«Στο συρτάρι» οι χρυσαυγίτες του πογκρόμ στην πλατεία Σαπφούς
Δυόμιση χρόνια μετά, 26 κατηγορούμενοι σε βαθμό κακουργήματος για τις επιθέσεις κατά προσφύγων και μεταναστών στην πλατεία Σαπφούς δεν έχουν κληθεί ούτε για ανάκριση -Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/10/2020

Μια δικογραφία σε βάρος 26 κατοίκων της Μυτιλήνης κατηγορούμενων για σειρά κακουργημάτων και πλημμελημάτων κατά περίπτωση, με το επιβαρυντικό στοιχείο της παράβασης του άρθρου 81Α του Ποινικού Κώδικα που τιμωρεί εγκλήματα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, αγνοείται δυόμιση χρόνια μετά την τέλεση των αδικημάτων.
Ο λόγος για τους δράστες του πογκρόμ της 22ας Απριλίου 2018 στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης σε βάρος 200 και πλέον αιτούντων άσυλο που είχαν συγκεντρωθεί εκεί. Η υπόθεση έχει εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο παραπεμφθεί στον Ανακριτή του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης από τον οποίο δεν έχουν αποσταλεί καν κλήσεις σε ανάκριση.
Όπως είναι γνωστό, το απόγευμα της 22ας Απριλίου 2018, στην πλατεία Σαπφούς στην πόλη της Μυτιλήνης, συγκεντρώθηκαν 300 περίπου άτομα για την καθιερωμένη υποστολή σημαίας από στρατιωτικό άγημα. Μετά το τέλος της διαδικασίας, 150 περίπου από τα άτομα αυτά, κάποια από τα οποία με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, επιτέθηκαν σε ομάδα Αφγανών που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία Σαπφούς, με σκοπό τη βίαιη απομάκρυνσή τους.
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ εκείνων των ημερών, τα παραπάνω 150 άτομα ενισχυόμενα και από άλλα άτομα, υποκίνησαν και συμμετείχαν σε επεισόδια, έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και βιαιοπράγησαν, εκτοξεύοντας πέτρες, φωτοβολίδες, κροτίδες, μάρμαρα, καδρόνια κ.λπ. αντικείμενα στους αλλοδαπούς, αλλά και στις αστυνομικές δυνάμεις, που επενέβησαν για να αποκαταστήσουν την τάξη.
Τα επεισόδια διήρκησαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες της 23ης Απριλίου, με απολογισμό τραυματισμούς αστυνομικών και αλλοδαπών και φθορές σε κάδους απορριμμάτων και σε εξοπλισμό αστυνομικών δυνάμεων.
Το Νοέμβριο του 2018, σχεδόν επτά μήνες μετά τα γεγονότα, από την Ελληνική Αστυνομία, μετά από προκαταρκτική εξέταση που διεξήγαγε η υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, υπέβαλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, πόρισμα σύμφωνα με το οποίο διαπιστώθηκαν για συνολικά 26 άτομα παραβάσεις πλημμεληματικού αλλά και κακουργηματικού χαρακτήρα. Τα 26 άτομα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, προσδιορίζονταν, είτε ως φυσικοί, είτε ως ηθικοί αυτουργοί των όσων συνέβησαν.
Συγκεκριμένα κατηγορούνται κατά περίπτωση για τα αδικήματα της αντίστασης, της στάσης, της διατάραξης κοινής ειρήνης, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης τετελεσμένης και σε απόπειρα, της απόπειρας πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης, της πρόκλησης διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς, του εμπρησμού, καθώς και της παράνομης κατοχής και χρήσης όπλων, κροτίδων και βεγγαλικών. Για όλα τα αδικήματα έχουν διαπιστωθεί ρατσιστικά χαρακτηριστικά.
Έκτοτε η υπόθεση αγνοείται
Οι κατηγορούμενοι
Ας σημειωθεί ότι μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ένας υπαξιωματικός του στρατού, ένα μέλος της Ν.Δ. κατά δήλωση του, γνωστά και ιδρυτικά μέλη της λεγόμενης Πατριωτικής Κίνησης Μυτιλήνης που εμπλέκονται και σε άλλες υποθέσεις απειλών ή επεισοδίων, στελέχη της Χρυσής Αυγής τα βρήκαν ως πατριώτες πολιτική στέγη στην Πατριωτική Κίνηση Μυτιλήνης και «συνδεσμίτες» ποδοσφαιρικών ομάδων.
Στους «γνωστούς» της δικογραφίας περιλαμβάνεται και πρωταγωνιστής των επεισοδίων κατά την επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μυτιλήνη για το περιφερειακό συνέδριο το Μάιο του 2018. Πολλοί από τους παραπάνω έπαιξαν ενεργό ρόλο στη συγκρότηση ψηφοδελτίων που υποστήριξε η Νέα Δημοκρατία άμεσα ή έμμεσα. Δυο από αυτούς εκλέχθηκαν ενώ πολλοί περισσότεροι έχουν εξελιχθεί σε προνομιακούς συνομιλητές των αυτοδιοικητικών αρχών αλλά και τοπικών κυβερνητικών παραγόντων!