× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Eμβολιαστικό κέντρο για τον κορονοϊό από τον Ιατρικό Σύλλογο

Στις ιδιαιτερότητες και την επικινδυνότητα του κορονοϊού αναφέρθηκε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΤΟ ΝΗΣΙ 99 FM ο γιατρός-πνευμονολόγος Παναγιώτης Θεοδoσίου

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 16/12/2020

Eμβολιαστικό κέντρο για τον κορονοϊό από τον Ιατρικό Σύλλογο

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τον κορονοϊό, τον τρόπο μετάδοσής του, τα συμπτώματα και τη νέα εποχή που θα ξεκινήσει με την έναρξη των εμβολιασμών, έδωσε στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο γνωστός πνευμονολόγος Παναγιώτης Θεοδοσίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στο φαινόμενο του κορονοϊού όπως αυτό ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο από την Επαρχία Γουχάν της Κίνας, ο Παναγιώτης Θεοδοσίου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι όλη η επιστημονική και ιατρική κοινότητα παρακολουθούσε με προβληματισμό τις πρώτες δημοσιεύσεις που αφορούσαν τον εντοπισμό του νέου ιού, ωστόσο κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τότε τη σημερινή εξέλιξη.

«Από την αρχή μας απασχολούσε η έντονη μεταδοτικότητα του ιού, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή της γρίπης, όμως δεν μπορούσε κανείς με ακρίβεια να προβλέψει  τη σημερινή κατάσταση. Οι πρώτες εικόνες από την εξέλιξη της πανδημίας στην Ευρώπη, αρχικά στην Ιταλία, έπειτα στην Ισπανία και σε άλλες χώρες έδωσε στην επιστημονική κοινότητα στοιχεία για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση».

Τα ανησυχητικά συμπτώματα 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε  άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο πνευμονολόγος Παναγιώτης Θεοδοσίου, μιλώντας για τα χαρακτηριστικά του ιού και πότε αυτά τείνουν να λάβουν ανησυχητικό χαρακτήρα στη διάρκεια της ασθένειας, σημείωσε ότι δυστυχώς σε αντίθεση με τη γρίπη για τον κορονοϊό οι γιατροί δεν έχουν κανένα σχεδόν όπλο για να αντιμετωπίσουν την επίθεσή  του στον ανθρώπινο οργανισμό. «Η πιο επικίνδυνη επιπλοκή στην ίωση του κορονοϊού είναι το φλεγνονώδη σύνδρομο το οποίο βλέπουμε πολύ συχνά σε ενήλικες.

Το σύνδρομο αυτό παρατηρείται και σε άλλες ασθένειες ωστόσο στη νόσο του κορονοϊού έχει μια πολύ άσχημη εξέλιξη. Τα συμπτώματα εκείνα που πρέπει να θορυβήσουν έναν ασθενή για να απευθυνθεί στο γιατρό είναι ο υψηλός πυρετός μετά την 6-7 μέρα και η δύσπνοια. Σε περίπτωση που τα επίπεδα οξυγόνωσης του οργανισμού πέσουν κάτω από το 92% τότε ο ασθενής πρέπει οπωσδήποτε να νοσηλευτεί.

Δυσκολίες στο Σύστημα Υγείας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας για τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας ο Παναγιώτης Θεοδοσίου, ανέφερε ότι βελτιώθηκε τους τελευταίους μήνες η κατάσταση στα νοσοκομεία ωστόσο πρόσθεσε μέσα σε λίγους μήνες δεν μπορούν να γίνουν θαύματα. «Το μείζον ζήτημα δεν είναι να φτιάξει κανείς Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και να προσθέσει κρεβάτια.

Το βασικό είναι να στελεχωθούν οι Μονάδες αυτές με ειδικό εξειδικευμένο προσωπικό. Δυστυχώς στην Ελλάδα η ειδικότητα του Εντατικολόγου, του γιατρού εκείνου δηλαδή που παρέχει τις ειδικές υπηρεσίες που απαιτούνται σε μία ΜΕΘ, είναι πολύ σπάνια και οι γιατροί που μπορούν να υπηρετήσουν στη θέση αυτή είναι λίγοι.  Αυτό από μόνο του αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα για την επαρκή στελέχωση και κάλυψη των αναγκών στα νοσοκομεία αυτή την περίοδο».

Έρχεται το εμβολιο 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος ο Παναγιώτης Θεοδοσίου στη διαδικασία του εμβολιασμού η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, οφείλει να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό. «Στην προσπάθεια αυτή θα συμμετέχει και ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου. Ήδη έχουμε κάνει σχετικές ενέργειες, έχουμε βρει χώρους για να δημιουργήσουμε το δικό μας εμβολιαστικό Κέντρο.

Πρόκειται για μια μεγάλη υγειονομική κρίση και τα μέλη του Συλλόγου μας επιθυμούν αφιλοκερδώς να βοηθήσουν τους συμπολίτες μας, ώστε το συντομότερο δυνατόν να βγούμε από αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

«Με προσοχή το τσιμπολόγημα του οβελία...»

Tι συμβουλεύει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία
ΓΕΥΣΗ

Πάσχα Κυρίου Πάσχα και στη Λέσβο τρώμε «αρνί γιουμοστό»

Το παραδοσιακό πασχαλιάτικο φαγητό της Λέσβου
ΓΕΥΣΗ

«Roll ice and more», παγωτό σε άλλη διάσταση!

Το νέο κατάστημα με φρέσκο παγωτό και ατελείωτες άλλες γευστικές δροσερές επιλογές έρχεται στη Μυτιλήνη στην οδό Κουντουριώτη 63 από την Παρασκευή 3 Μαΐου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Λεσβιακή συμμετοχή στο Rodopi Challenge

Δύο αθλητές του Συλλόγου Lesvos Runners εκπροσώπησαν το νησί στον απαιτητικό αγώνα
ΑΤΖΕΝΤΑ

Συνεχίζονται οι γευσιγνωσίες κρασιού στο «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»

Θα βιώσετε μια διαδραστική γευστική δοκιμή 5 τυπικών κρασιών από την αγαπημένη συλλογή του οινοποιείου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Συνελήφθη γιατί κλώτσησε το σκύλο του

Καταγγελία για παράβαση της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς στη Μυτιλήνη