× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αυτοί που χτίζουν αθόρυβα το μέλλον

Γράφει η ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΤΑΤΖΗ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/12/2020

Αυτοί που χτίζουν αθόρυβα το μέλλον

"Εμένα δεν μου αρέσει να βαθμολογώ τους μαθητές μου, προτιμώ να γράφω μια αξιολόγηση των επιδόσεων και της προσπάθειας τους. Δεν θέλω ούτε να τιμωρώ, ούτε να επιβραβευω, μόνο να ενθαρρύνω και να δείχνω τα σημεία που θέλουν δουλειά...".

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δασκάλα της κόρης μου συνεχίζει να μιλά και να χτίζει αυτοσεβασμό και την προσπάθεια της αυτοβελτιωσης καταργώντας τον στείρο ανταγωνισμό. Φυσικά οι βαθμοί θα μπουν μα αυτό που ακούω τώρα να συμβαίνει είναι ανώτερο από οποιαδήποτε πρόθεση του Υπουργείου.

Αν υπάρχει κάτι θετικό μέσα στην δυστοκία του εγκλεισμού είναι ότι μας δόθηκε η ευκαιρία μέσο των διαδικτυακών μαθημάτων, που σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνονται με τα δια ζώσης, να γνωρίσουμε τους δασκάλους των παιδιών μας.
Τους υποδεχόμαστε καθημερινά μέσα στο σπίτι μας, βλέπουμε τον αγώνα τους να μεταφέρουν γνώση, πολλές φορές με κλειστές οθόνες για να έχει καλύτερο σήμα το wifi προσπαθώντας να μεταφέρουν γνώση, ενέργεια και αισιοδοξία σε παιδιά που ζουν αφύσικες καταστάσεις για την ηλικία τους.

Ομολογουμένως κάποιοι είναι ιδιαίτερα χαρισματικοί σε σχέση με άλλους και τότε ακούς τα παιδιά σου να συμμετέχουν με ιδιαίτερο ζήλο και προσήλωση παρά τις αντιξοότητες.Οι Εκπαιδευτικοί είναι πρωτίστως παιδαγωγοί και το παιδί για να μάθει πρέπει να εμπιστευτεί τον δάσκαλο, να νιώσει αποδοχή, να ξεκλειδωθεί. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μικρά θαύματα συμβαίνουν καθημερινά σε εποχές ανάγκης. Ενα απαρχαιωμένο σύστημα βαθμολόγησης, ενα σύστημα τηλέεκπαίδευσης με τα μύρια προβλήματα και όμως μεσα στον ζόφο της απομόνωσης και της ψυχρής οθόνης έρχεται ο Δάσκαλος να υπερβεί εαυτόν και να άγει την ψυχή και το μυαλό των παιδιών, πάνω ψηλά.

"Ξέρεις δεν ανταγωνίζεσαι κανέναν συμμαθητή, μόνο τον εαυτό σου. Εσύ πώς βαθμολογείς την προσπάθεια σου; Ο βαθμός είναι μόνο για σένα για κανέναν άλλο, μή σταματάς να βελτιώνεσαι, είσαι σημαντικός". Λόγια μιας δασκάλας που μου θύμισε πώς η μάθηση είναι έρωτας διακαής και προσωπικός.

Οι βαθμοί θα μπουν αφού έτσι αποφασίσθηκε όμως τα παιδιά, αυτά τα παιδιά σήμερα έμαθαν να σκέφτονται πέρα από τους αριθμούς, ενιωσαν αξιοπρέπεια.
Αξιοπρέπεια από δασκάλους και καθηγητές που δοκιμάζονται, απαξιώνονται, πιέζονται από το σύστημα που τους τρέχει με έναν τεράστιο όγκο ύλης και το τέρας της βαθμολογίας να σκοτώνει κάθε ενθουσιασμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την επόμενη φορά που θα επισκεφτώ το σχολείο ελπίζω να μπορέσω να σφίξω το χερι αυτής της δασκάλας, να πώ ενα ευχαριστώ στον Καθηγητή των Καλλιτεχνικών, της Φυσικής, την κυρία των Γερμανικών. Ανθρώπους που σε άλλες συνθήκες ή προσπερνούν ή μιλάγαμε για πέντε λεπτά πάντα βάση των βαθμών.

Όλοι προσπαθούν, κάποιοι ξεχωρίζουν. Σε αυτό το τεράστιο κεφάλαιο που ονομάζεται Παιδεία και οι επενδύσεις δίδονται με το σταγονόμετρο χτίζεται το αύριο.

Ας πούμε ενα ευχαριστώ από καρδιάς σε αυτούς τους ανθρώπους που αθόρυβα μεταφέρουν το φως στο σκοτάδι. Ένας φωτισμένος δασκαλός σε όλα τα χρόνια της Εκπαίδευσης αρκεί να αλλάξει η ζωή ενός ανθρώπου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Γενοκτονίες

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο «προαγωγός» υγείας και οι «εκδιδόμενοι» εργαστηριακοί ιατροί

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Ταξίαρχος σε αποστρατεία-Συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γυρεύεις εσύ, μια Μανιάτισσα, στο Βόρειο Αιγαίο;

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ, εκπαιδευτικός μέλος Ν. Ε ΣΥΡΙΖΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελλείμματα εκπροσώπησης στην Αυτοδιοίκηση

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός-πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δυναμώνουμε το Σωματείο, ενισχύουμε την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών»

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, από την εκπομπή ΠΕΚ-τες
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γράφει ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 15/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γιάννης Συκάς μιλά για την εκπαίδευση στην εκπομπή ΠΕΚ‑τες

Την Τετάρτη στις 5 το απόγευμα στο «Ν» 99 fm
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η ορατή ομόφυλη ελληνική οικογένεια

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ, Διδακτόρισσα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είδαμε Eurovision… εγώ, η Στρατής και το Παναγιωτελ’. Non binary by Lesvos

Γράφει ο Ταξίαρχος ε.α, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΔΩ ΛΗΜΝΟΣ : Κάσπακας, ο δρόμος για τον Αγιο Γιάννη

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Η «Συνύπαρξη» προβάλλει το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Για την ταινία, την αυτοψία στη Βάστρια, αλλά και τις χρόνιες προσπάθειες για την έλευση Τούρκων επισκεπτών μιλήσαμε με τον Πάρη Βουνατσή και τον Γιάννη Παυλή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ