× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το υπαίθριο μουσείο ευρημάτων 20 εκατομμυρίων ετών, έτοιμο σε λίγους μήνες!

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους: 25 χρόνια πολιτισμού, ο απολογισμός του 2020, οι δράσεις και οι στόχοι για το 2021

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 29/1/2021

Το υπαίθριο μουσείο ευρημάτων 20 εκατομμυρίων ετών, έτοιμο σε λίγους μήνες!

Τον 25ο ετήσιο απολογισμό του, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι έκανε για πρώτη φορά online, λόγω των μέτρων περιορισμού της πανδημίας. Για το 2021 οι στόχοι περιλαμβάνουν την ανάδειξη του πλήθους των ευρημάτων ώστε να είναι επισκέψιμα και η ολοκλήρωση φυσικά των σωστικών ανασκαφών. Μάλιστα στον οδικό άξονα Καλλονής Σιγρίου θα δημιουργηθεί το πρώτο σε παγκόσμιο επίπεδο ανοιχτό, υπαίθριο και τεράστιο μουσείων εκθεμάτων!

Αναλυτικότερα:

Η διαδικτυακή εκδήλωση δεν ήταν κόπος για ένα Μουσείο που έχει αξιοποιήσει τις σύγχρονες τεχνολογίες. Τον πρώτο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Μουσείου, Καθηγητής Νικόλας Σουλακέλλης και το έργο που επιτελέστηκε το 2020 παρουσίασε ο διευθυντής του Μουσείου, Καθηγητής, Νικόλαος Ζούρος.

Ιδιαίτερη χρονιά το 2020, με το μουσείο να ανταποκρίνεται στις δυσκολίες και προκλήσεις λόγω covid, μέσα σε συνθήκες κρίσης, παραμένοντας φορέας έρευνας, τοπικής ανάπτυξης, έμπνευσης και πολιτισμού. Ταυτόχρονα είναι ένας φορέας ανοιχτός, με συνεργασίες στην κυριολεξία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι έρευνες, οι ανασκαφές, οι συντηρήσεις απολιθωμάτων, ψηφιακές εκθέσεις και εκπαιδευτικές δράσεις διατήρησαν ανοιχτό το παράθυρο επικοινωνίας με μεγάλους, αλλά και με μικρούς. Το μουσείο υλοποίησε πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα, ολοκληρώνοντας το 2020 την ανάδειξη και συντήρηση απολιθωμάτων στο πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους, ώστε το Πάρκο να είναι έτοιμο να υποδεχτεί επισκέπτες το καλοκαίρι. Την ίδια περίοδο στο Ίδρυμα Ευγενίδου λειτουργούσε μια μεγάλη έκθεση με χιλιάδες επισκέπτες και μαθητές από όλη την Αττική.

Οι εκπαιδευτικές ψηφιακές δράσεις παρουσίασαν μεγάλη επιτυχία, απευθύνονται σε παιδιά κάθε ηλικίας. Μεγάλη απήχηση γνώρισε και η ψηφιακή έκθεση των αθέατων τεκμηρίων, μαζί με αυτή των γεωτόπων της Λέσβου. Η επίσκεψη των ιστοσελίδων του μουσείου έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Ταυτόχρονα προχωρούσε και υλοποιήθηκε η πράσινη ενεργειακή αναβάθμιση του Μουσείου σε όλες τις δραστηριότητές του και αντικαταστάθηκε όλος ο εξοπλισμός με ειδικά μηχανήματα για τη σκίαση του μουσείου.

Από τις 15 Ιουνίου 2020 που άνοιξαν οι χώροι πολιτιμού πανελλαδικά, το Μουσείο δέχτηκε επισκέπτες σε όλες τις δράσεις, στο Πάρκο, τη Νησιώπη, αλλά και στις αθλητικές δραστηριότητες του Γεωπάρκου Λέσβου στην Αγιάσο, τον Λεπέτυμνο, αξιοποιώντας και τους όμορφους οικισμούς, αλλά και το γεωλογικό περιβάλλον του νησιού. Λειτούργησαν επίσης και τα θερινά εκπαιδευτικά προγράμματα, τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.

Ο κ. Ζούρος επέμεινε στην συνεργασία του Μουσείου με το υπουργείο Παιδείας και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, αλλά και τα Πανεπιστήμια, καθώς και σε μια σειρά φορείς αυτοδιοίκησης, στο δίκτυο των Μουσείων Λέσβου, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Φυσικά έγινε αναφορά και στα ευρήματα και τις ανασκαφές που αναδεικνύουν στοιχεία 20 εκατομμυρίων ετών για τη Λέσβο.

Για το 2021 οι στόχοι περιλαμβάνουν την ανάδειξη του πλήθους των ευρημάτων ώστε να είναι επισκέψιμα και η ολοκλήρωση φυσικά των σωστικών ανασκαφών. Μάλιστα στον οδικό άξονα Καλλονής Σιγρίου θα δημιουργηθεί το πρώτο σε παγκόσμιο επίπεδο ανοιχτό, υπαίθριο και τεράστιο μουσείων εκθεμάτων!

Θα συνεχιστούν δε οι δράσεις στο πάρκο Νησιώπης

Μπορείτε να ακούσετε όλο τον απολογισμό:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Που δουλεύουν αυτοί που προσλήφθηκαν στην καθαριότητα;»

Ερωτήματα και καταγγελίες του πρώην Αντιδημάρχου Λέσβου Γιώργου Κατζανού στον Δήμαρχο Μυτιλήνης για προσλήψεις εθελοντών και ημετέρων, με πρόσχημα την καθαριότητα οι οποίοι απασχολούνται σε άλλα πόστα
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Ερώτηση Μπουρνού για το Ρωμαϊκό υδραγωγείο

Κι άλλη παρέμβαση προς την κ. Μενδώνη, μετά το ρεπορτάζ του «Ν»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έρχονται πρόστιμα για τους «βιολογικούς» και δεν απαντά κανείς!

Ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Μυτιλήνης» με φόντο τις κυρώσεις που ακολουθούν από τη μη ολοκλήρωση των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Είστε ικανοποιημένος κ. Κύτελη;»

Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα κατά της νέας δομής με ερωτήματα προς το δήμαρχο Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η Καράβα έγραψε χρυσή σελίδα στην ιστορία της Λέσβου»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

«Οι κοινότητες είναι ο πυρήνας της Δημοκρατίας»

Την αγωνία τους για το μέλλον των χωριών μεταφέρουν πρόεδροι μικρών και μεγάλων κοινοτήτων του νησιού μας
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Η λύση δεν είναι η Βάστρια και τα ξερονήσια»

Ανακοίνωση της παράταξης Με πυξίδα τον Πολίτη για την κινητοποίηση της Κυριακής
ΑΤΖΕΝΤΑ

«Καμία δομή, άμεση αποσυμφόρηση»

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Λέσβου παρέθεσε τα αιτήματά της εν όψει της μηχανοκίνητης πορείας της Κυριακής
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

«Η φωνή των κοινοτήτων πρέπει να ακουστεί»

Ψήφισμα παρέδωσαν σήμερα στη Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής, εκπρόσωποι της Διοικούσας Επιτροπής, του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Μαρία Κομνηνάκα δίπλα στους ναυτεργάτες

Στο λιμάνι της Μυτιλήνης βρέθηκε χθες η βουλευτής προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη της στους απεργούς
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Να απαντήσει Δημόσια ο Δήμαρχος για τις προσλήψεις»

Ανακοίνωση της επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκης Τσιριγώτη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η τακτική περιοδεία Γκμίντερ στη Μυτιλήνη

Επισκέψεις στον Καρά Τεπέ και το Δήμο δυτικής Λέσβου από την Ευρωπαία αρμόδια για τη Λέσβο