× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αίτημα για σχεδιασμό αποκατάστασης ζημιών του σεισμού

Από την «Συμπαράταξη Πολιτών» προς την Περιφερειακή Αρχή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/11/2020

Αίτημα για σχεδιασμό αποκατάστασης ζημιών του σεισμού

Αίτημα για συζήτηση στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο του σχεδιασμού προγράμματος αποκατάστασης ζημιών και παρεμβάσεων Πολιτικής Προστασίας στη Σάμο τη Χίο και την Ικαρία καταθέτει η «Συμπαράταξη Πολιτών» με επικεφαλής τον Γιάννη Σπιλάνη προς την Περιφερειακή Αρχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα το αίτημα της περιφερειακής παράταξης σημειώνει:

«Κύριε Περιφερειάρχη, κε Πρόεδρε,

Ο σεισμός της 30ης Οκτωβρίου που έπληξε κυρίως τη Σάμο, αλλά και τη Χίο και την Ικαρία σε μικρότερο βαθμό, αφήνει πίσω του πολλές πληγές που πρέπει να επουλωθούν. Η οδύνη μας για το χαμό των δύο νέων είναι βαθιά και η σκέψη μας είναι δίπλα στις οικογένειες τους. Εκφράζουμε τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη μας ιδιαίτερα στο Σαμιώτικο λαό που αυτή τη φορά πλήγηκε περισσότερο απ’όλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως περιφερειακή παράταξη οφείλουμε να μην σταθούμε απλά στην έκφραση των συναισθημάτων μας, αλλά η οδύνη όλων μας πρέπει να μετατραπεί σε δύναμη δράσης και διεκδίκησης για την επούλωση των υλικών ζημιών και τη πολλαπλή θωράκιση του Αιγαίου.

Δεν υπάρχει για το Αιγαίο, και ιδιαίτερα για το Βόρειο Αιγαίο, ούτε λεπτό εφησυχασμού σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, πόσο μάλλον μετά από τόσο χρόνια αδράνειας κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης. Μόλις στη πρόσφατη συνεδρίαση του ΠΣ εκφράσαμε την ανησυχία μας για το ότι δεν προχωρά η άρση των ετοιμόρροπων βράχων που κρέμονται πάνω από το χωριό της Συκαμιάς. Το αντίστοιχο συμβαίνει με τα βράχια που κρέμονται στη κυριολεξία πάνω από το Πλωμάρι, αλλά με τα βράχια που πέφτουν στον δρόμο Χίου Καρδαμύλων, χωρίς ο κατάλογος αυτός να είναι πλήρης. Την ίδια ανησυχία είχαμε εκφράσει στο παρελθόν για τη μη υλοποίηση του έργου «Αντισεισμικός έλεγχος Δημόσιων Κτιρίων» που είναι εγγεγραμμένο στο Τεχνικό Πρόγραμμα αλλά δεν εκτελείται. Και από άλλες παρατάξεις εκφράστηκαν ανάλογες ανησυχίες όταν, 3 ½ χρόνια μετά το μεγάλο σεισμό της Βρίσας, πολλές πληγές παραμένουν ανοιχτές. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθούν αυτά και στη Σάμο.

Ο τελευταίος σεισμός επιτάσσει άμεσες παρεμβάσεις αποκατάστασης ζημιών και σχεδιασμό σε βάθος χρόνου ώστε τα νησιά μας να θωρακιστούν από τις επιπτώσεις κάθε καταστροφικού φυσικού φαινομένου καθώς δεν πρέπει να παρακολουθούμε άπραγοι τις πλημμύρες χωρίς να προχωρούμε στην άρση των αιτίων τους και τις καταστροφικές πυρκαγιές χωρίς να επενδύουμε στη πρόληψη τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καλούμε τη Περιφερειακή Αρχή, χωρίς καμία χρονοτριβή, να δημιουργήσει σχετική γνωμοδοτική επιτροπή και σε συνεργασία με τους Δήμους, τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, τους φορείς της κοινωνίας και εμπειρογνώμονες να εκπονήσουμε ένα πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας με στόχο τη πρόληψη, ώστε να μειώνονται οι κίνδυνοι αλλά και οι συνέπειες από επικίνδυνα φυσικά φαινόμενα (σεισμοί, πυρκαγιές, έντονες βροχοπτώσεις). Η αξιοποίηση δράσεων που έχουν υλοποιηθεί κατά καιρούς, όπως το πρόγραμμα ERMIS – F που ολοκληρώθηκε πρόσφατα και αφορά τις πλημμύρες, πρέπει να αποτελεί διαρκή και  απόλυτη προτεραιότητα.

Οι προτάσεις αυτές μαζί με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές, επιχειρήσεις και κατοικίες θα πρέπει να κατατεθούν στη Κυβέρνηση που οφείλει να αντλήσει ευρωπαϊκούς πόρους από το σχετικό πρόγραμμα της ΕΕ για φυσικές καταστροφές, αλλά και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Λόγω της έκτακτης κατάστασης ζητάμε να  διεξαχθεί στο προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο συζήτηση για τα σοβαρά αυτά θέματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το χρωστάμε στη μνήμη των δυο παιδιών που χάθηκαν τόσο άδοξα στη Σάμο, αλλά και όλων των θυμάτων και των πληγέντων από προηγούμενες φυσικές καταστροφές.
Και κυρίως πρέπει να προλάβουμε τις επόμενες.

Οι Περιφερειακοί σύμβουλοι

Γ.Αργυρούδη, Μ.Κάρλας, Μ.Νικολάρα, Γ.Σπιλάνης»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναρτήθηκα οι βεβαιώσεις φορολογικού έτους 2023

Οι δικαιούχοι των αγροτικών επιδοτησεων μπορούν να πάρουν και να εκτυπώσουν τις βεβαιώσεις
ΚΟΣΜΟΣ

Υποχωρούν οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου

Παρά την ανησυχία που προκαλούν οι πολεμικές συγκρούσεις σε Ουκρανία και Γάζα
ΚΟΣΜΟΣ

Στηρίζει την ανταλλαγή αιχμαλώτων το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Προσευχόμαστε για ειρήνευση σημειώνει στο μήνυμα του μετά την αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρώπη νομοθετεί για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

Το Συμβούλιο των Υπουργών υιοθέτησε για πρώτη φορά νόμο της ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν στη διάθεσή τους τρία χρόνια από την έναρξη ισχύος της οδηγίας για να τη μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο
ΕΛΛΑΔΑ

Mεγάλη καθυστέρηση καταγγέλλει η οικογένεια της Κυριακής στις έρευνες για την ΕΛ.ΑΣ

Ο πατέρας του θύματος καταγγέλλει ότι το έγκλημα ήταν προμελετημένο, αφού ο δράστης έφερε μαχαίρι
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται αυξήσεις στην τιμή του καφέ

Η μειωμένη διεθνής παραγωγή οδηγεί την κούρσα των ανατιμήσεων στην παγκόσμια αγορά
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκαν οι διανυκτερεύσεις τουριστών στο Βόρειο Αιγαίο

Παρά την αύξηση επισκέψεων και ταξιδιωτικών εισπράξεων στα νησιά της Περιφέρειας καταγράφηκε ανησυχητική μείωση των διανυκτερεύσεων. Στην προτελευταία θέση το Βόρειο Αιγαίο μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μείωση της παραγωγής κρασιού στην Ελλάδα

Στο 35,1% έφθασε η πτώση της εγχώριας παραγωγή
ΚΟΣΜΟΣ

Επικίνδυνη κλιμάκωση στην Παλαιστίνη

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, είπε στο Ρόιτερς ότι η διαταγή για εκκένωση της Ράφας συνιστά μια «επικίνδυνη κλιμάκωση που θα έχει συνέπειες».
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται το Εξοικονομώ 2024

Με σημαντικές αλλαγές αναμένεται η νέα προκήρυξη του προγράμματος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα δρομολόγια του Aqua Blue την εβδομάδα του Πάσχα

Στην άγονη γραμμή Λαύριο – Λήμνος – Καβάλα
ΚΟΣΜΟΣ

Στο 70% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

«Τρέχουν» οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, παρά τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να βάλει φρένο