× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πρώτα τα «καθρεφτάκια» και μετά… το νέο ΚΥΤ

Με θέμα τα ανταποδοτικά οφέλη η σημερινή συνάντηση των αυτοδιοικητικών της Λέσβου με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομάδας Δράσης για τη Λέσβο Μπεάτε Γκμίντερ. Δε συζητά για νέα δομή ο Περιφερειάρχης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/10/2020

Πρώτα τα «καθρεφτάκια» και μετά… το νέο ΚΥΤ
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Την ώρα που στα βουνά της βόρειας - βορειοανατολικής Λέσβου συνεργεία Ευρωπαίων και Ελλήνων αναζητούν χώρους όπου μπορεί να λειτουργήσει η νέα δομή προσφύγων και μεταναστών στο νησί, στο κτήριο της Περιφέρειας οι Δήμαρχοι Μυτιλήνης και δυτικής Λέσβου κατέθεσαν καταλόγους έργων συνολικού ύψους άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Προκειμένου όπως ανακοίνωσε επίσημα ο Δήμος Μυτιλήνης να αντιμετωπιστούν «τα έργα αποκατάστασης από τις συνέπειες του μεταναστευτικού στις υποδομές και εγκαταστάσεις του Δήμου Μυτιλήνης».

Αντικείμενο της συζήτησης με τη συμμετοχή της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομάδας Δράσης για τη Λέσβο Μπεάτε Γκμίντερ, στελεχών της Ομάδας, εκπροσώπων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με επικεφαλής το Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής, Μάνου Λογοθέτη και τους Δημάρχους Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη και Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο ήταν το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα στο νησί. Βεβαίως δεν τέθηκε θέμα νέας δομής αν και ο Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου ξεκαθάρισε ότι «δε συζητά για νέα δομή στη Λέσβο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δυο λίστες!

Σε δυο διαφορετικές συναντήσεις στο κτήριο της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου δεδομένου του ότι οι δυο Δήμαρχο δεν μπορούν πλέον να συνυπάρξουν ενώ ο Δήμαρχος Μυτιλήνης έθεσε και θέμα  συμμετοχής του εάν ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου συμμετείχε στη συνάντηση κατατέθηκαν κατάλογοι έργων και άλλων προμηθειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για ποιο λόγο δεδομένης της ύπαρξης του «Ταμείου Αλληλεγγύης» όπου αυτά τα έργα θα μπορούσαν να ενταχθούν δεν έγινε γνωστό. 

Ο μεν Δήμος Μυτιλήνης επίσημα ανακοίνωσε πως «η συνάντηση αυτή έγινε σε συνέχεια της προηγούμενης που είχε πραγματοποιηθεί προ μίας εβδομάδας με την κ. Γκμίντερ στο Δημαρχείο Μυτιλήνης, κατά την οποία συζητήθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις και δράσεις του Δήμου Μυτιλήνης, που πρέπει να αναληφθούν για την αντιμετώπιση των συνεπειών του μεταναστευτικού προβλήματος στον Δήμο και τους δημότες του».

Αντίστοιχος φάκελος κατατέθηκε και από μέρους του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου σε άλλη συνάντηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας σημειωθεί ότι κανένα από τα προτεινόμενα έργα δεν έχει συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης τουλάχιστον ή έστω σε συνάντηση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.

Μετά το τέλος των συναντήσεων ο κ. Λογοθέτης σε δηλώσεις του είπε πως «πρόκειται για προτάσεις με όραμα». Ανακοίνωσε δε ότι θα υπάρξει και Τρίτη επίσκεψη σε 15 περίπου μέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περί της νέας δομής δεν έγινε καμία συζήτηση ή τουλάχιστον δεν διέρρευσε κάτι τέτοιο αν και είναι κοινό μυστικό πως συνεχίζονται διαπραγματεύσεις για τη χωροθέτηση της νέας δομής.

Περί χωροθέτησης διαρροές

Όπως το «Ν» αποκάλυψε σήμερα το πρωί, οι συζητήσεις γίνονται «κάτω από το τραπέζι».

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά:

1. Η λύση «Καμένο Δάσος»  εγκαταλείφτηκε οριστικά αφού οι συνθήκες ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής προστασίας της περιοχής δεν μπορούν να ξεπεραστούν και μάλιστα από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

2. Η λύση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στο Καβακλή πολύ κοντά στην «καμένη» από την πολιτική που ακολουθήθηκε προκειμένου να επιβληθεί η λύση, θέση στην Καράβα, μάλλον είναι δύσκολο να υλοποιηθεί. ¨Ένας χώρος φιλοξενίας αιτούντων άσυλο δεν μπορεί να φτιαχτεί «δίπλα στα σκουπίδια» και αυτό είναι κάτι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέλει να ειπωθεί έστω.

3. Τρίτη επιλογή είναι μια λύση που προτείνεται από το Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη και το βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπο Αθανασίου.

Πρόκειται για ιδιωτική έκταση 600 στρεμμάτων, γνωστή σαν «ιδιοκτησία Ελευθεράκου» ανατολικά του ΧΥΤΑ στη θέση Βάστρια δυσπρόσιτη από την περιοχή των Νέων Κυδωνιών αλλά και από το ΧΥΤΑ. Η λύση αυτή θέλει χάραξη νέου δρόμου και προσκρούσει και στο δασικό χαρακτήρα μεγάλου μέρους της έκτασης.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η Μυτιλήνη στο επίκεντρο της κυβερνοασφάλειας και της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ολοκληρώθηκαν τα διεθνή θερινά σχολεία IPICS 2026 και AICYBERSEC2026 του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τη συμμετοχή 29 πανεπιστημιακών και ερευνητών
Η Μυτιλήνη στο επίκεντρο της κυβερνοασφάλειας και της Τεχνητής Νοημοσύνης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το «Ν» ταξιδεύει στη Χίο για την έκθεση DEO και τη συζήτηση για την Αγία Μαρκέλλα

Στο ιστορικό σχολείο της Βολισσού φιλοξενείται η έκθεση «Γράμμα σ’ έναν Ισχνό Πατέρα»
Το «Ν» ταξιδεύει στη Χίο για την έκθεση DEO και τη συζήτηση για την Αγία Μαρκέλλα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Αλμπέρ Καμύ «επέστρεψε» στο Σίγρι

Μια ξεχωριστή βραδιά στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ανέδειξε τη βαθιά σχέση του νομπελίστα συγγραφέα με τη Λέσβο, την Ελλάδα και το μεσογειακό φως
Ο Αλμπέρ Καμύ «επέστρεψε» στο Σίγρι
ΔΡΑΣΕΙΣ

Στη φύση μαθαίνουν, συνεργάζονται και δημιουργούν

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι θερινές κατασκηνώσεις των Προσκόπων Λέσβου και τον Σεπτέμβριο ξεκινούν οι εγγραφές νέων μελών
Στη φύση μαθαίνουν, συνεργάζονται και δημιουργούν
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εκπαίδευση με επίκεντρο την ψυχική υγεία των παιδιών στη Μυτιλήνη

Τρεις δράσεις του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με τη συμμετοχή 41 Εθελοντών Κοινωνικής Πρόνοιας
Εκπαίδευση με επίκεντρο την ψυχική υγεία των παιδιών στη Μυτιλήνη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Ροταριανός Όμιλος Μυτιλήνης στο πλευρό των πολύτεκνων οικογενειών

Προσφορά βρεφικών ειδών στον Σύλλογο Πολυτέκνων Νομού Λέσβου για τη στήριξη οικογενειών που βρίσκονται σε ευάλωτη θέση
Ο Ροταριανός Όμιλος Μυτιλήνης στο πλευρό των πολύτεκνων οικογενειών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αντίστροφη μέτρηση για τις Βάσεις 2026

Στις 11 το πρωί της Πέμπτης ανοίγει η πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας – Τα αποτελέσματα θα αποσταλούν και με SMS
Αντίστροφη μέτρηση για τις Βάσεις 2026
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μεταπτυχιακές σπουδές για την πλανητική περιβαλλοντική αλλαγή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ανοιχτές οι αιτήσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027 – Μικτή φοίτηση, τρεις κατευθύνσεις και υποτροφίες για τους φοιτητές με τις υψηλότερες επιδόσεις
Μεταπτυχιακές σπουδές για την πλανητική περιβαλλοντική αλλαγή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ένα μαγευτικό ταξίδι στα αστέρια από την Πέτρα

Παιδιά, γονείς και επισκέπτες παρατήρησαν τον νυχτερινό ουρανό μέσα από τηλεσκόπιο, σε μια ξεχωριστή καλοκαιρινή εκδήλωση
Ένα μαγευτικό ταξίδι στα αστέρια από την Πέτρα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Τα Παιδία Παίζει…» στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης

Ένα απόγευμα με παραδοσιακά παιχνίδια, τραγούδια και κεράσματα, μακριά από οθόνες και ηλεκτρονικές συσκευές
«Τα Παιδία Παίζει…» στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια συναυλία στους ρυθμούς του γυναικείου πνεύματος

Κέρδισε τις καρδιές των ακροατών στο Κάστρο Μυτιλήνης, με αποτέλεσμα να μην θέλουν να φύγουν
Μια συναυλία στους ρυθμούς του γυναικείου πνεύματος
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέα δυναμική αρχή για το TEDx University of the Aegean στη Μυτιλήνη

Με μεγάλη συμμετοχή φοιτητών ολοκληρώθηκε το Open Day Εθελοντών στον λόφο του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Νέα δυναμική αρχή για το TEDx University of the Aegean στη Μυτιλήνη