× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πρώτα τα «καθρεφτάκια» και μετά… το νέο ΚΥΤ

Με θέμα τα ανταποδοτικά οφέλη η σημερινή συνάντηση των αυτοδιοικητικών της Λέσβου με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομάδας Δράσης για τη Λέσβο Μπεάτε Γκμίντερ. Δε συζητά για νέα δομή ο Περιφερειάρχης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/10/2020

Πρώτα τα «καθρεφτάκια» και μετά… το νέο ΚΥΤ

Την ώρα που στα βουνά της βόρειας - βορειοανατολικής Λέσβου συνεργεία Ευρωπαίων και Ελλήνων αναζητούν χώρους όπου μπορεί να λειτουργήσει η νέα δομή προσφύγων και μεταναστών στο νησί, στο κτήριο της Περιφέρειας οι Δήμαρχοι Μυτιλήνης και δυτικής Λέσβου κατέθεσαν καταλόγους έργων συνολικού ύψους άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Προκειμένου όπως ανακοίνωσε επίσημα ο Δήμος Μυτιλήνης να αντιμετωπιστούν «τα έργα αποκατάστασης από τις συνέπειες του μεταναστευτικού στις υποδομές και εγκαταστάσεις του Δήμου Μυτιλήνης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντικείμενο της συζήτησης με τη συμμετοχή της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομάδας Δράσης για τη Λέσβο Μπεάτε Γκμίντερ, στελεχών της Ομάδας, εκπροσώπων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με επικεφαλής το Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής, Μάνου Λογοθέτη και τους Δημάρχους Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη και Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο ήταν το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα στο νησί. Βεβαίως δεν τέθηκε θέμα νέας δομής αν και ο Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου ξεκαθάρισε ότι «δε συζητά για νέα δομή στη Λέσβο».

Δυο λίστες!

Σε δυο διαφορετικές συναντήσεις στο κτήριο της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου δεδομένου του ότι οι δυο Δήμαρχο δεν μπορούν πλέον να συνυπάρξουν ενώ ο Δήμαρχος Μυτιλήνης έθεσε και θέμα  συμμετοχής του εάν ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου συμμετείχε στη συνάντηση κατατέθηκαν κατάλογοι έργων και άλλων προμηθειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για ποιο λόγο δεδομένης της ύπαρξης του «Ταμείου Αλληλεγγύης» όπου αυτά τα έργα θα μπορούσαν να ενταχθούν δεν έγινε γνωστό. 

Ο μεν Δήμος Μυτιλήνης επίσημα ανακοίνωσε πως «η συνάντηση αυτή έγινε σε συνέχεια της προηγούμενης που είχε πραγματοποιηθεί προ μίας εβδομάδας με την κ. Γκμίντερ στο Δημαρχείο Μυτιλήνης, κατά την οποία συζητήθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις και δράσεις του Δήμου Μυτιλήνης, που πρέπει να αναληφθούν για την αντιμετώπιση των συνεπειών του μεταναστευτικού προβλήματος στον Δήμο και τους δημότες του».

Αντίστοιχος φάκελος κατατέθηκε και από μέρους του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου σε άλλη συνάντηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας σημειωθεί ότι κανένα από τα προτεινόμενα έργα δεν έχει συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης τουλάχιστον ή έστω σε συνάντηση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.

Μετά το τέλος των συναντήσεων ο κ. Λογοθέτης σε δηλώσεις του είπε πως «πρόκειται για προτάσεις με όραμα». Ανακοίνωσε δε ότι θα υπάρξει και Τρίτη επίσκεψη σε 15 περίπου μέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περί της νέας δομής δεν έγινε καμία συζήτηση ή τουλάχιστον δεν διέρρευσε κάτι τέτοιο αν και είναι κοινό μυστικό πως συνεχίζονται διαπραγματεύσεις για τη χωροθέτηση της νέας δομής.

Περί χωροθέτησης διαρροές

Όπως το «Ν» αποκάλυψε σήμερα το πρωί, οι συζητήσεις γίνονται «κάτω από το τραπέζι».

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά:

1. Η λύση «Καμένο Δάσος»  εγκαταλείφτηκε οριστικά αφού οι συνθήκες ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής προστασίας της περιοχής δεν μπορούν να ξεπεραστούν και μάλιστα από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

2. Η λύση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στο Καβακλή πολύ κοντά στην «καμένη» από την πολιτική που ακολουθήθηκε προκειμένου να επιβληθεί η λύση, θέση στην Καράβα, μάλλον είναι δύσκολο να υλοποιηθεί. ¨Ένας χώρος φιλοξενίας αιτούντων άσυλο δεν μπορεί να φτιαχτεί «δίπλα στα σκουπίδια» και αυτό είναι κάτι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέλει να ειπωθεί έστω.

3. Τρίτη επιλογή είναι μια λύση που προτείνεται από το Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη και το βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπο Αθανασίου.

Πρόκειται για ιδιωτική έκταση 600 στρεμμάτων, γνωστή σαν «ιδιοκτησία Ελευθεράκου» ανατολικά του ΧΥΤΑ στη θέση Βάστρια δυσπρόσιτη από την περιοχή των Νέων Κυδωνιών αλλά και από το ΧΥΤΑ. Η λύση αυτή θέλει χάραξη νέου δρόμου και προσκρούσει και στο δασικό χαρακτήρα μεγάλου μέρους της έκτασης.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν οι δικαστικοί υπάλληλοι στις 24 Απριλίου

Αγωνίζονται ενάντια στην κατάργηση και συγχώνευση των δικαστικών υπηρεσιών
ΥΓΕΙΑ

Μεγάλη ανταπόκριση στις δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις

Πραγματοποιήθηκαν στον Μανταμάδο
ΑΤΖΕΝΤΑ

«Τυπική ανάπτυξη και δυσκολίες του παιδιού σχολικής ηλικίας»

Εκδήλωση από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Το παγκάκι της φιλίας»

Στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Χορηγούνται από ακτοπλοϊκές εταιρίες και την αεροπορική εταιρεία Sky Express για την μετάβαση των νεοδιόριστων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις περιοχές ανάληψης υπηρεσίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερώθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ημερίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας