× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Αποτελειώνει η ΝΔ την τοπική αυτοδιοίκηση»

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Λέσβου για τις αλλαγές στην απλή αναλογική και στις τοπικές κοινότητες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/2/2021

«Αποτελειώνει η ΝΔ την τοπική αυτοδιοίκηση»

Ανακοίνωση στο πλαίσιο των θεμελιωδών αλλαγών στην τοπική αυτοδιοίκηση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Λέσβου επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «αποτελειώνει» την αυτοδιοίκηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα αναφέρει:

«Ως γνήσιος εκπρόσωπος του κεφαλαίου στην χώρα μας η Νέα Δημοκρατία επέστρεψε για να αποτελειώσει το καταστροφικό της έργο και στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Προτού καν στεγνώσει το μελάνι του νόμου ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ για την αυτοδιοίκηση, η Κυβέρνηση της ΝΔ με πρόφαση την κυβερνησιμότητα και την αποτελεσματικότητα, ξεκίνησε την επίθεση εναντίον του απ’ τον Αύγουστο του 2019 και σιγά - σιγά ολοκληρώνει τη μεθοδευμένη της επίθεση στο θεσμικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης.

Τα προηγούμενα χρόνια η ίδια πολιτική με τους νόμους ¨Καποδίστριας¨ και ¨Καλλικράτης¨ είχε συρρικνώσει σε αριθμό και αρμοδιότητες τους δήμους της χώρας κάνοντας τη Λέσβο ένα ενιαίο Δήμο, μια κατάφωρη αδικία για τον τόπο και τους πολίτες. Σαν φυσική συνέπεια αυτής της κατάστασης ήρθε η υποβάθμιση της ζωής όλων μας, πολύ δε περισσότερο εκείνων που κατοικούν στα απομακρυσμένα χωριά. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θεράπευσε στο μέτρο του δυνατού, αυτή την αδικία με τη διάσπαση και τη δημιουργία του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίγο πριν με το νόμο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι η προηγούμενη κυβέρνηση

  • καθιέρωσε την απλή αναλογική ,
  • ελευθέρωσε τα τοπικά συμβούλια από τα δημοτικά ψηφοδέλτια και ξαναέδωσε αρμοδιότητες και πόρους

Ένας νέος αέρας φύσηξε για λίγο. Αναπτέρωσε τις ελπίδες. Πολλά νέα πρόσωπα, ιδίως στα κοινοτικά συμβούλια, συμμετείχαν στις διαδικασίες.

Όμως το όνειρο κράτησε λίγο. Επέστρεψε η Νέα Δημοκρατία. Η οποία, πιστή στην πολιτική που ανταλλάσσει τη ΖΩΗ των ανθρώπων με το κέρδος, βάλθηκε να ξηλώσει αμέσως όλες τις ευεργετικές διατάξεις του νέου νόμου. Κάθε έννοια δημοκρατίας πρέπει να καταργηθεί. Αδιαφορώντας για τις συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων και την υποβάθμιση των νησιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο όνομα μιας δήθεν ‘’κυβερνησιμότητας’’ καταργεί τις διατάξεις του νόμου που σκοπό τους είχαν την προαγωγή των συνεργασιών και των συνεργειών ανάμεσα στις παρατάξεις προς όφελος των πολιτών.

Αφού πρώτα περιόρισε τις αρμοδιότητες των δημοτικών / περιφερειακών συμβουλίων μεταφέροντας πολλές από αυτές στις οικονομικές επιτροπές, σειρά τώρα έχει η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της απλής αναλογικής- προτού καν στην πράξη δοκιμαστεί- αλλά και η αυτόνομη ύπαρξη των τοπικών συμβουλίων.

Παινεύονται για εκσυγχρονιστές και ευρωπαϊστές, αλλά ούτε ν ακούσουν καν για τις ευρωπαϊκές πρακτικές στο επίπεδο της αντιπροσωπευτικότητας και της αποτελεσματικότητας στην Τ.Α.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντίθετα ο κ. Βορίδης μας επαναφέρει στο πιο αναχρονιστικό μοντέλο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εδώ και χρόνια έχει εξαντλήσει τα όριά του .

Με πρόδηλα προσχηματική την επίκληση της κυβερνησιμότητας μιας και η εκλογή ενός υποψήφιου δημάρχου ή Περιφερειάρχη με την πλειοψηφία του 50% και άνω στο Β΄ γύρο εξασφαλίζει τη δημοκρατική νομιμοποίηση της νίκης του, καμουφλάρει η Νέα Δημοκρατία τη γνωστή της δυσανεξία στις δημοκρατικές διαδικασίες, στον προγραμματικό πολιτικό διάλογο και στις αναγκαίες συγκλίσεις, που πρέπει να υπάρχουν -ιδίως σε τοπικό επίπεδο- και στη συνταγματική επιταγή της ισότητας της ψήφου.

Η αλήθεια όμως είναι πως τη ΝΔ δεν την αφορά τίποτα από όλα αυτά. Συνεχίζει να ΜΗΝ βλέπει την αυτοδιοίκηση ως αυτόνομο πεδίο άσκησης πολιτικής δίπλα στις ανάγκες του πολίτη, αλλά σαν ένα πεδίο μεταφοράς των παθογενειών της κεντρικής διοίκησης και της κομματικής αντιπαράθεσης σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό σε κάθε γειτονιά. Προτιμά την οπισθοδρόμηση και την επιστροφή σε ένα εκλογικό μοντέλο που αλλοιώνει την κοινωνική έκφραση, στρεβλώνει την εκπροσώπηση και ευνοεί την αδιαφάνεια στην άσκηση εξουσίας και το πάλαι ποτέ κραταιό πελατειακό σύστημα που οδήγησε εν μέσω άλλων τη χώρα στη χρεοκοπία.

Κλείνει μάτια και αυτιά μπροστά σε ότι γίνεται στην Ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση όπου τα συστήματα της απλής αναλογικής, σε διάφορες παραλλαγές, αποτελούν το κυρίαρχο μοντέλο, με το δημοτικό συμβούλιο να συνιστά το κυρίαρχο σώμα και την κυβερνησιμότητα να διασφαλίζεται με ισορροπημένη κατανομή εξουσίας στα διάφορα όργανα.

Η Κυβέρνηση δεν λογαριάζει καν, πως η ανάπτυξη και η καλή ποιότητα ζωής στα χωριά και δη των παραμεθόριων περιοχών είναι σημαντικός παράγοντας της ίδιας της εθνικής μας ασφάλειας και κυριαρχίας.

Το Τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Λέσβου καταγγέλλει τις πρακτικές της Κυβέρνησης και καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν για το νέο χτύπημα της Κυβέρνησης στην Αυτοδιοίκηση. Καλεί τους πολίτες να αντιδράσουν στα αντιδραστικά σχέδια που θα πλήξουν πρώτα και κύρια τους ίδιους στις πόλεις και στα χωριά μας.

Ενώνει τη φωνή του με το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου που πρωτοστάτησε και συνεργάστηκε με την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τις προοδευτικές αλλαγές και το οξυγόνο στις τοπικές Κοινότητες.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ξενάγηση στα Λαδάδικα της Μυτιλήνης με την «Παρέα»

Περπατάμε στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου της πόλης, τον 19ο αιώνα -Γράφει η ΠΑΡΕΑ*
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έναρξη εγγραφών σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς

Στις 31 Μαΐου λήγει η περίοδος έγγραφων αναφέρει ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνεχίζονται οι άνεμοι 7 με 8 μποφόρ το Σάββατο

Ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ορνιθοπαρατήρηση στις Αλυκές Καλλονής

Διανύουμε την καλύτερη περίοδο για την παρακολούθηση της ανοιξιάτικης μετανάστευσης των πουλιών από τη Λέσβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά την παρέμβαση Κόκκαλη, συνεχίζεται το μπλόκο στο λαθρεμπόριο ρωσικού πετρελαίου

Ο γραμματέας του κόμματος «Κόσμος» έκανε αυτοψία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εορτασμός του Αγίου Γεωργίου, προστάτη του Στρατού Ξηράς

Από την Στρατιωτική Διοίκηση της Λέσβου στο στρατόπεδο της Παγανής
ΧΩΡΙΑ

Λένε «Όχι» στην ιδιωτικοποίηση του φράγματος Ερεσού

Ανακοίνωση της «Κίνησης για ελεύθερα βουνά στη Λέσβο», της «Πρωτοβουλίας Ερεσού», και του Συλλόγου «Ο Θεόφραστός»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Γέμισε κλειστά καταστήματα η αγορά της Μυτιλήνης

Τα ακριβά ενοίκια στους εμπορικούς δρόμους, οι απανωτές κρίσεις, οι αυξήσεις στην ενέργεια, τα χρέη και ο νέος νόμος μπαμπούλας για τους ελεύθερους επαγγελματίας βάζουν λουκέτο σε καταστήματα της πόλης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει ο Αγιος Θεράποντας της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν από 13 ως 19 Μαΐου