× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ελάχιστοι δωρητές οργάνων μέσα σε 20 χρόνια

Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα, μιλήσαμε με τον διευθυντή της ΜΕΘ, Ε. Ζιώγα και την πρόεδρο των Αιμοδοτών, Μ. Ζερβού για τον φόβο των συγγενών και τις ζωές που χάνονται άδικα

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 2/11/2020

Ελάχιστοι δωρητές οργάνων μέσα σε 20 χρόνια

Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων την 1η Νοεμβρίου το «Ν» μίλησε με τον διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Ευθύμη Ζιώγα και την πρόεδρο του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων, Μαρία Ζερβού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δυστυχώς εκτιμάται ότι μέσα σε 20 χρόνια μόλις 7 δωρεές οργάνων έγιναν από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης σύμφωνα με τον κ. Ζιώγα, ενώ άλλες πέντε εκτιμάται ότι έγιναν από συμπολίτες μας σε ΜΕΘ Νοσοκομείων της Αθήνας, σύμφωνα με την κ. Ζερβού. Συνολικά όμως και η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη δωρεά οργάνων. Ωστόσο, το Νοσοκομείο Μυτιλήνης είναι το πρώτο περιφερειακό Νοσοκομείο στο οποίο έγιναν λήψεις οργάνων, ενώ όπως μας έχει εξομολογηθεί ο Αποστόλης Παρασκευόπουλος, εθελοντής της ομάδας «Κανένας Μόνος», στην αείμνηστη μητέρα του έγινε η πρώτη λήψη.

Ο φόβος των συγγενών

«Συναντούμε τη δυσπιστία των συγγενών να πάρουν την απόφαση. Άλλες φορές φοβούνται τι θα πει η οικογένεια, άλλες φορές έχουν την ψεύτικη ελπίδα ότι θα επανέλθει ο εγκεφαλικά νεκρός και δυστυχώς η έλλειψη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται όργανα νεαρών οργανισμών που θα μπορούσαν να σώσουν πολλές ζωές» εξηγεί ο κ. Ζιώγας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας σημειωθεί ότι ο εγκεφαλικά νεκρός είναι νεκρός και βάσει νόμου, ενώ μπορεί ακόμα και να αποσυνδεθεί από τα μηχανήματα, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση να επανέλθει. «Υπάρχει ειδική επιτροπή γιατρών που κάνει τεστ στον εγκεφαλικά νεκρό για να εξεταστεί αυτή η συνθήκη και είναι όλα υπό έλεγχο, αλλά δυστυχώς δεν είναι γνωστό αυτό στους συγγενείς» προσθέτει ο κ. Ζιώγας. Μάλιστα ανέφερε ότι πρόσφατα υπήρξαν περιστατικά νεαρών ανθρώπων που θα μπορούσαν να δωριστούν τα όργανά τους σε άλλους ανθρώπους, αλλά οι συγγενείς δεν έδωσαν τη συγκατάθεσή τους...

«Για να γίνει η επαύριο της ζωής, πάλι ζωή»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με αυτόν τον στίχο του Ελύτη ήθελε να κλείσει τη συνομιλία μας η κ. Ζερβού.

Πριν από τρία χρόνια ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ, της Νικόλ Αλεξανδροπούλου «Δεύτερη ζωή, Από αγκάθι βγαίνει ρόδο» είχε προβληθεί στις αίθουσες του Φεστιβάλ Aegean Docs, στο πλαίσιο 24 ταινιών για την ΕΡΤ:

«Ο Δημήτρης ζει χάρη στην καρδιά του Νικόλα που «έφυγε» σε τροχαίο, ο Εμμανουήλ ζει χάρη στο ήπαρ μιας άγνωστής του γυναίκας που χάθηκε πρόωρα. Και οι δύο απέκτησαν μια δεύτερη ζωή χάρη στην εσωτερική δύναμη των συγγενών δύο άλλων οικογενειών και το σύγχρονο «θαύμα» της μεταμόσχευσης. Γιατί όμως η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη δωρεά οργάνων; Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος μιλάει με μεταμοσχευμένους, συγγενείς ασθενών και χειρουργούς για το μεγαλείο της δωρεάς μοσχευμάτων, τις τεράστιες λίστες αναμονής, τον αγώνα δρόμου των γιατρών, τα προβλήματα του συστήματος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το υπουργείο Υγείας

Δωρεά Οργάνων: Πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία γίνεται μεταφορά υγιούς οργάνου από θανόντα ή εν ζωή δότη σ’ ένα σοβαρά πάσχοντα λήπτη που έχει υποστεί βλάβη οργάνου, με σκοπό την αποκατάσταση της λειτουργίας του/τους.

Όπως είναι γνωστό, η μεταμόσχευση οργάνου μπορεί να σώσει τη ζωή ενός ή περισσοτέρων ασθενών ή να βελτιώσει σημαντικά την υγεία και την ποιότητα ζωής τους. Αν και πρόκειται για πράξη αγάπης και προσφοράς προς τον συνάνθρωπό μας, εναπόκειται στη γενναιοδωρία των δωρητών ή/και στη συγκατάθεση των οικογενειών τους, αν επιθυμούν να χαρίσουν ζωή σε ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση.

Μεταμόσχευση Οργάνων

Αφορά τη διαδικασία κατά την οποία υγιή όργανα, μεταφέρονται από έναν εκλιπόντα (νεκρό) ή ζώντα δότη σ’ έναν χρονίως πάσχοντα ασθενή με σκοπό την αποκατάσταση της λειτουργίας κάποιου οργάνου του που βρίσκεται σε ανεπάρκεια.

Η μεταμόσχευση αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της ιατρικής του 20ού αιώνα και έχει καθιερωθεί πλέον ως μια αποτελεσματική θεραπευτική πρακτική. Επιτρέπει την αποκατάσταση των λειτουργιών των οργάνων που βρίσκονται σε ανεπάρκεια.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Συντονισμός Μεταθανάτιας Δωρεάς Οργάνων

Τηλ: 22 603492

Τηλεομ.: 22 603777

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Summer Art Camp στο πολυχώρο τέχνης Λευκό Χαρτί

Εξερεύνηση, παιχνίδι, κατασκευές, κίνηση, χορό, θεατρικό παιχνίδι, πειράματα, μουσική, διασκέδαση, έμπνευση και δημιουργία!
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δράση παρατήρησης της Σελήνης στην Πλατεία Σαπφούς

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αστρονομίας
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ευεξία, χαλάρωση και θεραπεία στα ιαματικά λουτρά του Πολιχνίτου

Ενθουσιασμένοι δηλώνουν οι λουόμενοι των νέων ιαματικών εγκαταστάσεων Ιπποκράτης που ξεκίνησε τη λειτουργία του το Πάσχα. Οι Γερμανοί τουρίστες μιλώντας στην κάμερα του «Ν» περιγράφουν με θερμά λόγια την εμπειρία τους
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Συμμετοχές από την Λέσβο στο 6th Meteora M.T.B Race

Οι Κώστας Λαϊνάς, Μπάμπης Μπουντάκης, Νίκος Πέππας και Αντώνης Σακελλαρίου του Ποδηλατικού Συλλόγου θα εκπροσωπήσουν την Λέσβο στον αγώνα
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μια γιορτή για τη μανούλα στην Καλλονή

Το 1ο Νηπιαγωγείο παρουσίασε το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης «Με χορό και μουσική, κοίτα… παίζουμε μαζί!»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Αθανασία Δαφιώτη στο βιβλιοπωλείο Book and art

Θεατρικά και μουσικοκινητικά παιχνίδια, βασισμένα στα βιβλία της
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Opening fiesta για το Bracciera στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Την Παρασκευή 17 Μαΐου με τον dj Bobito
ΑΤΖΕΝΤΑ

Νέο Lego Printing για παιδιά από 5 ετών και πάνω

Από το εργαστήριο καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας και χαρακτικής "tortuguita" της Δέσποινας Αναστασοπούλου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ανήλικα παιδιά, έρμαια της δικομανίας

Μία περίπλοκη υπόθεση γονέων που δεν συνεργάζονται απασχόλησε το Τριμελές Εφετείο στη Μυτιλήνη που καταδίκασε τη μητέρα με δύο μήνες ποινή φυλάκισης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ξενάγηση στα Λαδάδικα της Μυτιλήνης με την «Παρέα»

Περπατάμε στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου της πόλης, τον 19ο αιώνα -Γράφει η ΠΑΡΕΑ*
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ορνιθοπαρατήρηση στις Αλυκές Καλλονής

Διανύουμε την καλύτερη περίοδο για την παρακολούθηση της ανοιξιάτικης μετανάστευσης των πουλιών από τη Λέσβο