× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εκτός «παιχνιδιού» ο Βάλεσης

Αντιπαραθέσεις και επίδειξη δύναμης εις βάρος του νεοσύστατου Νομικού Προσώπου Αθλητισμού Πολιτισμού Μυτιλήνης;

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 1/2/2021

Εκτός «παιχνιδιού» ο Βάλεσης

Περίεργη τροπή φαίνεται ότι πήρε η υπόθεση της σύστασης του νέου Νομικού Προσώπου Αθλητισμού – Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης το οποίο ξεκινάει την πορεία του με πετσοκομένη επιχορήγηση η οποίος μετά βίας θα καλύπτει τα λειτουργικά του έξοδα. Συγκεκριμένα από 1,2 που προβλεπόταν αρχικά, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο εγκρίθηκαν μόλις 500 χιλιάδες ευρώ μετά από σχετική τροποποίηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα εκτός παιχνιδιού και εκτός Διοικητικού Συμβουλίου του νέου Ν.Π.Δ.Δ.  φαίνεται ότι μένει ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Βάλεσης, ο οποίος περίμενε υπομονετικά για 1,5 χρόνο περίπου για να αναλάβει την προεδρία του.

Φίλος 25ετίας

Ως γνωστόν ο Παναγιώτης Βάλεσης, συντάχθηκε με το  Στρατή Κύτελη και το ψηφοδέλτιό του καθώς όπως είχε δηλώσει  ο ίδιος την περίοδο εκείνη, ο λόγος που το έκανε είναι επειδή συνδεόταν με μακροχρόνια φιλία με το νυν δήμαρχο και επειδή τον θεωρούσε έντιμο άνθρωπο. Μάλιστα είχε αναφέρει ότι ο μόνος όρος που έθετε για τη συμμετοχή του ήταν η δημιουργία μιας Δημοτικής Αρχής  έντιμης και απαλλαγμένης από σκοπιμότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πρώτες γκρίνιες

Τα πρώτα σύνεφα στις σχέσεις του Παναγιώτη Βάλεση με το δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, εμφανίσθηκαν λίγο μετά την ανάδειξη της Βάσως Χοχλάκα στην προεδρία του Συνδέσμου Αθλητισμού – Πολιτισμού Λέσβου, αντί για τον Παναγιώτη Βάλεση που είχε ανακοινωθεί αρχικά από τη Δημοτική Αρχή. Παρά το γεγονός ότι επί της ουσίας δεν ευθύνεται ο δήμαρχος για την εξέλιξη αυτή, εντούτοις ο Παναγιώτης Βάλεσης, προφανώς αισθάνθηκε αδικημένος δεδομένου ότι ήταν από τους ελάχιστους  εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας που δεν είχε αναλάβει θέση ευθύνης.

Το μεταναστευτικό και οι πάγιες θέσεις ...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολούθησε μακρά περίοδο σιωπής, ενώ τα σύνεφα άρχισαν να πυκνώνουν, όταν ξεκίνησε το φθινόπωρο, η ιστορία της δημιουργίας νέας δομής στην περιοχή Βάστρια της Λουτρόπολης Θερμής. Ο Παναγιώτης Βάλεσης, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η ιστορία των μεταναστευτικών ροών στη Λέσβο to 2015, είχε εκφράσει ξεκάθαρα τη θέση, ότι είναι αντίθετος με τη δημιουργία οποιασδήποτε μόνιμης και πολυπληθούς δομής στο νησί.

Προφανώς η αλλαγή στάσης της Δημοτικής Αρχής Κύτελη, η οποία είχε βγει με τη σημαία της εξαφάνισης όλων των δομών από το νησί, δυσαρέστησε τον απόστρατο Αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο Παναγιώτης Βάλεσης, εξέφρασε τις αντιρρήσεις του με τις δρομολογούμενες εξελίξεις τόσο στο πλαίσιο παραταξιακών συνελεύσεων όσο και γραπτώς με επιστολές προς το Δήμαρχο.

Διοικητικό Συμβούλιο υπό έλεγχο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την περίοδο των γιορτών όσο προχωρούσαν οι διαδικασίες για τη δημιουργία του νέου Νομικού Προσώπου Αθλητισμού – Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης, ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την προεδρία του Νομικού Προσώπου, η οποία θεωρείτο δεδομένο ότι θα δοθεί στον Παναγιώτη Βάλεση. Το παρασκήνιο της υπόθεσης είναι αρκετά περίπλοκο και σχετίζεται με πολλές παραμέτρους.

Το μόνο βέβαιο είναι πάντως ότι ο Δήμαρχος πρότεινε στον Παναγιώτη Βάλεση να γίνει πρόεδρος του νεοσύστατου Ν.Π.Δ.Δ. μεν,  με τους δικούς του όρους δε. Οι όροι αυτοί σχετίζονταν κυρίως με τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το Διοικητικό Συμβούλιο και τα οποία είναι διαφορετικά από εκείνα που αρχικά είχαν συμφωνηθεί. Φαίνεται πως ο Στρατής Κύτελης, ήθελε τον απόλυτο έλεγχο του Νομικού Προσώπου και τα πρόσωπα που θα έμπαιναν σε αυτό ήταν οι «δικοί του άνθρωποι». Προφανώς διαφώνησε με αυτό ο Παναγιώτης Βάλεσης και δεν αποδέχθηκε τελικά την προεδρία.

Πετσοκομένη επιχορήγηση  

Η τελευταία πράξη του δράματος, παίχθηκε διαδικτυακά στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο την περασμένη Τετάρτη, όπου ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία η μείωση των χρημάτων για το υπό σύσταση Νομικό πρόσωπο σε 500 χιλιάδες από 1,2 εκατομμύρια ευρώ που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Η τροποποίηση αυτή δίχασε το Δημοτικό Συμβούλιο και η συζήτησή της διήρκησε πάνω από δύο ώρες. Ανρητικά  ψήφισαν ο Παναγιώτης Βάλεσης και η Εριφύλη Γιαννάκα, από την παράταξη της Δημοτικής Αρχής, ο Παναγιώτης Ανδριώτης από την παράταξη του Μιχάλη Μαμάκου, η ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος Βάσω Χοχλάκα και οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων «Λαϊκή Συσπείρωσης», «Με Πυξίδα τον Πολίτη» και «Επανεκκίνηση». Υπέρ της τροποποίησης ψήφισαν όλοι οι υπόλοιποι, δηλαδή οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Κύτελη, Μαμάκου και Παναγιώτη Ζαφειρίου.

Αιχμηρός και ξεκάθαρος...

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Παναγιώτης Βάλεσης προχώρησε σε μια αιχμηρή, ξεκάθαρη όμως ανάρτηση στο λογαριασμό του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπου διαχωρίζει τη θέση του από τις εξελίξεις και ανακοινώνει επισήμως ότι δεν θα είναι πρόεδρος του Νομικού Προσώπου.

Μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το συγκεκριμένο ΝΠΔΔ, ουτε κατ ελαχιστο ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ, στον ουσιαστικο του ρολο ως αρωγος και συμπαραστατης του αγρια δοκιμαζομενου αθλητικου κοσμου και ομαδων, των ελαχιστοτατων  υποδομων». Μάλιστα αφήνει αιχμές για το δραματικά μειωμένο ποσό της επιχορήγησης που είναι 500 χιλιάδες ευρώ, σημειώνοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών, τη στιγμή που όπως υπογραμμίζει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου επιχορήγησε το αντίστοιχο ΝΠΔΔ με 1.020.000 ευρώ.

Αναλυτικά στην ανάρτησή του αναφέρει:

«Πριν λιγο περασε απο το Δημοτικο Συμβουλιο η τροποποιηση  του ποσου που προβλεπεται  στο υπο συσταση ΝΠΔΔ  "Αθλητισμού, Πολιτισμού" με τις ψηφους της συμπολιτευσης, μειωμενο απο 1. 200. 000 ευρω που προβλεποταν σε 500. 000 ευρω.

Το καταψηφισαν εκτος απο τον γραφοντα η  Εριφύλη Γιαννάκα,  ο Παναγιώτης Ανδριώτης, η Βάσω Χοχλάκα οπως επισης  οι παραταξεις της ςΕριφύλης  Χιωτελλη, της Νίκης Τσιριγωτη και του Κώστα  Αστυρακακη.

Εξυπακουεται οτι οι παραταξεις του κ Μαμακου και κ Ζαφειριου υπερψηφισαν!

Την ιδια στιγμη η επιχορηγηση του ΝΠΔΔ για το ετος 2021 ως τακτικη επιχορηγηση, ανερχεται στο ποσο των.... 360.000 ευρω.... τη στιγμη που στο ψηφισμενο προυπολογισμο πριν λιγες μερες αναγραφεται το ποσο των 730.000 ευρω.

Εδω να σημειωσω οτι τα Λειτουργικα εξοδα του ΝΠΔΔ κυμαινονται γυρω στις 250.000 ευρω, ενω σταθερα τα τελευταια χρονια η επιχορηγηση ηταν στο 1.200.000

Σημειωνω οτι ακομη ΔΕΝ εχουν βρεθει οι υπαλληλοι που θα το στελεχωσουν, οταν για την νομιμη λειτουργια του χρειαζονται τουλαχιστον (2) με εμπειρια να το "στησουν" απο την αρχη.

Επισης το ιδιο ΝΠΔΔ του Δημου Δυτικης Λεσβου με το 1/3 των αναγκων, στη συστατικη του πραξη επιχορηγει το ποσο του 1.020.000 ευρω!!!!

Εν κατακλειδι, αισθανομαι και μακαρι να διαψευστω οτι με αυτες τις συνθηκες το συγκεκριμένο ΝΠΔΔ, ουτε κατ ελαχιστο ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ, στον ουσιαστικο του ρολο ως αρωγος και συμπαραστατης του αγρια δοκιμαζομενου αθλητικου κοσμου και ομαδων, των ελαχιστοτατων  υποδομων και απλως θα... ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ... οτιδηποτε αλλο εκτος απο αυτο...

Αυτοι εξαλλου μαζι με την ξαφνικη αλλαγη των μελων του διοικητικου συμβουλιου ηταν και οι λογοι που με εκαναν να αρνηθω την αναληψης της Προεδριας του».

Έπεται συνέχεια;

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Παναγιώτης Βάλεσης είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένος και απογοητευμένος από τις εξελίξεις και τη στάση του δημάρχου και προσωπικού του φίλου Στρατή Κύτελη. Προς το παρόν δεν ανοίγει τα χαρτιά του, ούτε και κάνει αναφορά σε πιθανή ανεξαρτητοποίηση. Όλα τα ενδεχόμενα ωστόσο είναι ανοιχτά, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτησή του την Τετάρτη, στη συνεδρίαση για το μεταναστευτικό.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Η Ανάσταση στην Παναγιούδα της Λέσβου

Δεκάδες πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό και το λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με λαμπρότητα η Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Εντυπωσιακό πανοραμικό βίντεο του «Ν» από τους εορτασμούς σε όλη την πόλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με SKY express το Αγιο Φως στη Μυτιλήνη

Η εταιρεία διαθέτει ανελλιπώς, από το 2017, τα αεροσκάφη της για το σκοπό της μεταφοράς του Αγίου Φωτός και του χαρμόσυνου μηνύματος της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Το έθιμο της «κακαρώνας» στα Δάφια

Ένα θρησκευτικό έθιμο που πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά

Περιφορά του Λάβαρου της Ανάστασης στους δρόμους του χωριού θα γίνει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα
ΧΩΡΙΑ

Προσοχή στις... κακαρώνες

Ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Πυροσβεστική
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εχει ο καιρός γυρίσματα

Μεταφέρονται οι βροχές που ήταν να ξεκινήσουν από τις 9 το πρωί του Μ. Σαββάτου στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος και στον Επιτάφιο των Μιστεγνών

Μετά το ολονύχτιο μοιρολόι των γυναικών στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στον ορεινό Ασώματο

Yπό τους ήχους του «νεκρώσιμου»
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτη Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Με ήχους από τις καμπάνες και χτυπήματα των ξύλινων στασιδιών στο ναό σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης τον Άγιο Θεράποντα, οι Μυτιληνιοί υποδέχτηκαν το μήνυμα της προσμονής της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στη Σκάλα Λουτρών

Η χορωδία από ομάδα γυναικών μελών του Συλλόγου Μικρασιατών έψαλε τα Εγκώμια
ΧΩΡΙΑ

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα ο Επιτάφιος στο Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ

Περιφορά το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής από την αδελφότητα της Μονής και την Ηγουμένη Ταβιθά