× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αναβολή έναρξης του Εξοικονομώ‑Αυτονομώ, ζητά το ΤΕΕ Β.Α. Αιγαίου

Σε επιστολή του στο αρμόδιο Υπουργείο χαρακτηρίζει απαράδεκτη την απόφαση να προχωρήσει το πρόγραμμα εν μέσω πανδημίας κορονοϊού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/11/2020

Αναβολή έναρξης του Εξοικονομώ‑Αυτονομώ, ζητά το ΤΕΕ Β.Α. Αιγαίου

Επιστολή, μέσα από την οποία ζητά  την αναβολή έναρξης του Προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΥΤΟΝΟΜΩ, για τα νησιά της Περιφέρειάς μας, απέστειλε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιπεμελητηρίου τμήματος Β.Α. Αιγαίου Στρατής Μανωλακέλλης προς τον Υπουργό Ενέργειας. Στην επιστολή του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Βορειοανατολικού Αιγαίου  οποία σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορεί κανείς να κατανοήσει την απόφαση του Υπουργείου εν μέσω πανδημίας και μάλιστα σε περίοδο έξαρσης των κρουσμάτων, προχωρά στην υλοποίηση ενός τόσο σοβαρού προγράμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το τελευταίο διάστημα, σημειώνει στην επιστολή του ο Στρ. Μανωλακέλλης,  η χώρα ταλανίζεται από μια σφοδρότατη υγειονομική κρίση, αυτή της πανδημίας του κορονοϊού COVID – 19, τις αρνητικές επιπτώσεις τις οποίας βιώνουμε όλοι. Παρά τα αυστηρότατα μέτρα που έχουν ληφθεί σε κυβερνητικό επίπεδο, τα οποία αλλάζουν και γίνονται σκληρότερα μέρα με τη μέρα, πριν ακόμα προλάβουμε να δούμε τα αποτελέσματα τους, η Γ.Γ. του ΥΠΕΝ δήλωσε σε σχέση με την έναρξη του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΥΤΟΝΟΜΩ, μεταξύ άλλων ότι: «Πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα και όχι αναλόγως του πώς θα εξελιχθεί η πανδημία και τα προβλήματά της. Επειδή, αν μεταθέσουμε τις ημερομηνίες για τον Ιανουάριο, η κρίση του κορονοϊού δεν θα έχει εξαλειφθεί».

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι ηγεσία του ΥΠΕΝ -όπως άλλωστε έγινε ξεκάθαρα κατανοητό και από τη μη παράταση της κατ.5 του Ν.4495/17- φαίνεται πως θεωρεί τους μηχανικούς άτρωτους ή απολύτως αναλώσιμους και σε κάθε περίπτωση «παίζει» με την ψυχική και σωματική τους υγεία, στέλνοντας τους να κάνουν αυτοψίες σε κατοικίες εν μέσω πανδημίας και απαγόρευσης άσκοπων μετακινήσεων, να παραλαμβάνουν έγγραφα και φυσικούς φακέλους από δημόσιες υπηρεσίες, κ.α.. Όπως διαφαίνεται η ηγεσία του ΥΠΕΝ, παραβλέπει πλήρως τον βασικότερο στόχο για αυτή την περίοδο, της Ελληνικής Κυβέρνησης,  που είναι ο άμεσος περιορισμός της διασποράς του ιού, των κρουσμάτων και των θανάτων από τον COVID – 19 .

Ως Διοίκηση του ΤΕΕ τμήματος ΒΑ θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι 2 εβδομάδες πριν την έναρξη του προγράμματος δεν έχει δημοσιευτεί κανένα επίσημο τελικό έγγραφο, δεν έχει «σηκωθεί στον αέρα» καμία ηλεκτρονική πλατφόρμα ούτε καν σε δοκιμαστικό επίπεδο. Μοναδικό εργαλείο για τους συναδέλφους μηχανικούς όλους αυτούς τους μήνες είναι οι σχετικές ανακοινώσεις, η προδημοσίευση ενός οδηγού του προγράμματος (στον οποίο ασκήθηκε και έντονη κριτική για ορισμένα πολύ σοβαρά ζητήματα και επισημάνθηκαν πολλές προβληματικές περιπτώσεις που θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος) και η λειτουργία ενός help desk που απαντάει σε ερωτήσεις και που για να οριστικοποιηθούν αυτές οι απαντήσεις τις περισσότερες φορές, πρέπει να περιμένουμε διευκρινίσεις από το Υπουργείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εν μέσω λοιπόν, μιας σφοδρής υγειονομικής κρίσης και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω από την πλευρά τους οι μηχανικοί είναι αδύνατον να είναι έτοιμοι σε 15 ημέρες και να έχουν την πλήρη προετοιμασία των φακέλων, για το λόγο αυτό θεωρούμε άμεση και επιτακτική ανάγκη για παράταση της έναρξης του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΥΤΟΝΟΜΩ, πρωτίστως για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και των συναδέλφων, αλλά και για την καλύτερη προετοιμασία έτσι ώστε να επιτευχθεί η εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος. Τέλος, το γεγονός ότι για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η πλατφόρμα ανοίγει στις 30 Νοέμβρη, ως πρώτη, μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου, την ίδια ώρα που συνάδελφοι στη νήσο Σάμο, συνδράμουν με όλες τις δυνάμεις σε ελέγχους στατικής επάρκειας, για την καταλληλότητα κτιρίων των πολιτών, καθίσταται για τους συναδέλφους πρακτικά αδύνατο να υποβάλλουν ολοκληρωμένες αιτήσεις στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ.

Ας αφουγκραστεί το Υπουργείο τις ανησυχίες των ειδικών και της αγοράς, και μέσα από συζήτηση και διαβούλευση θα πάμε μπροστά ως κοινωνία και ας είναι δυσκολότερος ο δρόμος», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Βορειοανατολικού Αιγαίου Στρατής Μανωλακέλλης.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Λήγει η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

Εχουν εγγραφεί πάνω από 157.000 πολίτες
ΚΟΣΜΟΣ

Η «άλωση» των Βρυξελλών από τις Big Tech

Πώς οι Apple, Google, Microsoft, Facebook/Meta και Amazon οργανώνουν τις πιέσεις τους σε ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε νεκροί στην Κίνα από ανεμοστρόβιλο

Φονικές πλημμύρες απειλούν ζωές 12 εκατομμυρίων ανθρώπων
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κρουαζιέρα… στο Αιγαίο θα κάνουν οι Λημνιοί

Με απευθείας ανάθεση η άγονη της Λήμνο στo Aqua Blue, μέχρι να βγει μειοδότης στο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία