× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ανησυχίες Πετρέλλη για την Πύλη Σένγκεν Πλωμαρίου

Ο πρώην αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, Κυριάκος Πετρέλλης, στηλιτεύει τους λάθος τίτλους του έργου, αλλά και το πολύ λιβάνισμα τελευταία στον κυβερνητικό βουλευτή, απονέμοντας ευχαριστίες «χωρίς μικρότητες»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/7/2020

Ανησυχίες Πετρέλλη για την Πύλη Σένγκεν Πλωμαρίου

Με τη δημιουργία Πύλης Σένγκεν στο λιμάνι του Πλωμαρίου ασχολείται, σε επιστολή του, ο πρώην Αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου Κυριάκος Πετρέλλης, ο οποίος στη διάρκεια της θητείας του ασχολήθηκε ενεργά με την υπόθεση. «Έτρεξα πολύ και τολμώ να πω ότι γνωρίζω πολύ καλά», επισημαίνει, αναφερόμενος σε κάποια δημοσιεύματα στον Τύπο, αλλά και σχετικές αναρτήσεις των πρωταγωνιστών» σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που του «δημιούργησαν κάποιες απορίες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά, όσα αναφέρει τόσο προς τους τους τοπικούς άρχοντες της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, όσο και του Δήμου Μυτιλήνης:

• «Η έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο της χρηματοδότησης με 100.000 ευρώ της προμήθειας οικίσκου και κατασκευής περίφραξης χαρακτηρίστηκε από την ηγεσία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ως «καθοριστική».

Αναρωτιέμαι πως προκύπτει αυτό, αφού το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου δεν στερείται πόρων. Πως είναι καθοριστική η προσφορά 100.000 ευρώ σε ένα Ν.Π.Δ.Δ. που έχει αποθεματικό πάνω από 2.500.000 ευρώ; Μήπως είναι καθοριστική όχι για το έργο αλλά για την εμπλοκή και φωτογράφηση των "πρωταγωνιστών";

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• Στο Δελτίο Τύπου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου το Νοέμβριο του 2019 αναφερόταν ότι: «… το Δ.Λ.Τ. Λέσβου θα προωθήσει α) τον απαραίτητο καθορισμό των χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης εντός χερσαίας ζώνης λιμένα Πλωμαρίου … και β) την έκδοση οικοδομικής άδειας…». Παράλληλα στις αναρτήσεις και στα Δελτία Τύπου, εκφράζονται οι ευχαριστίες στον κυβερνητικό βουλευτή για την καθοριστική συμβολή του στην υπερπήδηση εμποδίων και στις περίπλοκες εγκρίσεις. Ελπίζω να είναι αλήθεια.

• Οι εγκρίσεις που κατόπιν ενεργειών τους πάρθηκαν είναι σίγουρο ότι θα χρειαστούν. Θυμάμαι τα εξώδικα που τότε λάβαμε ως διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου. Αλήθεια, μήπως γνωρίζουν όλοι εκείνοι από ποιο νομικό γραφείο προετοιμάστηκαν;»

Καταλήγοντας ο κ. Πετρέλλης εκφράζει τις έντονες ανησυχίες του για την τύχη της Πύλης Σέγκεν στο Πλωμάρι. «Ανησυχώ για το μέλλον του έργου, γιατί είναι στα χέρια εκείνων που ως δημοτικοί άρχοντες και εντεταλμένοι σύμβουλοι δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τον τίτλο του έργου που έφτασε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Είναι οι ίδιοι που ως τέως Γεν. Γραμματείς, τέως Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι παλαιότερα δεν έκαναν τίποτα για τη νομιμοποίηση του λιμανιού και αδιαφόρησαν για τα ζητήματα του παραλιακού μετώπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ψάχνω ακόμα το ευχαριστήριό τους για το ότι στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τέλη Μαΐου 2020 (Απόφαση 23877/552/22-05-2020) έφυγαν πιστώσεις ύψους 3.200.000 € από την περιοχή του Πλωμαρίου για έργα της Περιφέρειας. Συγκεκριμένα: α) Βελτίωση Επαρχιακής Οδού Αμπελικού – Σταυρού: – 1.200.000 €, β) Αποκατάσταση βατότητας οδού Αγιάσου – Μεγαλοχωρίου: – 1.000.000 € και γ) Βελτίωση τμήματος 2ης Επαρχιακής Οδού Παππάδου - Πλωμαρίου από οικισμό Πλαγιάς έως Λαγκάδα: – 1.000.000 €.»

Μάλιστα, δεν παραλείπει να στηλιτεύσει όσους βγαίνουν να ευχαριστήσουν δημόσια τον κυβερνητικό Βουλευτή, Χαράλαμπο Αθανασίου, αλλά την ίδια στιγμή δεν λένε ούτε μισό ευχαριστώ σε ανθρώπους που έτρεξαν όλο το προηγούμενο διάστημα τη συγκεκριμένη υπόθεση.

«Το Πλωμάρι έχει πολιούχο Άγιο και αυτός είναι ο Άγιος Νικόλαος. Τελευταία παρατηρώ στην περιοχή του Πλωμαρίου ότι πολύ φανατικό κοινό απέκτησε ο Άγιος Χαράλαμπος, στην εικόνα του οποίου πολλά κεριά ανάβουν, πιστεύω και αντίστοιχα τάματα θα γίνονται. Επειδή η εορτή του είναι το Φεβρουάριο, αλλά τώρα το καλοκαίρι πανηγύρια γίνονται στη χάρη του, προτρέπω τους νεοφώτιστους να μην ξεχάσουν εντός Ιουλίου να επιτελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα», επισημαίνει με νόημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προσθέτει μάλιστα, ότι: «Ευχαριστίες αναφέρονται και σίγουρα αξίζουν στις ενέργειες που έγιναν επί Δημαρχίας Μ. Μαμάκου και στον Γ. Χαλδέζο, ο οποίος έβαλε το χέρι στην τσέπη του για τις μελέτες των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του λιμανιού, χωρίς τις οποίες τίποτα δεν θα μπορούσε να είχε γίνει.

Ευχαριστίες αξίζουν αλλά δεν αναφέρονται στην Κτηματική Υπηρεσία Λέσβου που έτρεξε με ενδιαφέρον την υπόθεση της νομιμοποίησης του λιμανιού, χωρίς την οποία τίποτα δεν θα μπορούσε να είχε γίνει.

Ευχαριστίες αξίζουν αλλά δεν αναφέρονται στην προηγούμενη διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου που παρέλαβε μια εκκρεμότητα δεκαετιών και την οδήγησε στην ωριμότητα, με κύριο βήμα τη νομιμοποίηση του λιμανιού που έγινε τον Ιανουάριο του 2019. Ξεκινώντας από τον Πρόεδρο Σπ. Γαληνό, με αναφορά σε όλα τα μέλη του Δ.Σ. και με ιδιαίτερη αναφορά στον Βασ. Τεντόμα για τα ταξίδια και τις καθοριστικές επαφές του στην Αθήνα. Μαζί με την ουσιαστική συνεισφορά του τότε κυβερνητικού βουλευτή Γ. Πάλλη, που πάτησε πάνω στην άρτια προετοιμασία από τον Θ. Φραγκόπουλο, που ήταν τότε υπάλληλος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου και έδωσε την απαραίτητη πολιτική υποβοήθηση.

Όλοι γνωρίζουν ότι πολιτικά είμαι απέναντι, αλλά πρέπει να μάθουμε να λέμε αλήθειες χωρίς μικρότητες», καταλήγει.

Τέλος, έκανε και μια αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν: «Πέρυσι, τέτοιες μέρες παλεύαμε ως διοίκηση να βελτιώσουμε τις υποδομές των λιμανιών μας. Κάποιοι τότε έβγαιναν φωτογραφίες και έταζαν τεχνοκρατικές ομάδες που θα μελετούσαν έργα δωρεάν και θα έδιναν λύσεις άμεσα. Ένας χρόνος ίσως είναι λίγος για να κριθούν, αλλά δεν βλέπουμε κάτι να κινείται, πλην βεβαίως των γνωστών συνεστιάσεων.

Είναι στενάχωρο που κάποιοι επαίρονται και αρνούνται να αποδώσουν την αλήθεια των πραγμάτων. Αναρωτήθηκα, πώς κάποιος στις θύμησές του αναπολεί γεγονότα προ εικοσαετίας αλλά αγνοεί ή παραβλέπει τα πολύ πρόσφατα; Αν δεν είναι μικροψυχία και καιροσκοπισμός, τί μπορεί να είναι; Η κοινωνία μας είναι μικρή και τελικά όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Και αυτό μας σώζει».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Όχι στις αυξήσεις της ΔΕΥΑΛ από τον Πολιχνίτο

Ψήφισμα εξέδωσε το Τοπικό Συμβούλιο Πολιχνίτου και εκφράζει την αντίθεση του στις αυξήσεις που ανακοίνωσε η ΔΕΥΑΛ στα τιμολόγια της ύδρευσης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βαλσαμίδης: Δεν δόθηκαν απαντήσεις για τα μεγάλα έργα της Λέσβου

Κριτική στην Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη από τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέα εποχή για την πλαζ Τσαμάκια της Μυτιλήνης

Ξεκίνησε τη λειτουργία της νωρίτερα από ποτέ με ολοκαίνουργιο εξοπλισμό, ανακαινισμένα αποδυτήρια, τουαλέτες και είσοδο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Σήμανση και φωτεινή σηματοδότηση στον κόμβο της Αγίας Τριάδας Καλλονής»

Ανακοίνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Β.Α. Αιγαίου, με αφορμή τα ατυχήματα που έγιναν την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του δρόμου Καλλονής - Σιγρίου
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Στο πλευρό των χωριών ο Δήμος Δυτικής Λέσβου

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές του ου Αντιδημάρχου Συντονισμού Κοινοτήτων και Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Γιώργου Μακρογιάννης, με τους Προέδρους των 36 τοπικών κοινοτήτων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συναντήσεις των αιμοδοτών Μυτιλήνης με τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας

Ο Πρόεδρος του ΕΚΕΑ συναντήθηκε με όλα τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΑΜ στη νέα, μόνιμη πλέον αίθουσα όπου διενεργούνται οι εθελοντικές αιμοδοσίες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σύσταση της Υπηρεσίας καθαριότητας Μυτιλήνης για τα ογκώδη αντικείμενα

Διαβάστε αναλυτικά τι θα ισχύσει για τη Μεγάλη Εβδομάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χωρίς φαναράκια η Μεγάλη Παρασκευή, λόγω αντιπυρικής περιόδου

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των Πασχαλινών εκδηλώσεων του Δήμου Μυτιλήνης. Κύκλοι της πυροσβεστικής αναφέρουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί να πετάξουν φαναράκια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΚΚΕ στηρίζει την Κίνηση κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Η βουλευτής Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα συναντήθηκε με μέλη της κίνησης για ελεύθερα βουνά στη Λέσβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εχει αδικηθεί η Λέσβος»

Δεν περίμενε τον Ιούνιο του 2023 όταν επισκέφτηκε για πρώτη φορά το νησί ότι θα γίνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Βρέθηκαν στον «μαγικό κόσμο των βιβλίων»!

Εντυπωσιακή μουσικο-αφηγηματική παράσταση από την Αθανασία Δαφιώτη και τον Γρηγόρη Μολυβιάτη στην Πέτρα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δράση καθαρισμού του βυθού στο λιμανάκι της Ευρειακής Γέρας

Ο βυθός είχε συσσωρεύσει αντικείμενα και απορρίμματα