωση και επιλογή των τεσσάρων ενόρκων που απαρτίζουν το Μικτό Ορκωτό Εφετείο, οι συνήγοροι υπεράσπισης, Βίκυ Αγγελίδου, Νατάσα Νταϊλιάνη από το Legal Center Lesvos, Εφη Δούση και Βασίλης Ψώμος προέβαλλαν ενστάσεις επί της διαδικασίας, καθώς το κλητήριο θέσπισμα δεν έφτασε στα χέρια τους σε γλώσσα που την κατανοούν και στη συνέχεια για την ενηλικότητα. Το δικαστήριο απέρριψε την πρώτη ένσταση με την αιτιολογία ότι τον Μάρτιο του 2023 που επρόκειτο να δικαστεί η υπόθεση και αναβλήθηκε για έναν χρόνο, οι κατηγορούμενοι είχαν διερμηνέα. Ουσιαστικά οι συνήγοροι χρησιμοποίησαν το «χαρτί» ή «σημαία» όπως το αποκάλεσε η εισαγγελέας έδρας, με το οποίο είχαν απαλλαγεί από τις κατηγορίες εθελοντές και διασώστριες, όπως η Σάρα Μαρτίνι.

Φρόντισε δε η εισαγγελέας να διευκρινίσει ότι ήταν εκείνη που έκανε αίτηση αναίρεσης στον Αρειο Πάγο για να συνεχιστεί εκ νέου η δίκη με τους λοιπούς κατηγορούμενους, όπερ και εγένετο και αθωώθηκαν εν τέλει στις 30 Ιανουαρίου 2024.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το βασικό πρόβλημα που θέτει η υπεράσπιση είναι ότι ο μοναδικός μάρτυρας που κατήγγειλε τους φερόμενους ως εμπρηστές, Αφγανικής καταγωγής δεν έχει εμφανιστεί πουθενά.

Οι μάρτυρες που κατέθεσαν, όπως ο τότε Διοικητής του ΚΥΤ, κ. Μπαμπάκος, ο Διοικητής του ΠΡΟΚΕΚΑ, πυροσβέστες και άλλοι δεν γνωρίζουν ποιος αναψε τις πυρκαγιές στο ΚΥΤ Μόριας τη νύχτα της 8ης προς 9ης Σεπτεμβρίου 2020, όταν και θυμίζουμε κάηκε ολοσχερώς ο οικισμός άνω των 10.000 ανθρώπων που είχε διαμορφωθεί στην περιοχή.

Από την πλευρά τους οι πυροσβέστες κατέθεσαν ότι εκείνη τη νύχτα γνώρισαν πρωτοφανή βία από αιτούντες άσυλο, με πέτρες να βάλουν κατά των οχημάτων, ενώ θύμισαν διαφορα περιστατικά, μεταξύ άλλων ότι και οι συνθήκες ήταν αφόρητες για τους διαμένοντες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το παρών στη δίκη δίνει και ο συνήγορος Δημοσθένης Χατζηγιάννης, για λογαριασμό αποθήκης που κάηκε εκείνο το βράδυ κοντά στο ΚΥΤ. Ας σημειωθεί ότι οι κατηγορούμενοι, και πλέον εν προκειμένω ο ένας, δεν δικάζεται για όλη την περιοχή που κάηκε, αλλά για τη ζώνη 12. Εξ ου και τίθενται ερωτήσεις σχετικά με τους ανέμους που έπνεαν (βόρειοι, βορειοανατολικοί), και κατά πόσο θα μπορούσε η πυρκαγιά να κινηθεί αντίστροφα από τη ζώνη 12 μέχρι την αποθήκη ή να ευθύνεται για την καταστροφή κοινωφελών εγκαταστάσεων.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές στα χωριά της Γέρας

Μια αξιόλογη δράση διοργανώνει την Κυριακή 26 Μαΐου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, το Μουσείο φυσικής ιστορίας, το Μουσείο Βρανά και ο Παγγεραγωγικός Σύλλογος
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκλογές στην Παλλεσβιακή Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και λοιπών ταμείων

Από 15 έως τις 19 Μαίου σε Μυτιλήνη και χωριά της Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Νέος εξοπλισμός στο μικροβιολογικό του Βοστάνειου

Το νοσοκομείο της Μυτιλήνης απέκτησε νέο πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα το επιτρέπει ταυτόχρονα έλεγχο για βακτήρια, ιούς, ζυμομύκητες και παράσιτα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη στη Λέσβο για κατοχή ναρκωτικών

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του συλληφθέντα περιλαμβάνει και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δυο τροχαία με τραυματίες

Σε δρόμους της Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πανελλήνιες: Αγχος, ζαλάδες και… διαταραχές

Των ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΟΥΝΑΡΗ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΕΙΡΟΥ, μαθητών και Ανιχνευτών Μυτιλήνης*
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εξοπλισμό προβολών και ήχου απέκτησε το 6ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης

Πρόκειται για δωρεά του Ιδρύματος «Αντώνιος και Ιωάννης Αγγελικούσης».
ΕΛΛΑΔΑ

Έφεση κατά της αποφυλάκισης Μιχαλολιάκου

Ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα Εφετών Λαμίας και θα εξεταστεί από το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μάθετε τι κρύβει ο μπόγος της γιαγιάς Πελαγίας

Ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική δράση από το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου την Παρασκευή 17 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Έρχεται ο πολυσυζητημένος Υφυπουργός Υγείας στη Λέσβο

Ο Δημήτρης Μπαρτζόπουλος επισκέπτεται το νησί προσκεκλημένος του Δήμου Δυτικής Λέσβου σε εκδήλωση για την ψυχική υγεία
ΔΡΑΣΕΙΣ

Στην «Κυψέλη» ο Ερυθρός Σταυρός

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου
ΥΓΕΙΑ

ΠΕΚ‑τες για την Υγεία του… Αδώνιδος

Ο Γιάννης Ζαφειρίου υποδέχεται τη Ζήνα Κακναβάτου και τη Γιάννα Χωριανοπούλου