× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Tα έργα που προχωρούν, τα προβλήματα και οι τρικλοποδιές από ... «το αόρατο χέρι»!

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου- Μελέτη για τη διάσωση και αναστήλωση της Γεωργικής Σχολής Ερεσού

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 4/12/2020

Tα έργα που προχωρούν, τα προβλήματα και οι τρικλοποδιές από ... «το αόρατο χέρι»!

Αισιόδοξος για το μέλλον και την εξέλιξη του Δήμου Δυτικής Λέσβου, δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο Δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε έργα, δράσεις και προτάσεις που καταθέτει ο Δήμος είτε σε Ευρωπαϊκά είτε σε Εθνικά Προγράμματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως τόνισε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου είναι ένας νεοσύστατος δήμος με πολλές ανάγκες και προβλήματα γεγονός που σημαίνει και ότι η Δημοτική Αρχή οφείλει να αξιοποιεί κάθε πιθανό χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο θα στηρίξει την τοπική κοινωνία και θα δημιουργήσει προοπτικές ανάπτυξης.

Leader και Πράσινο Ταμείο

Ο Ταξιάρχης Βέρρος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις προτάσεις που κατέθεσε πρόσφατα στο leader αλιείας ο Δήμος Δυτικής Λέσβου για την αγορά εξοπλισμού σε Πολύκεντρα και Πολιτιστικά κέντρα της περιοχής ενώ αποκάλυψε ότι έχουν κατατεθεί και προτάσεις στο Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας «Εκπόνηση Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.)», ενώ σύντομα όπως είπε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου θα προχωρήσει στην προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων. «Θα είμαστε σημείωσε, ένας από τους πρώτους δήμους της χώρας που θα εντάξουν στο στόχο των αυτοκινήτων τους ηλεκτρικά οχήματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα ο Δήμος Δυτικής Λέσβου σύμφωνα με τον Ταξιάρχη Βέρρο κατέθεσε πρόταση που αφορά στην ψηφιοποίηση και αξιοποίηση του σπάνιου και πολύτιμου αρχειακού υλικού πρώην κοινοτήτων, με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου στοχεύει να αναδείξει έγγραφα, βιβλία, αρχειακά τεκμήρια και λαογραφικό υλικό μοναδικής και ανεκτίμητης αξίας, τα οποία λόγω της σπουδαιότητας και της φθοράς τους, παρέμεναν κλειδωμένα σε ντουλάπια.

Κτίριο του 1874

Ένα άλλα σημαντικό έργο στο οποίο αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου και για το οποίο ελήφθη απόφαση στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο είναι η επισκευή – ανάπλαση της Γεωργικης σχολής Ερεσού. «Το κτίριο, αυτό, σημείωσε ο Τ. Βέρρος, χτίσθηκε το 1874 με δαπάνες των Ερέσιων της Κωνσταντινούπολης και αρχικά λειτούργησε ως σχολή αρρένων. Στη συνέχεια λειτούργησε ως Γεωργική σχολή και αργότερα εγκαταλείφθηκε. Το Δημοτικό μας συμβούλιο έλαβε την απόφαση να κάνουμε μία προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ώστε να γίνει η εκπόνηση μελέτης ριζικής επισκευής του. Στη συνέχεια θα αναζητήσουμε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την ένταξή του και υλοποίηση του έργου. Ευελπιστούμε ότι μέσα στη θητεία μας θα προλάβουμε να το ολοκληρώσουμε».  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ισχύει η πρόσκληση σε διάλογο

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Ταξιάρχης Βέρρος, αναφέρθηκε στις δυσκολίες επικοινωνίας που υπάρχουν μεταξύ των δύο δήμων και στις ψυχρές έως ανύπαρκτες σχέσεις με το δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη. Επανέλαβε μάλιστα την πρότασή του για διάλογο με το Στρατή Κύτελη τον οποίον κάλεσε για άλλη μια φορά δημόσια, να ανταποκριθεί στο κάλεσμά του και να καθίσουν οι δυο τους σε ένα τραπέζι να συζητήσουν και να λύσουν όλα τα προβλήματα και τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ τους. «Όταν καλείς κάποιον σε διάλογο και αυτός δεν προσέρχεται ούτε και ανταποκρίνεται στο κάλεσμά σου, τότε ποιος ευθύνεται για το αδιέξοδο, αυτός που προσκαλεί ή αυτός που αδιαφορεί; Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν ευθύνες και στις δύο πλευρές που έφτασαν τα πράγματα σε αυτό το σημείο. Από την πλευρά μου όμως αυτή τη στιγμή επιδιώκω μια ειλικρινής συζήτηση, ένα διάλογο, για όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν  όπως το Λιμενικό Ταμείο, η ΔΕΔΑΠΑΛ κλ.π».

Το αόρατο χέρι ...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου αναφερόμενος στο ζήτημα της ΔΕΔΑΠΑΛ επανέλαβε τη θέση του Δήμου του, χαρακτηρίζοντας άδικη την κατανομή του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. «Γενικότερα παρατηρούμε, σημείωσε ότι όλα τα νομοθετήματα και οι αποφάσεις που βγαίνουν εδώ και 1,5 χρόνο ευνοούν τα συμφέροντα του Δήμου Μυτιλήνης. Υπάρχει ένα αόρατο χέρι που κινείται γύρω από διάφορα ζητήματα και το οποίο κάνει πολιτικές παρεμβάσεις εις βάρος της Δυτικής Λέσβου. Στο ζήτημα της ΔΕΔΑΠΑΛ έχει γίνει μια κατάφορη αδικία. Με υπουργική απόφαση,  καταργούνται τα μερίσματα και οι μετοχές που αγοράστηκαν από τους Καποδιστριακούς δήμους και γίνεται κατανομή των μετοχών με πληθυσμιακά κριτήρια. Εύλογα αναρωτιέται κανείς, ποιος νόμος είναι αυτός που επιτρέπει τέτοιου είδους παρεμβάσεις σε μια Ανώνυμη Εταιρεία».  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ