× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Κραυγαλέες αστοχίες στο Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Επιστολή από το Οικονομικό Επιμελητήριο στο νέο Υπουργό Περιβάλλοντος Κωνσταντίνο Σκρέκα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/1/2021

«Κραυγαλέες αστοχίες στο Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κωνσταντίνο Σκρέκα, απέστειλε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικού Αιγαίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Παναγιώτης Βαρούτης για το ζήτημα του Προγράμματος Εξοικονομώ – Αυτονομώ. Στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων:           

  «Το Π.Τ. Αν. Αιγαίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου θεωρεί υποχρέωσή του να  καταθέσει τις απόψεις του στο πλαίσιο των έντονων  αντιδράσεων  που  έχουν  προκαλέσει  οι κραυγαλέες αστοχίες του  δημοφιλούς  Προγράμματος  «Εξοικονομώ –Αυτονομώ ».

    Παρά την τεχνική φύση του Προγράμματος  θεωρούμε ότι  η μεγάλη οικονομική του σημασία τόσο  για τα νοικοκυριά  όσο και για τη χώρα  συνολικά  αλλά και η συμμετοχή μεγάλου αριθμού επαγγελματιών-μελών  του Επιμελητηρίου μας στη διαχείριση των  αιτήσεων  υπαγωγής  δικαιολογεί την διατύπωση  των προβληματισμών και των προτάσεων μας .

    Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει  την μεγάλη χρησιμότητα του Προγράμματος αφού η σωστή εφαρμογή του μπορεί με ασφαλή  τρόπο να οδηγήσει τόσο  σε εξοικονόμηση εθνικών πόρων όσο και σε βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού.  Δυστυχώς με το υπάρχον εδώ και μια δεκαετία σύστημα  υποδοχής των  αιτήσεων  υπαγωγής αντί να  προκρίνονται οι οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά  αποτελεσματικότερες προτάσεις  επιβραβεύονται όσοι επικρατήσουν σε ένα εξοντωτικό αγώνα ταχύτητας  πληκτρολόγησης με νικητή αυτόν που θα κάνει τα περισσότερα κλικ στο ίδιο χρονικό διάστημα. Παρενθετικά μπορεί να διερωτηθεί κανείς  αν μια δημόσια κλήρωση των δικαιούχων δεν θα ήταν απείρως δικαιότερη.

    Προφανώς το ζητούμενο δεν θα έπρεπε  να είναι η ταχύτητα  υποβολής των αιτήσεων  αλλά η εξυπηρέτηση των πολιτών και η άμεση ενεργειακή  αναβάθμιση των  κατοικιών.

    Εκτιμώντας τη σημαντικότητα του Προγράμματος  και ύστερα από τη γενική διαπίστωση  των ανεπαρκειών  στην εφαρμογή του είναι  φανερό ότι απαιτείται  μια συνολική επαναξιολόγηση  του  και η εφαρμογή  αντικειμενικών περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων  στην επιλογή των δικαιούχων. Τα κριτήρια αυτά να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση πράγμα που θα  συντελέσει  τόσο  στην ανάδειξη   χρήσιμων υποδείξεων όσο  και στην γενικότερη αποδοχή τους,

     Προφανώς  τα κριτήρια θα πρέπει να ενισχύουν τις πιθανότητες  επιλογής  των οικονομικά ασθενέστερων αλλά και να δίνουν προτεραιότητα στα χαμηλότερης ποιότητας  κτίρια πράγμα εξάλλου που είναι και το κύριο ζητούμενο του Προγράμματος.

     Εξυπακούεται ότι η αντικειμενοποίηση του συστήματος θα πρέπει να ακολουθηθεί από την υποδοχή,  βαθμολόγηση  και κατάταξη όλων  των αιτήσεων  που πληρούν τις  προδιαγραφές η δε υπαγωγή θα γίνεται αυτομάτως από το σύστημα  μα βάση  τη σειρά  κατάταξης  τους. Η  εισαγωγή των αιτήσεων στην σχετική πλατφόρμα εννοείται ότι θα γίνεται σε καθορισμένο χρονικό διάστημα.

     Ακόμη προτείνουμε;

-          Δειγματοληπτικό έλεγχο , με τυχαία επιλογή, σε ποσοστό αιτήσεων , για την ορθή ενεργειακή κατάταξη των κτιρίων.

-          Διασφάλιση απόλυτης διαφάνειας σε όλα τα στάδια επεξεργασίας των αιτήσεων υπαγωγής  

-          Τη διεύρυνση των προτεινόμενων παρεμβάσεων ώστε να συμπεριληφθούν  εργασίες αντισεισμικής θωράκισης  και κτιριακές ενισχύσεις   όπως προτείνει και το ΤΕΕ στην πρόσφατη ηχηρή παρέμβασή του για το ίδιο θέμα.

 

Καταλήγοντας θα θέλαμε  ως Περιφερειακό Τμήμα  Αν. Αιγαίου να ζητήσουμε  τη δίκαιη κατανομή των κονδυλίων του Προγράμματος γιατί δεν μπορεί να γίνει εύκολα  κατανοητό  με πιο κριτήριο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου χρηματοδοτείται με  13.910.000 ευρώ  και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με το σχεδόν διπλάσιο ποσό των 24.460.000 ευρώ», καταλήγει στην επιστολή  του το Τμήμα Ανατολικού Αιγαίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και ο πρόεδρός του, Παναγιώτης Μπαρούτης.

  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Έτοιμος για νέους αγώνες» ο Αρης

Ο πρώην Δήμαρχος Μυτιλήνης και Αντιπεριφερειάρχης Άρης Χατζηκομνηνός, δηλώνει παρών στις εξελίξεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες βάζει πλώρη για τις Περιφερειακές εκλογές του 2023
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έσβησε η φωτιά στο Σίγρι

Έσπευσε η πυροσβεστική και «βοήθησαν» οι διάδρομοι του Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ομοφοβικό παραλήρημα»

Επιστολή βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στον πρόεδρο της Βουλής μετά την ομοφοβική δήλωση του Αθανασίου
ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Φωτιά στο Σίγρι: Κινδυνεύει το Πάρκο της Πλάκας

Μετά τις 4.20 το απόγευμα ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική- Στο σημείο μετέβη ο Ν. Ζούρος
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Κύτελης προς Πρωθυπουργό: «Να φτιαχτεί γρήγορα η νέα δομή»

«Πάρκο» η παλιά Μόρια δήλωσε ο Πρωθυπουργός για τον καμένο καταυλισμό στη συνάντηση που είχαν μαζί του οι Δήμαρχοι Μυτιλήνης, Χίου και ανατολικής Σάμου!
ΧΩΡΙΑ

«Αμεσα ανταποκρίθηκε το υπουργείο Πολιτισμού για το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο»

Κονδύλι καθαριότητας του χώρου και κλιμάκιο αναμένεται τόνισε η πρώην Έφορος Αρχαιοτήτων Λέσβου, Αγλαΐα Αρχοντίδου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χωρίς νερό την Πέμπτη

Σε χωριά της Μυτιλήνης και της Θερμής από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Γιατί παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ;»

Ερώτηση 41 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και του Γ. Μπουρνού, για τις εξελίξεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
ΕΚΤΑΚΤΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλείνουν 1ος και 4ος Παιδικός Σταθμός Μυτιλήνης

Λόγω θετικού κρούσματος κορονοϊού στο προσωπικό του 1ου Παιδικού Σταθμού με τον οποίον συστεγάζεται και ο 4ος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παρέμβαση για το 2ο παιδικό σταθμό, από την Πυξίδα

Η παράταξη έστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, Δημήτρη Βαρβαγιάννη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εκπαιδευτικές δράσεις για την φυσική κληρονομιά της Λέσβου

Συνεχίζονται οι δράσεις συνεργασίας Σχολείων από τη Λέσβο και όλη την Ελλάδα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωταψίες 5 χιλιάδων ευρώ πληρώνει ο Δήμος Μυτιλήνης!

Ανακοίνωση της παράταξης «Με πυξίδα τον Πολίτη», για τη φωταγώγηση Θεάτρου και Παλιού Δημαρχείου εν όψει 25ης Μαρτίου