× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σάρλιτζα, ώρα μηδέν

Κρίμα για το πολιτισμό μας, κρίμα για την οικονομία της περιοχής - Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΣ

Δημοσίευση 17/7/2020

Σάρλιτζα, ώρα μηδέν

Το φωτογραφίζω κάθε χρoνιά που περνά,όποτε τύχει να περάσω από τη Θερμή και με λύπη διαπιστώνω ότι μετατρέπεται σταδιακά σε ένα κουφάρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναπόφευκτα μου έρχονται στη μνήμη τα λόγια ενός δασκάλου μου στο μάθημα των αποκαταστάσεων και της αναστήλωσης,ο οποίος τόνιζε ότι "το κόστος επισκευής για τη συντήρηση ενός παλιού κτιρίου Φέτος κοστίζει 2,του χρόνου 4,τον παραπάνω 8 και πάει λέγοντας.

Επομένως με το πέρασμα των χρόνων ο προϋπολογισμός για την όποια επισκευή του κτηρίου επιβαρύνεται με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το μέλλον του.Αυτό θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι το πρακτικό μέρος της υπόθεσης και πιθανόν η πιο σημαντική παράμετρος.

Οι δημοσιεύσεις και τα άρθρα στο τοπικό τύπο,στο διαδίκτυο και γενικά στα ΜΜΕ  είναι πάρα πολλά.Αν δοκιμάσει κάποιος να αποδελτιώσει το τι έχει γραφεί σχετικά στο τοπικό τύπο τα τελευταία 25-30 χρόνια για τη τύχη του μνημείου θα καταλάβει την αναξωσύνη μας και πόσο αδιαφόρετοι είμαστε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

(Έχω μια αδυναμία σε αυτή τη λέξη γιατί μας χαρακτηρίζει εν μέρει ,για να μην πω πλήρως).

Φοβάμαι μήπως με το πέρασμα του χρόνου και μέσα στη μακάρια απραξία χαρακτηριστεί επικινδύνως ετοιμόρροπο από κάποια επιτροπή, που θα γνωμοδοτήσει  για τη μερική ή ολική κατεδάφιση και στη καλύτερη των περιπτώσεων  μπορεί να υποδείξει παρθούν μέτρα άρσης της επικινδυνότητας.

Το χειρότερο σενάριο,είναι να αφεθεί στη μοίρα του μέχρι να καταρρεύσει,όπως ένα σωρό ιστορικά κτίρια στο τόπο μας και σε όλη τη χώρα έχουν αυτή τη τύχη,ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.Προς τα εκεί φαίνεται να πηγαίνει η υπόθεση. Πόσες μελέτες έχουν γίνει άραγε και πόσα χρήματα ξοδεύτηκαν;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα παρότρυνα όσους ενδιαφέρονται να ρίξουν μια ματιά σχετικά με το τι προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο για τα μνημεία και τη προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Θα μου πείτε  ότι μας τα έχουν ξαναπεί.

Ε τι να κάνουμε; κρατώ τις αποστάσεις, αλλά δεν πρόκειται να σωπάσω και ξέρετε γιατί;

Διαπιστώνω ότι με πρόσχημα την οικονομική κρίση , το μεταναστευτικό (το οποίο δεν αντιλέγω ότι είναι σοβαρό πρόβλημα)  και τώρα τελευταία τον κορονο- ακατονόμαστο 19,πολλά  ψιλά περνάν στο ντούκου και πολλά άλλα μπαίνουν στην άκρη και το χειρότερο, πολλά γίνονται στο γόνατο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πληροφορηθήκαμε πριν από καιρό ότι εκκρεμεί η σύνταξη τοπογραφικού της περιοχής και σε πρόσφατο δημοσίευμα ότι επί τέλους ολοκληρώθηκε.

Αν για τη τοπογράφηση της περιοχής χρειάστηκε τόσος χρόνος,φανταστείτε πόσος χρόνος θα ήταν πραγματικά απαραίτητος για τη σύνταξη του κτηματολογίου.

Επίσης από πρόσφατα δημοσιεύματα και δηλώσεις στο τοπικό τύπο υπάρχει μια κινητικότητα σχετικά με το θέμα αλλά αν κάνει κάποιος μια προσεκτική ανάγνωση

θα διαπιστώσει ότι ο δρόμος είναι μακρύς ακόμα. Το καταλαβαίνει πολύ καλά όποιος γνωρίζει το τέρας της γραφειοκρατίας.

Το χειρότερο είναι σε ότι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς.Το κτίριο αλλάζει χέρια και θυμίζει μια καυτή πατάτα που κανείς δεν θα ήθελε να τη κρατήσει στα χέρια του.

 ( Επί τέλους σε αυτό το τόπο θα πρέπει να αρχίσουν να μπαίνουν κάποιες προτεραιότητες ,στόχοι και  κυρίως χρονοδιαγράμματα).

Βέβαια όποια έργα υλοποιήθηκαν στο νησί τα προηγούμενα χρόνια έγιναν γιατί κάποιοι πήραν το φάκελο παραμάσχαλα και έφεραν γύρω τις υπηρεσίες του υδροκέφαλου και συγκεντρωτικού Αθηνοκεντρισμού.

Εύχομαι η επόμενη ανακοίνωση να μην είναι ένα επικοινωνιακό τερτίπι,αλλά να μας ενημερώνει ότι έγινε ένα βήμα μπροστά.Είναι γνωστό ότι διαχρονικά έχουν γίνει προσπάθειες και αναγνωρίζονται αλλά νομίζω ότι έφτασε η ώρα των αποτελεσμάτων.

Σίγουρα η εγκατάλειψη κάθε μνημείου είναι κρίμα για το πολιτισμό μας,κρίμα για την οικονομία του τόπου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Ώ γλυκύ μου Έαρ γλυκύτατη μου Σάμος...»

Γράφει ο Μανώλης Κάρλας*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είναι γνωστός ο αίτιος, είναι γνωστή κι η αιτία

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαν είσαι βουλευτής, δυστυχώς σε συμπονώ λιγότερο

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Συγγραφέας,Ταξίαρχος σε αποστρατεία
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το Πασχαλινό μήνυμα του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου

«Ό ἀγωνιζόμενος πιστός καί ἀνακαισμένος ἐν Χριστῶ ἄνθρωπος δέν ἀπελπίζεται , γιατί στηρίζεται στό ἀγκωνάρι τῆς πίστεως καί τῆς Ἐκκλησίας» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*