× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τα μυτιληνιά κάλαντα

Γράφει ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΦΕΥΓΑΛΑΣ*

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/12/2020

Τα μυτιληνιά κάλαντα

Ο Παναγιώτης Νικήτας (1889-1965) υπήρξε ένας σημαντικός Λέσβιος λόγιος με ευρύ διδακτικό έργο, σημαντική συμβολή στη λαογραφική έρευνα, έντονη ψαλτική δραστηριότητα και ενεργή συμμετοχή στην πνευματική ζωή της Μυτιλήνης, τόσο μέσω της συμμετοχής του στους τοπικούς συλλόγους, όσο και μέσω των παρεμβάσεών του στον τοπικό Τύπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανάμεσα στο πλούσιο λαογραφικό υλικό που έχει αναδειχτεί σχετικά με τις διάφορες εκδοχές των καλάντων στη Λέσβο, ξεχωρίζουν οι καταγραφές του Παναγιώτη Νικήτα. Σημαντική θέση στις καταγραφές του έχουν τα κάλαντα από χωριά εντός και εκτός της Λέσβου, τα οποία έχουν παρουσιαστεί τόσο στο περιοδικό «Φόρμιγξ» (1911), όσο και στο «Λεσβιακό Μηνολόγιο» (1953). Σε αυτά περιλαμβάνονται και κάλαντα από τη Μυτιλήνη (δύο «Κάλαντα Νέου Έτους» και ένα «Των Φώτων») καταγεγραμμένα σε ευρωπαϊκή και βυζαντινή σημειογραφία.

Το μουσικό αυτό υλικό αποτελεί το παλαιότερο –από την έως τώρα έρευνα– που αντιστοιχεί σε μυτιληνιά κάλαντα, ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστός ο βαθμός διάδοσής του στη Μυτιλήνη εκείνης της εποχής.

Τα «Κάλαντα της Μυτιλήνης» παρουσιάστηκαν αρχικά σε διαφορετική εκδοχή στο μουσικό περιοδικό Φόρμιγξ, ενώ η μεταγενέστερη εκδοχή που δημοσιεύτηκε στο Λεσβιακό Μηνολόγιο, περιλαμβάνει ένα επιπλέον μουσικό θέμα. Εδώ παρουσιάζεται μετεγγραμμένη η δεύτερη εκδοχή, ενσωματώνοντας κάποιες φθογγικές τροποποιήσεις και με συνολική ρυθμική αναδιάταξη του φθογγικού υλικού, προκειμένου να διευκολύνεται η κατανόηση του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο περιοδικό Φόρμιγξ δημοσιεύτηκαν και τα «Κάλανδα Μυτιλήνης (του Νέου έτους) - Άγιος Βασίλης έρχεται», τα οποία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για το μουσικό όσο και για το στιχουργικό τους περιεχόμενο. Παρουσιάζεται εδώ μια διασκευή του αρχικού υλικού με σημαντικές αλλαγές στη ρυθμική του διάταξη, κυρίως στα μέτρα 1, 8 και 10. Η πρωτότυπη εκδοχή του Νικήτα (μαζί με αναλυτικό μουσικολογικό σχολιασμό) παρουσιάζεται στο: Ανδρίκος, Νίκος & Φευγαλάς, Στέφανος, «Ο Παναγιώτης Νικήτας…» (βλ. Πηγές).

Τα «Κάλαντα των Φώτων στη Μυτιλήνη» δημοσιεύτηκαν αρχικά στο περιοδικό Φόρμιγξ και στη συνέχεια παρουσιάστηκαν στο Λεσβιακό Μηνολόγιο. Εδώ παρατίθεται μία μεταγραφή στην οποία το φθογγικό υλικό αναδιατυπώνεται με διαφορετική ρυθμική διάταξη και ορισμένες ελάσσονες τροποποιήσεις.

Πηγές: Ανδρίκος, Νίκος & Φευγαλάς, Στέφανος, «Ο Παναγιώτης Νικήτας. H θέση του στον πνευματικό βίο της Μυτιλήνης, ως ψάλτης, Δάσκαλος, καταγραφέας και αρθρογράφος», εισήγηση στο 12ο Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο, Ελληνική Μουσικολογική Εταιρεία, Θεσσαλονίκη 27-29 Νοεμβρίου 2020.Νικήτας, Παναγιώτης, Λεσβιακό Μηνολόγιο (1912-1953). Λεσβιακά, Δελτίον της Εταιρίας Λεσβιακών Μελετών. Τ.Α΄, τχ.1, Μυτιλήνη, Τυπογραφείον Πασπάτη-Παράσχου 1953.Περιοδικό Φόρμιγξ τχ.5-6¬,έτος Ζ΄,15 & 30 Σεπτεμβρίου 1911

Στέφανος Φευγαλάς είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελεύθερο Πάσχα και 25η Μαρτίου στη Μικρά Ασία του 1920

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αθησαύριστη χρονογραφική Ανάσταση

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ανάστα ο Θεός…

Η πρώτη Ανάσταση στον Αιβαλιώτη Ταξιάρχη σαν σήμερα πριν από έναν αιώνα
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Στη γειτονιά της Ιστορίας

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ο μοναχικός και αστόλιστος επιτάφιος του Αιβαλιώτη Ταξιάρχη...

Μέρα που ‘ναι, ένα όνειρο, μια ιδέα, μια πρόταση, μια ευχή για το κουβούκλιο του Επιταφίου της Εκκλησίας που εκτίθεται στη σωσμένη εκκλησιά που έχει μετατραπεί σε μουσείο
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Στα σοκάκια της Πέργαμος, «μι του Χριστέλ(ι)που πουνεί»

Ιστορίες της Μεγάλης Εβδομάδας σε εκκλησιές που πια δεν υπάρχουν, με ανθρώπους που έλειψαν, ελπίζοντας σε μιαν Ανάσταση
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Οι πανελλαδικές εξετάσεις με τα μάτια μαθητών και μαθητριών

Οι ανιχνευτές Μυτιλήνης Ι. Καρναβός, Μ. Αθηνιώτη, Δ. Νείρος, Κ. Γούναρης σε ρόλο δημοσιογράφων
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Ώ γλυκύ μου Έαρ γλυκύτατη μου Σάμος...»

Γράφει ο Μανώλης Κάρλας*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είναι γνωστός ο αίτιος, είναι γνωστή κι η αιτία

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαν είσαι βουλευτής, δυστυχώς σε συμπονώ λιγότερο

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Συγγραφέας,Ταξίαρχος σε αποστρατεία
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το Πασχαλινό μήνυμα του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου

«Ό ἀγωνιζόμενος πιστός καί ἀνακαισμένος ἐν Χριστῶ ἄνθρωπος δέν ἀπελπίζεται , γιατί στηρίζεται στό ἀγκωνάρι τῆς πίστεως καί τῆς Ἐκκλησίας» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ