× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ατομική μας ευθύνη είναι ο συλλογικός αγώνας»

Η Επιτροπή εργαζομένων σε δομές και υπηρεσίες στο Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, για τις ακατάλληλες συνθήκες εργασίας στην Υπηρεσία Ασύλου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/9/2020

«Ατομική μας ευθύνη είναι ο συλλογικός αγώνας»

Ανακοίνωση εξέδωσε η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων σε δομές και υπηρεσίες στο Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, στηρίζοντας τους εργαζόμενους του “EASO-European Asylum Support Office”, που -όπως τονιζεται-δίκαια αντιδρούν για τις συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγονται οι συνεντεύξεις στην Παγανή Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιο αναλυτικά: "Σε χώρους πλήρως ακατάλληλους λόγω του μεγέθους τους, δίχως αερισμό καθώς τα περισσότερα γραφεία δε διαθέτουν παράθυρο, στοιβάζονται καθημερινά, αιτούντες και εργαζόμενοι (χειριστές-διερμηνείς-προσωπικό ασφαλείας) ώστε να υλοποιείται ο ημερήσιος στόχος των εξήντα (60) συνεντεύξεων.

Τον Ιούνιο, που η Υπηρεσία Ασύλου ξεκίνησε να δέχεται κοινό εκ νέου, εκτιμώμενης της δυναμικής του χώρου, διεξάγονταν συνεντεύξεις μόνο σε δεκαέξι (16) με δεκαεπτά (17) γραφεία, το οποίο ισοδυναμούσε με περί τις σαράντα συνεντεύξεις ημερησίως. Σταδιακά ωστόσο, οι επιταγές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για επιτάχυνση των διαδικασιών, υπερκέρασαν το αγαθό της δημόσιας υγείας.

Στο σήμερα, στη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί μας με τα όλο και αυξανόμενα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και τον καταυλισμό της Μόριας να βρίσκεται σε προσωρινό αποκλεισμό, κατόπιν του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, πρόσθετα μέτρα δεν έχουν ληφθεί για την υγιεινή και ασφάλεια τόσο των εργαζομένων όσο και των αιτούντων άσυλο και παρά τις εκκλήσεις του προσωπικού προς όλους τους αρμόδιους φορείς. Ο ημερήσιος στόχος των συνεντεύξεων παραμένει στις 60, με ό’τι αυτό συνεπάγεται από τη διάταξη του χώρου. Ενώ, η αποφυγή συγχρωτισμού είναι απλώς αδύνατη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εντείνουμε τον αγώνα μας για την ζωή και την Υγεία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και απαιτούμε εδώ και τώρα :

  • Να εξασφαλίσει η Υπηρεσία Ασύλου κατάλληλους χώρους εργασίας.
  • Δωρεάν Παροχή Μέσων Προστασίας για όλους τους εργαζόμενους στους τόπους δουλειάς, με επιβολή όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
  • Δωρεάν Παροχή Μέσων Προστασίας για όλους τους αιτούντες
  • Μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους με επιβάρυνση της εργοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο με κάλυψη από το κράτος.
  • Τακτική απολύμανση όλων των χώρων
  • Καμιά απόλυση, καμιά περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων.
  • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, του νοσοκομείου, της Πρωτοβάθμιας Υγείας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή με την Επιτροπή και το Σωματείο μας και για να συζητήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και να οργανώσουμε τη δράση μας, με βάση την προστασία της ζωής και της υγείας μας. Η κύρια «ατομική μας ευθύνη» είναι ο συλλογικός αγώνας για την επίλυση ενός προβλήματος που αφορά όλους τους εργαζομένους."

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρώτη δύναμη η ΔΑΚΕ στην ΕΛΜΕ Λέσβου

Δείτε εδώ την κατανομή των εδρών και τις ψήφους που πήρε κάθε παράταξη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης στη Βαρκελώνη

Μαθητές του Σχολείου επισκέφθηκαν το «Tales of Volcanoes» για να γνωρίσει ακόμα καλύτερα τον κόσμο των ηφαιστείων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τέσσερα νέα ασθενοφόρα στο Βόρειο Αιγαίο

Θα καλύψουν τις ανάγκες σε Πολιχνίτο, Μυτιλήνη, Καλλονή και Πυργί Χίου
ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερις θάνατοι από covid‑19, πέντε οι διασωληνωμένοι ασθενείς

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παραμένει χαμηλή αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκλογές στην ΕΛΜΕ Λήμνου για την ανάδειξη αντιπροσώπου στο συνέδριο της ΟΛΜΕ

Ο Ανδρέας Ξυπτεράς αναδείχθηκε αντιπρόσωπος από την πλειοψηφούσα παράταξη Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Πάλι τροχαίο ατύχημα στον κόμβο Αγίας Τριάδας!

Μέσα σε λίγες εβδομάδες έχουν γίνει στο ίδιο σημείο τουλάχιστον τέσσερα ατυχήματα, ενώ δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από τα εγκαίνια του νέου οδικού δικτύου Καλλονής - Σιγρίου στη Λέσβο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ανοιξαν οι κάλπες στην ΕΛΜΕ Λέσβου

Πέντε παρατάξεις διεκδικούν θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο και αντιπροσώπους στην ΟΛΜΕ- Μέχρι το απόγευμα οι εκλογές στα Κεντρικά Λύκεια
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

H ΑΜΚΕ «Αγκαλιά» για το Οικοτροφείο στη Μυτιλήνη και την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας

Μέλη του οργανισμού συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑ

Οικοτροφείο για ανθρώπους με άνοια στον Δήμο Μυτιλήνης

Τι εξήγγειλε ο υφυπουργός Ψυχικής Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ενώ αρνήθηκε να προβεί σε περαιτέρω σχολιασμό για τις δηλώσεις του για τις γυναικοκτονίες και το panic button που δεν βοήθησε τη σημερινή δολοφονημένη στο Μενίδι
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

«Δεν αντέχουμε άλλο να πεθαίνουμε με την υποβάθμιση της Υγείας»

Ανανοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για την πανυγειονομική απεργία της Τετάρτης 16 Μαΐου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μια γιορτή για τη μανούλα στην Καλλονή

Το 1ο Νηπιαγωγείο παρουσίασε το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης «Με χορό και μουσική, κοίτα… παίζουμε μαζί!»