× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δεν σταματούν οι διαδηλώσεις στην Αλγερία

Παρά την παραίτηση Μπουτεφλίκα

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΑ Δημοσίευση 4/4/2019

Δεν σταματούν οι διαδηλώσεις στην Αλγερία

Η παραίτηση του προέδρου της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, στις 2 Απριλίου, δεν εξέπληξε κανέναν. Το μαζικό αντικυβερνητικό κίνημα διαμαρτυρίας, άσκησε αφόρητη πίεση στο 82χρονο πρόεδρο και κατάφερε να πάρει με το μέρος του, τόσο ένα μεγάλο τμήμα του πολιτικού κατεστημένου της χώρας, όσο και το προπύργιο της πολιτικής δύναμης της Αλγερίας: τον στρατό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα νέα της παραίτησης του Μπουτεφλίκα έγιναν δεκτά με πανηγυρικούς εορτασμούς σε όλη τη χώρα. Πλήθη ξεχύθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας, με πολλούς να κρατούν την αλγερινή σημαία και να περνούν ανάμεσα στα αυτοκίνητα που κόρναραν, για ώρες.

Ο παραιτηθείς πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη από τους Αλγερινούς, σε μια «αποχαιρετιστήρια» επιστολή που δημοσίευσε χθες το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων «APS», όπου διαβεβαιώνει, μεταξύ άλλων, ότι κυβέρνησε τη χώρα του με «ειλικρίνεια και πίστη».

«Εγκαταλείπω την πολιτική σκηνή χωρίς λύπη, ούτε φόβο για το μέλλον της χώρας μας και θέλω να σας προτρέψω να παραμείνετε ενωμένοι, να μην διχαστείτε ποτέ» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Μπουτεφλίκα σε αυτήν την επιστολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο παραιτηθείς πρόεδρος, ο οποίος είναι πολύ εξασθενημένος μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη το 2013, αλλά τον Φεβρουάριο εξακολουθούσε να σκοπεύει να διεκδικήσει πέμπτη θητεία, υπέβαλε την επιστολή παραίτησής του στο Συνταγματικό Συμβούλιο, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Σε αυτές βλέπει κανείς τον Μπουτεφλίκα, που μοιάζει κουρασμένος, να παραδίδει την επιστολή, η οποία βρίσκεται σε έναν φάκελο με το έμβλημα της προεδρίας, στον πρόεδρο του Συνταγματικού Συμβουλίου Τάγεμπ Μπελαΐζ. Η απόφαση αυτή «έχει στόχο να συμβάλει στον κατευνασμό της καρδιάς και του πνεύματος των συμπατριωτών μου ώστε να τους επιτρέψει να οδηγήσουν μαζί την Αλγερία προς το καλύτερο μέλλον, στο οποίο είναι θεμιτό να ελπίζουν» εξηγεί ο αρχηγός του κράτους στην επιστολή παραίτησης, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η παραίτηση Μπουτεφλίκα, που παρέμεινε για 20 χρόνια στην εξουσία της Αλγερίας, ήταν το αποτέλεσμα έξι εβδομάδων συνεχών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που κύριο στόχο είχαν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις μετά τις έξι δεκαετίες μονολιθικής διακυβέρνησης της χώρας από βετεράνους του πολέμου ανεξαρτησίας κατά της Γαλλίας (1954-1962).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τώρα η Αλγερία μένει στα χέρια μιας προσωρινής κυβέρνησης για τους επόμενους τρεις μήνες έως τις εκλογές, χωρίς να υπάρχει στον ορίζοντα κάποιος διάδοχος του Μπουτεφλίκα, αλλά οι διαδηλώσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν.

«Θέλουμε έναν πρόεδρο που να καταλαβαίνει τι θέλουμε. Θέλουμε να ζήσουμε εδώ, όχι να μεταναστεύσουμε στην Ευρώπη», λέει ο 25χρονος μηχανικός Μπουζίντ Αμπντούν στο πρακτορείο «Reuters».

Υπάρχει επίσης διάχυτη η υποψία ότι η παραίτηση του Μπουτεφλίκα έγινε για να κερδίσει χρόνο το πολιτικό κατεστημένο της χώρας και να ανασυνταχθεί για αυτό κι έχει προγραμματιστεί για αύριο μαζική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο Αλγέρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διακυβέρνηση προσωρινώς περνά στον 77χρονο Αμπντελκαντέρ Μπενσαλάχ, για μια περίοδο 90 ημερών κατά την οποία θα πρέπει να οργανώσει νέες εκλογές. Σύμφωνα με το αλγερινό Σύνταγμα, δεν επιτρέπεται ανασχηματισμός ή αντικατάσταση των υπουργών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πράγμα που σε μεγάλο βαθμό δίνει στην πολιτική ηγεσία της Αλγερίας μια αναγκαστική ανάπαυλα από τις λαϊκές κινητοποιήσεις.

Οι διαδηλωτές, πάντως, έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν νέο πρόεδρο από το «le pouvoir» – η γνωστή προσωνυμία του καθεστώτος ηλικιωμένων βετεράνων και στελεχών του κόμματος. «Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς είναι ότι δεν αποδεχόμαστε την προσωρινή κυβέρνηση», επισημαίνει ο δικηγόρος και επικεφαλής των αντικυβερνητικών διαδηλωτών Μουσταφά Μπουχάτσι.

Πολλοί κίνδυνοι εξακολουθούν να βρίσκονται στο δρόμο της χώρας προς τη δημοκρατία, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι διαδηλωτές που ζητούν να εκπροσωπείται ο λαός της Αλγερίας από αυτούς που εκείνος επιλέγει με δημοκρατικές διαδικασίες και διαφάνεια.

«Ο λαός καταλαβαίνει ότι η αναχώρηση του Μπουτεφλίκα είναι μόνο ένα βήμα, ένα σημαντικό βήμα. Αλλά αυτή είναι η αρχή, και υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν» δήλωσε ο Τιν Χινάν Ελ Καντί του κινήματος Les Jeunes Engagés (Νέοι Ακτιβιστές). «Οι πολίτες απαιτούν την αποχώρηση ολόκληρου του καθεστώτος και θα συνεχίσουν να βγαίνουν στους δρόμους για να απαιτήσουν την αποχώρηση γνωστών προσωπικοτήτων, μεταξύ των οποίων οι Abdelkader Bensalah και Gaïd Salah. Αυτό θα συνεχιστεί μέχρις ότου το καθεστώς φύγει».

Ο Ελ Καντί εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με το ρόλο του στρατού στην παραίτηση Μπουτεφλίκα. «Είναι σαφώς μια ανησυχία και νομίζω ότι η πρόθεση είναι εκεί από τον στρατό – ο Σαλάχ έπαιξε έναν πολύ φιλόδοξο ρόλο και υπερέβη τα καθήκοντά του. Οι άνθρωποι δεν θέλουν να δουν την ιστορία να επαναλαμβάνεται» είπε με νόημα στον βρετανικό «Guardian».

Οι νωπές ακόμα μνήμες από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1988 και τον δεκαετή εμφύλιο πόλεμο έχουν ενισχύσει την απόφαση των διαδηλωτών να αποτρέψουν κάθε προσπάθεια στρατιωτικού ελέγχου της διακυβέρνησης.

Φοβούνται να μην δουν τον Σαλάχ να ακολουθεί τα βήματα του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι που πήρε την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα μετά τη λαϊκή εξέγερση.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Στις 3 χειρότερες θέσεις της Ευρώπης, η Ελλάδα στην ελευθερία του τύπου

Σύμφωνα με έκθεση του World Press Freedom Index για το 2024, η χώρα μας είναι τελευταία στην κατάταξη μαζί με Ουγγαρία και Μάλτα
ΕΛΛΑΔΑ

Όχι στην αποφυλάκιση του Μιχαλολιάκου!

Προκλητική η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ τη Λαμπροβδομάδα

Θα καταβληθούν περισσότερα από 62 εκατ. ευρώ σε 60.583 δικαιούχους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Φεύγει το «Διαγόρας» έρχεται το «Νήσος Ρόδος»

Λύση στην αυξημένη κίνηση στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη η δρομολόγηση του πλοίου Ro – Pax της Hellenic Seaways
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Όλο το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Μέτρα όπως μείωση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ και ΕΦΚ) και επιβολή πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών σε όλη τη γραμμή εισαγωγής, παραγωγής και μεταφοράς των προϊόντων παρουσίασε με σχέδιο νόμου ο ΣΥΡΙΖΑ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Το ριζάρι, των κόκκινων αυγών του φτωχού

ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ευχές για το Πάσχα από τον Κώστα Μουτζούρη

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου απευθύνει ευχές στους κατοίκους των νησιών μας
ΕΛΛΑΔΑ

Νίκος Μιχαλολιάκος: Αποφυλακίζεται ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής

Τι αποφάσισε το Δικαστικό Συμβούλιο και ποιους όρους έθεσε - Αντίθετος ο εισαγγελέας που τον κρίνει αμετανόητο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση Μουτζούρη με Γεωργιάδη για ζητήματα υγείας στο Β. Αιγαίο

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους αντιπεριφερειάρχες στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου
ΕΛΛΑΔΑ

Το βάψιμο αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη και όσα πρέπει να προσέξετε

Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τη Λέσβο στο Λονδίνο με Λαζόπουλο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση προβολής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συναντήσεις Καλλία, Χατζηκυριαζή και Κουρσουμποά στη Λήμνο

Οι αντιπεριφερειάρχες Τεχνικών Έργων, Μεταναστευτικής Κρίσης και Οικονομικών επισκέφθηκαν το νησί και είχαν συναντήσεις με φορείς και αυτοδιοικητικούς