× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Αντιδραστικός και αναχρονιστικός ο θεσμός του Συμβούλου Σχολικής Ζωής»

Η πλειοψηφία, του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ Λέσβου, με απόφασή της καλεί τους εκπαιδευτικούς να μην αναλάβουν το ρόλο αυτό

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/11/2020

«Αντιδραστικός και αναχρονιστικός ο θεσμός του Συμβούλου Σχολικής Ζωής»

Αναχρονιστική και αντιδραστική εξέλιξη για τα σχολεία και την εκπαίδευση συνολικά χαρακτηρίζει η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ Λέσβου  και συγκεκριμένα οι Γιάννης Συκάς, Μαρίνος Ηλιόπουλος, Έφη Γκίκα και Μαρία Περδικούρη, το νέο θεσμό που καθιέρωσε το Υπουργείο Παιδείας, με σχετική απόφαση του και αφορά την ανάδειξη  Συμβούλου Σχολικής  Ζωής σε κάθε σχολείο.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη σχετική απόφασή της η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ του νησιού μας σημειώνει μεταξύ άλλων ότι οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του «συμβούλου σχολικής ζωής» ανάμεσα σε άλλα είναι «… να καθοδηγεί και να ενημερώνει μαθητές, γονείς και κηδεμόνες σε θέματα παιδαγωγικής αντιμετώπισης ζητημάτων σε τομείς που απασχολούν τη σχολική μονάδα, όπως ενδεικτικά, η διαχείριση κρίσεων και πρόληψη ακραίων συμπεριφορών, μαθησιακές δυσκολίες, συμπερίληψη και ενσωμάτωση, μαθητές με ιδιαίτερες δυνατότητες, κλίσεις και ταλέντα, μετάβαση σε άλλες βαθμίδες, σχολική κινητικότητα, συμβουλευτική και ομάδες γονέων και παράλληλα συμβάλλει στην καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας».

«Οι τελευταίες κινητοποιήσεις των μαθητών,  συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση, των εκπαιδευτικών και των γονιών ανέδειξαν, πως η κυβέρνηση και το υπουργείο όταν αναφέρονται σε «κρίσεις» στην εκπαιδευτική κοινότητα και σε «ακραίες» και  «αντικοινωνικές» συμπεριφορές μαθητών, εννοούν κυρίως τις  αποχές, τις καταλήψεις, τις παραστάσεις διαμαρτυρίας και την ζωντανή, ουσιαστική αγωνιστική δράση τους. Η οργανωμένη δράση των μαθητών και οι μορφές πάλης που επιλέγουν κάθε φόρα μέσα από συλλογικές διαδικασίες για τα σοβαρά ζητήματα που τους απασχολούν αποτελούν υγιή, παιδαγωγική και υπεύθυνη κοινωνική στάση. Από την άλλη όμως οι «αθώοι» κατά τ’ άλλα θεσμοί είναι αυτοί που κάτω από ορισμένες συνθήκες και συγκυρίες λειτουργούν ως μηχανισμοί  καθοδήγησης συμπεριφορών, διαθέσεων και ιδεολογικού παρεμβατισμού, μηχανισμοί καταστολής κόντρα και έξω από τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών και των νέων συνολικά.

Ο « Σύμβουλος Σχολικής Ζωής»  κινείται μέσα σε ένα  αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο. Υποκαθιστά αρκετές αρμοδιότητες  του Συλλόγου Διδασκόντων. Παρεμβαίνει σε όλα τα επίπεδα της εκπαιδευτικής κοινότητας κατηγοριοποιώντας απ’ τη μια μαθητές , οικογένειες  - γονείς , εκπαιδευτικούς και σχολεία ενώ ταυτόχρονα απ’ την άλλη ενοχοποιώντας τους, αφήνει στο απυρόβλητο τη γενικότερη αντιλαϊκή κι αντιεκπαιδευτική πολιτική. Αποφασίζει και δρα χωρίς τον έλεγχο του ΣΔ και προφανώς δε λογοδοτεί στο ΣΔ. Λειτουργεί  και υλοποιεί σε άμεση σχέση με τους μηχανισμούς της Διοίκησης. Αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της Διοίκησης με την εκπαιδευτική κοινότητα με αυξημένο καθοδηγητικό και αποφασιστικό ρόλο, δρώντας σαν άμεσο και ευέλικτο πολυεργαλείο για την προπαγάνδιση, προώθηση και υλοποίηση της εκάστοτε αντιδραστικής εκπαιδευτικής πολιτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Υπουργείο βάζοντας για άλλη μια φορά στην μέγγενη του οικονομικού εξορθολογισμού την συμβουλευτική, υποστηρικτική απαίτηση και ανάγκη μαθητών, γονιών και σχολικής κοινότητας γενικά, εξομοιώνει με επικίνδυνο, ανορθολογικό και αντιεπιστημονικό τρόπο διακριτά επιστημονικά πεδία με σεμινάρια αμφιβόλου ύλης και προέλευσης.

Ήδη πριν καλά καλά δημιουργηθεί ο νέος θεσμός πλήθος σεμινάρια,  μοριοδοτούμενα και  από τον ΑΣΕΠ, ξεφύτρωσαν και καλούν τους εκπαιδευτικούς και τους υποψηφίους εκπαιδευτικούς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την αγορά προσόντων είτε για υπηρεσιακή εξέλιξη είτε για πρόσληψη.

Το καθηκοντολόγιο, ο καθορισμός νέων ρόλων και θεσμών σε εκπαιδευτικούς και σε ομάδες εργασίας μέσα στους Συλλόγους Διδασκόντων, αποτέλεσαν σπουδή των υπουργών παιδείας όλων των κυβερνήσεων  μέχρι σήμερα. Συμπληρώνουν και δένουν με δείκτες που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την αντιδραστική αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση, με την αυτονομία της σχολικής μονάδας και την παραπέρα εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και της παιδείας γενικότερα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ Λέσβου καλεί τους Εκπαιδευτικούς και τους Συλλόγους να μη γνωμοδοτήσουν και να  μη γίνουν συμμέτοχοι σε μια τέτοια αναχρονιστική και αντιδραστική εξέλιξη, όπως τη χαρακτηρίζουν. Μεταξυ άλλων προτείνουν: 

  • Την στελέχωση όλων των σχολικών μονάδων και όλων των δομών συμβουλευτικής, παιδαγωγικής και ψυχολογικής υποστήριξης με μόνιμο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, κλπ).
  • Πρόσληψη του απαραίτητου υποστηρικτικού και βοηθητικού προσωπικού με συμβάσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας.
  • Να μη στερηθεί κανένας μαθητής την απαραίτητη εξειδικευμένη βοήθεια που έχει ανάγκη, από την καταλληλη ειδικότητα
  • Μόνιμο  προσωπικό στα τμήματα ένταξης.
  • Γενναία χρηματοδότηση της Ειδικής Αγωγής από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Όχι περικοπές στην υγεία και την παιδεία.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κινητοποίηση για την Παλαιστίνη

Πέμπτη 16 Μαΐου, στα Κεντρικά Λύκεια της Μυτιλήνης, στις 6:30 το απόγευμα με πρωτοβουλία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Κέντρα ολοκληρωμένης φροντίδας ανακοίνωσε ο Βαρτζόπουλος

Με κινητοποίηση διαμαρτυρίας υποδέχθηκαν τον υφυπουργό Υγείας οι νοσοκομειακοί γιατροί της Λέσβου στην Καλλονή
ΥΓΕΙΑ

Ξεκίνησε η μετακόμιση της ψυχιατρικής κλινικής Μυτιλήνης

Ο εργολάβος αναμένεται να εγκατασταθεί μέσα στο καλοκαίρι
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ιδρύθηκε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μεσιτών

Οι μεσίτες της χώρας απέκτησαν το δικό τους πανελλαδικό συνδικαλιστικό όργανο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Παλλεσβιακή Ένωση Θεσσαλονίκης στις εκδηλώσεις για την Μάχη του Σκρά

Τίμησαν τους 338 Λέσβιους πεσόντες της Μεραρχίας Αρχιπελάγους
ΥΓΕΙΑ

Σε συνέδριο για την υγεία και την τεχνητή νοημοσύνη ο Καμπούρης

Ο πρόεδρος και διοικητής του Νοσοκομείου παρακολούθησε με ενδιαφέρον μεταξύ άλλων την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
ΥΓΕΙΑ

Ανελέητο «φόρο» καταβάλλουν οι εργαστηριακοί γιατροί

Εξηγούν στους ασθενείς τους στη Λέσβο γιατί διαμαρτύρονται, την ίδια ώρα που το υπουργείο Υγείας τους «εκβιάζει», όπως λένε
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αρώματα ρίγανης στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης

Μοσχομύρισε το σχολείο στα πλαίσια της εκπαιδευτικής δράσης ευαισθητοποίησης για την διατροφική αξία των αρωματικών φυτών και την συμβολή τους στην ιατρική
ΥΓΕΙΑ

Επιχείρηση μεταφοράς ασθενή, μέλους πληρώματος δεξαμενόπλοιου

Την Τετάρτη τα ξημερώματα ένας 29χρονος λιπαντής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Υποδοχή Βαρτζόπουλου με κινητοποίηση στην Καλλονή

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου πραγματοποιεί την Τετάρτη στις 6 το απόγευμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημοτικό Θέατρο της Καλλονής
ΥΓΕΙΑ

SOS από τη Διεύθυνση Υγείας για την Αφρικανική σκόνη

Οδηγίες στους κατοίκους του βορείου Αιγαίου για την περίπτωση μεταφοράς σκόνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑ

Έσωσε τη ζωή 30χρονου στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Αρχιφύλακας εν ώρα υπηρεσίας ανέλαβε δράση το απόγευμα της Δευτέρας- Γιατί δεν υπήρχε γιατρός;