× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Δεν θα αφήσουμε τις κοινότητες να χαθούν χωρίς μάχη»

Συνέντευξη του προέδρου Λουτρών Βασίλη Μαμώλη για την προσπάθεια του Δικτύου να σωθεί η κάλπη και η αυτονομία των Κοινοτήτων

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 1/12/2020

«Δεν θα αφήσουμε τις κοινότητες να χαθούν χωρίς μάχη»

Έτοιμο να δώσει νέους αγώνες για την προάσπιση των συμφερόντων και της αυτονομίας των κοινοτήτων του νησιού μας και της χώρας μας γενικότερα, εμφανίζεται το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου το οποίο αντέδρασε έντονα από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τον τρόπο εκλογής των κοινοτικών συμβουλίων στο πλαίσιο νομοσχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας για το θέμα αυτό στο «Ν» και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», ο Κοινοτάρχης Λουτρών και  υπεύθυνος για τις κοινότητες του Δήμου Μυτιλήνης στο Δίκτυο Κοινοτήτων, Βασίλης Μαμώλης, αναφέρθηκε στις διαχρονικές προσπάθειες των κοινοτήτων του νησιού μας για επιβίωση και αυτονομία, πριν και μετά τον Καλλικράτη και στον αγώνα που έδωσαν πριν την ψήφιση του Κλεισθένη για την καθιέρωση της τρίτης αυτοδιοικητικής κάλπης.

Η υποβάθμιση των χωριών ξεκίνησε από τον «Καποδίστρια» 

«Το πρώτο βήμα για την απώλεια της αυτονομίας των κοινοτήτων μας έγινε με το πρώτο νομοσχέδιο συνένωσης των κοινοτήτων σε δήμους, το λεγόμενο Καποδίστρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Καλλικράτης το 2010 ισοπέδωσε κυριολεκτικά και μεταφορικά την αυτονομία των κοινοτήτων και καταδίκασε τους προέδρους να είναι συνεχώς με το χέρι απλωμένο στην εκάστοτε δημοτική αρχή. Όταν ήρθε προς διαβούλευση ο Κλεισθένης από την προηγούμενη κυβέρνηση, οι αρχικές προθέσεις ήταν πολύ διαφορετικές ως προς την ύπαρξη και τη αυτονομία των κοινοτήτων.

«Ο Κλεισθένης υιοθέτησε τις προτάσεις μας»

Ως Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου, δώσαμε μεγάλο αγώνα. Καταθέσαμε σειρά προτάσεων και είχαμε διαδοχικές συναντήσεις με το Υπουργείο Εσωτερικών. Χρειάστηκαν πολλές συζητήσεις και μεγάλη προσπάθεια για να φτάσουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Ευτυχώς η προηγούμενη κυβέρνηση μας άκουσε και υιοθέτησε μεγάλο μέρος των προτάσεων μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η ΝΔ πετσόκοψε αρμοδιότητες και πόρους»

Ο Βασίλης Μαμώλης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην περικοπή των αρμοδιοτήτων και των πόρων που είχαν θεσμοθετηθεί, από τον Κλεισθένη, όπως είπε,  για τις κοινότητες, αμέσως μόλις ανέλαβε την κυβέρνηση  η Νέα Δημοκρατία, το καλοκαίρι του 2019.

«Παρά το γεγονός ότι και τότε κληθήκαμε να καταθέσουμε απόψεις και προτάσεις, και προς στιγμήν θεωρήσαμε ότι είχαμε πείσει τους βουλευτές και τον Υπουργό Εσωτερικών, εντούτοις το αποτέλεσμα μας απογοήτευσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τώρα ο Υφυπουργός Θ. Λιβάνιος φαίνεται ότι ετοιμάζεται να καταργήσει την τρίτη κάλπη για την αυτόνομη εκλογή κοινοτικών συμβουλίων, με την αστεία δικαιολογία ότι δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα. Έχουν βάλει ως στόχο να αποδυναμώσουν εντελώς τις κοινότητες και να εκλέγονται διαφορετικοί πρόεδροι από αυτούς που ψηφίζει και επιλέγει ο κόσμος, με συνδιασμούς εξαρτόμενους από την εκάστοτε δημοτική αρχή.

«Θα δώσουμε μάχη»

Δεν απογοητευόμαστε ούτε παραιτούμαστε. Το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου, θα αναλάβει πρωτοβουλίες ενημέρωσης και κινητοποίησης των κοινοτήτων της χώρας μας. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας και πολύ αγώνα. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι το 2023, έως τότε πολλά μπορούν να αλλάξουν, σημείωσε με νόημα ο κοινοτάρχης Λουτρών Βασίλης Μαμώλης.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παντρεύτηκε ο Νίκος Γιαννάκας

Το απόγευμα της Λαμπροδευτέρας ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του Χρύσα Κεραμίδου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το Κυνήγι του Κρυμμένου Αυγού στα Τσαμάκια

Την Λαμπροτρίτη, στις 11 π.μ. με διοργανωτή την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δύο εβδομάδες εκτός δρομολογίων το Νήσος Σάμος

Από 15 ως 31 Μαϊού, για τις ανάγκες συντήρησης του πλοίου
ΧΩΡΙΑ

Έκαναν κούνια και στα Μιστεγνά

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή
ΧΩΡΙΑ

Γεωτρήσεις στη Γέρα για την επίλυση των προβλημάτων ύδρευσης

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Παναγιώτης Βάλεσης, γίνεται προσπάθεια επίσπευσης των ενεργειών που απαιτούνται για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων επάρκειας νερού που αντιμετωπίζει η περιοχή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Λαμπροβδομάδα με ζέστη και Σάββατο με καταιγίδες και κρύο

Έντονη αστάθεια θα παρουσιάσει ο καιρός στη Λέσβο προς τα τέλη της εβδομάδα, με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
ΘΕΑΤΡΟ

Πάσχα με θέατρο στο Παλαιοχώρι

Ακολούθησε ούζο και καλή διάθεση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Ανοίγει το Parasol στη Σκάλα Ερεσού

Μιλήσαμε με τον παρά λίγο 34χρονο, νέο ιδιοκτήτη του ιστορικού μπαρ, καφέ, σημείου αναφοράς, Θανάση Καραολάνη που το ξανάφτιαξε με τα χέρια του
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Πανηγυρίζει η Μονή Αγίου Ραφαήλ στο Λόφο των Καρυών

Ξεχωριστή μέρα για τη Λέσβο η Λαμπροτρίτη 7 Mαίου
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση σε Ίππειος και Μιστεγνά

Δείτε εδώ τα έθιμα που συνδέονται μαζί της
ΧΩΡΙΑ

Εντυπωσιακές εικόνες από την Ανάσταση στο Μεσαγρό

Οι κάτοικοι του χωριού της Λέσβου τίμησαν την κορυφαία γιορτή της Χριστιανοσύνης
ΧΩΡΙΑ

Αντιμετωπίσθηκε άμεσα η φωτιά στην Πεδή της Βορειοατολικής Λέσβου

Ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που πήρε φωτιά είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί γρήγορα η φωτιά στα παρακείμενα πεύκα. Ωστόσο η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής οδήγησε στην γρήγορη κατάσβεση.