× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι πικρές αλήθειες ενός νέου κτηνοτρόφου

Ξεκίνησε μόνος του από τα 18 και σήμερα στα 34 παλεύει χωρίς βοήθεια, με όνειρο να μη χαθεί το μέλλον που χτίζει για το παιδί του

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 9/12/2025

Οι πικρές αλήθειες ενός νέου κτηνοτρόφου
Βιντεο:Γιώργος Παπαδόπουλος
' χρόνος ανάγνωσης

Ήταν μόλις 18 χρονών ο Παναγιώτης Λημναίος όταν αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή του στα πρόβατα. Σήμερα στα 34, συνεχίζει να ξυπνά στις 4 κάθε πρωί, να γυρίζει το κοπάδι, να πηγαίνει το παιδί του στο σχολείο και να μένει με τις ώρες στον στάβλο για να τα βγάλει πέρα. Όλα όσα έχει χτίσει, τα ξεκίνησε από το μηδέν, χωρίς να πάρει ούτε 1 ευρώ από κανένα πρόγραμμα. Ο ίδιος εξηγεί ότι δεν μπόρεσε να ενταχθεί ως νέος αγρότης επειδή ήταν γραμμένος από νεαρή ηλικία στον ΟΓΑ. Παρότι δηλώνει αγρότης κανονικά, δεν του δόθηκε ποτέ δικαίωμα να διεκδικήσει τις ευκαιρίες που έλαβαν άλλοι.
Έσκαψε τα θεμέλια του στάβλου με τα χέρια του, με τη βοήθεια ενός φίλου. Αγόρασε ζωοτροφές με κόπο και στερήσεις, επένδυσε 4.000 και 5.000 ευρώ χωρίς καμία στήριξη. Χτίζει υποδομές από το γάλα των προβάτων του και μόνο. Ό,τι υπάρχει, είναι από την τσέπη του. Το έκανε για το αύριο, για να έχει κάτι να βρει το παιδί του. Όμως σήμερα, η αγωνία επισκιάζει το όνειρο.

Το γάλα βρίσκεται σε καλή τιμή και τα αρνιά επίσης, όπως λέει, αλλά το κόστος ζωοτροφής έχει εκτοξευθεί. Το καλαμπόκι που πλήρωνε 7 ή 8 ευρώ τώρα αγγίζει 12 και 13,5. Πώς να επιβιώσει ένας κτηνοτρόφος έτσι; Και τι γίνεται με όσους ξεκινούν τώρα, χωρίς να έχουν καν το πλεονέκτημα μιας στάνης που ήδη υπάρχει;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλά για τις γεννήσεις που έρχονται, για τις 30 και 35 μέρες που χρειάζεται ένα αρνί μέχρι να σφαχτεί, για τη βροχή, τη λάσπη και το κρύο που δεν πληρώνονται. Για τις ώρες που μένει μακριά από το σπίτι του επειδή δεν τον συμφέρει ούτε το πετρέλαιο ούτε η βενζίνη. Τα έξοδα τον αναγκάζουν να ζει δίπλα στο κοπάδι και να κατεβαίνει στο σπίτι μόνο όταν πρέπει να δει τη γυναίκα και το παιδί του.

Παίρνει επιδότηση για 80 πρόβατα ενώ έχει 110. Δεν του δίνουν δικαιώματα για να αυξήσει τον αριθμό. Για να τα αποκτήσει, πρέπει να τα αγοράσει από συνταξιούχους που έχουν φύγει από το επάγγελμα. Το κράτος δεν του παραχωρεί ούτε ένα δικαίωμα για να μπορέσει να σταθεί, να επενδύσει, να αναπτυχθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχουν στιγμές που σκέφτεται να τα παρατήσει. Το λέει χωρίς ντροπή, αλλά με πίκρα. Σκέφτεται όμως το παιδί του. Σκέφτεται ότι το κορίτσι ή το αγόρι που αύριο μπορεί να αγαπήσει τα πρόβατα, ίσως να μη βρει χώρο να συνεχίσει. Σκέφτεται ότι μπορεί να χρειαστεί να του πει να φύγει από αυτό το επάγγελμα, να ψάξει μια δουλειά αλλού και να το κρατήσει μόνο ως χόμπι.

Κοιτά τα ζώα με αγάπη. Το παιδί του, μόλις 6 χρονών, τα αρμέγει το καλοκαίρι, τα φροντίζει, τα αγαπά. Και ο πατέρας του νιώθει πως ίσως να πρέπει να του πει να φύγει μακριά από αυτό που αγαπούν και οι δυο.

Ένα αγόρι μαθαίνει να αγαπά τα ζώα και ο πατέρας του μαθαίνει να φοβάται για το μέλλον που δεν μπορεί να του εξασφαλίσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γι’ αυτό θα πάει στη διαδήλωση. Όχι για τον εαυτό του μόνο, αλλά για όλους. Για να είναι μια ομάδα. Για να υπάρχει αύριο για τα παιδιά της Λέσβου. Γιατί, όπως λέει, δεν γίνεται να συνεχίσει αν το κράτος δεν βοηθήσει. Δεν ζητά δώρα ούτε προνόμια. Ζητά μόνο δικαιοσύνη. Να μπορεί να σταθεί. Να μην αναγκαστεί να πει στο παιδί του να μην ακολουθήσει τον δρόμο του.

Ζητά το αυτονόητο. Να μην σβήσει η κτηνοτροφία στο νησί. Να μην σβήσουν τα όνειρα που χτίστηκαν με κόπο, με λάσπη και με παγωμένα χέρια από τις 4 το πρωί. Να μην χαθεί μια ζωή που δόθηκε με αγάπη. Γιατί αυτό που κάνει, το αγαπά. Και όσο το αγαπά, θα συνεχίζει να ζητά τον σεβασμό που του αξίζει.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΟΡΑ

Το Πάσχα γίνεται στήριξη για τη Λέσβο

Κτηνοτρόφοι του νησιού καλούν τους πολίτες να επιλέξουν ντόπια κρέατα και τυροκομικά στηρίζοντας τον μόχθο των παραγωγών
Το Πάσχα γίνεται στήριξη για τη Λέσβο
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρωταπριλιάτικο ρεπορτάζ με αληθινό μήνυμα για τη Λέσβο

Η «άφιξη» του Festos Palace ήταν φαντασία, αλλά το πρόβλημα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων παραμένει πιεστικό και ζητά λύσεις
Πρωταπριλιάτικο ρεπορτάζ με αληθινό μήνυμα για τη Λέσβο
ΕΡΓΑΣΙΑ

39 προσλήψεις στον Δήμο Μυτιλήνης για την αντιπυρική περίοδο 2026

Ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας με οδηγούς, εργάτες πρασίνου και δασοπροστασίας
39 προσλήψεις στον Δήμο Μυτιλήνης για την αντιπυρική περίοδο 2026
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η ώρα των αιτήσεων για την επιστροφή ΦΠΑ σε αγρότες ειδικού καθεστώτος

Απλή ψηφιακή διαδικασία για 121.000 δικαιούχους με αυτόματο υπολογισμό και πληρωμή στον λογαριασμό
Η ώρα των αιτήσεων για την επιστροφή ΦΠΑ σε αγρότες ειδικού καθεστώτος
ΑΓΡΟΤΕΣ

15 νέα κρούσματα τα ευλογιάς των προβάτων

Πάνω από 486.000 τα ζώα που θανατώθηκαν από τις κτηνιατρικές αρχές της χώρας
15 νέα κρούσματα τα ευλογιάς των προβάτων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Mε ρυθμούς χελώνας οι έλεγχοι για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο

18 κρούσματα σε 21 μονάδες και 6.331 δείγματα την ώρα που η έλλειψη κτηνιάτρων και τα αυστηρά μέτρα προκαλούν αντιδράσεις
Mε ρυθμούς χελώνας οι έλεγχοι για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων λόγω κακοκαιρίας

Δείτε εδώ τις νέες ώρες αναχωρήσεως και αφίξεων των πλοίων Blue Star Myconos, Διαγόρας και Νήσος Μύκονος
Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων λόγω κακοκαιρίας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Βόρειο Αιγαίο στο επίκεντρο της τουριστικής προβολής στο Όσλο

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας στη διεθνή έκθεση TRAVELXPO 2026 με στόχο την ενίσχυση της σκανδιναβικής αγοράς
Το Βόρειο Αιγαίο στο επίκεντρο της τουριστικής προβολής στο Όσλο
ΕΡΓΑΣΙΑ

Νέες θέσεις εργασίας στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Δίμηνες συμβάσεις με δυνατότητα παράτασης για έργα προστασίας και συντήρησης του φυσικού μνημείου της Λέσβου
Νέες θέσεις εργασίας στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Festos Palace στη γραμμή Πειραιάς ‑ Μυτιλήνη και τέλος στο μονοπώλιο

Οι Μινωικές Γραμμές ζητούν ελεύθερη δρομολόγηση του πλοίου από αυτο το καλοκαίρι. Το Υπουργείο Ναυτιλίας βλέπει θετικά το αίτημα του Ελληνικού βραχίονα του ομίλου Grimaldi
Το Festos Palace στη γραμμή Πειραιάς ‑ Μυτιλήνη και τέλος στο μονοπώλιο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Διπλό ποδαρικό με Αγγλους τουρίστες στη Λέσβο την Κυριακή 19 Απριλίου

Ακολουθούν οι Ολλανδοί λίγες μέρες αργότερα με την εταιρεία Corendon Airlines
Διπλό ποδαρικό με Αγγλους τουρίστες στη Λέσβο την Κυριακή 19 Απριλίου