× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Η Περιφερειακή Αρχή δεν έχει όραμα και σχεδιασμό»

Συνέντευξη τύπου της Συμπαράταξης Πολιτών με αφορμή τη συμπλήρωση 1,5 χρόνου από την ανάληψη καθηκόντων της Περιφερειακής Αρχής

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 1/2/2021

«Η Περιφερειακή Αρχή δεν έχει όραμα και σχεδιασμό»

Σκληρή κριτική στην Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη άσκησε στο πλαίσιο Συνέντευξη τύπου που  παραχώρησε σήμερα (Δευτέρα) διαδικτυακά η παράταξη «Συμπαράταξη Πολιτών» του Γιάννη Σπιλάνη. Στη συνέντευξη τύπου τοποθετήθηκαν μεταξύ άλλων  ο επικεφαλής της παράταξης Γιάννης Σπιλάνης, και οι περιφερειακοί σύμβουλοι  ο Μανώλης Κάρλας, Γιούλα Αργυρούδη και Μαρία Νικολάρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεταξύ των θεμάτων που έγινε εκτενής αναφορά από τα μέλη της Συμπαράταξης Πολιτών ήταν ο μεγάλος σεισμός της Σάμου και η ανάγκη  ανάληψης πρωτοβουλιών από την πλευρά της πολιτείας, για αναπτυξιακά και υποστηρικτικά έργα στην τοπική οικονομία του νησιού καθώς και το μεγάλο θέμα της αλλαγής του νόμου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο επιφέρει σοβαρές συνέπειες στη σύνθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Χωρίς σχέδιο ανάπτυξης

Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης Γιάννης Σπιλάνης άσκησε σκληρή κριτική στην περιφερειακή αρχή σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι 1,5 χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, συνεχίζει τα έργα της προηγούμενης περιόδου, χωρίς ίχνος αναπτυξιακού σχεδιασμού για τα επόμενα χρόνια. Όπως σημείωσε αυτό που απουσιάζει σήμερα από την Περιφέρεια, βορείου Αιγαίου και απουσίαζε και τα προηγούμενα χρόνια είναι ο αναπτυξιακός προσανατολισμός σε καίριους τομείς της οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός,  ο πρωτογενής τομέας, η επιχειρηματικότητα κ.λπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μπορεί στο ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται σήμερα, σημείωσε ο Γιάννης Σπιλάνης, οι δείκτες απορροφητικότητας να φαίνονται υψηλοί ωστόσο το ζήτημα δεν είναι να πάρουμε τα χρήματα και να τα διαθέσουμε χωρίς όραμα και πρόγραμμα, το ζήτημα είναι να υπάρξει προοπτική ανάπτυξης για τον τόπο και να ξεκολλήσουμε από την τελευταία θέση της Ευρώπης στην οποία βρίσκεται σήμερα το Βόρειο Αιγαίο».

«Έχουμε προτάσεις»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Γιάννης Σπιλάνης επισήμανε ότι η παράταξή του καταθέτει σοβαρές και καλά επεξεργασμένες προτάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τις οποίες δημοσιοποιεί, όμως πρόσθεσε η Περιφερειακή Αρχή τις περισσότερες από αυτές δεν τις λαμβάνει καν υπόψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θεωρούμε ότι η τουριστική ανάπτυξη των νησιών μας, μπορεί και πρέπει να κινηθεί σε δύο κατευθύνσεις, στην κατεύθυνση της  ευεξίας – θερμαλισμού και στην κατεύθυνση της γαλάζιας ανάπτυξης μέσα από προγράμματα αξιοποίησης του θαλάσσιου πλούτου μας.

Σε ότι αφορά το προσφυγικό – μεταναστευτικό θεωρούμε ότι  κυβέρνηση έχει αξιοποιήσει το πρόβλημα και την ανθρωπιστική αυτή κρίση προς όφελος της, για να μοιράσει χρήματα σε εργολάβους και να κάνει διορισμούς. Είμαστε υπέρ της αποσυμφόρησης των νησιών μας και δεν συναινούμε σε καμία περίπτωση στην προοπτική δημιουργίας μεγάλων Κέντρων μακροχρόνιας παραμονής. Δεν θέλουμε τα νησιά μας να γίνουν η ασπίδα της Ευρώπης».

Το νέο νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδική αναφορά στο νέο νομοθετικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ετοιμάζει η κυβέρνηση, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η Περιφερειακή Σύμβουλος Λέσβου Μαρία Νικολάρα. Η Μαρία Νικολάρα μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη κιόλας εβδομάδα της εκλογής της, με το πρόσχημα της κυβερνησιμότητας, υποβάθμισε σημαντικά το ρόλο των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων δίνοντας περισσότερες αρμοδιότητες στις οικονομικές επιτροπές.

«Τώρα με το νέο νομοσχέδιο προχωρά στο ξήλωμα της απλής αναλογικής στην οποία ποτέ δεν έδωσε μια ευκαιρία για να δούμε πως θα λειτουργήσει. Το νέο νομοσχέδιο, σημείωσε η Μαρία Νικολάρα, μειώνει σημαντικά τον αριθμό των Περιφερειακών Συμβούλων γεγονός που θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην Περιφέρειά μας, στην εκπροσώπηση των μικρών νησιών».

Ανασυγκρότηση της Σάμου μετά το σεισμό

Ειδική αναφορά στο σεισμό της Σάμου και στις συνέπειές του στην καθημερινότητα των κατοίκων, έκανε ο περιφερειακός σύμβουλος Μανώλης Κάρλας ο οποίος ζήτησε την άμεση επέμβαση της πολιτείας ώστε να σταθεί, όπως είπε το νησί στα πόδια του. «Χρειαζόμαστε ένα στρατηγικό πλαίσιο ανασυγκρότησης του νησιού με έργα και γενναίες χρηματοδοτήσεις μέσα από έναν οργανισμό ο οποίος θα πραγματοποιήσει το συνολικό σχεδιασμό του όλου εγχειρήματος».

Η νεολαία στην πρώτη γραμμή

Παίρνοντας το λόγο η περιφερειακή σύμβουλος Σάμου Γ. Αργυρούδη αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν τους νέους της Περιφέρειάς μας, οι οποίοι όπως τόνισε αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια στην προσπάθειά τους να παραμείνουν στα νησιά μας και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά. Σημείωσε δε, ότι οι άνθρωποι αυτοί θέλουν την Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση αρωγό και συμπαραστάτη και όχι αντίπαλο στις προσπάθειές τους.

Παρακολουθείστε απόσπασμα από τη Συνέντευξη τύπου της Συμπαράταξης Πολιτών 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Πάσχα με θέατρο στο Παλαιοχώρι

Ακολούθησε ούζο και καλή διάθεση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Ανοίγει το Parasol στη Σκάλα Ερεσού

Μιλήσαμε με τον παρά λίγο 34χρονο, νέο ιδιοκτήτη του ιστορικού μπαρ, καφέ, σημείου αναφοράς, Θανάση Καραολάνη που το ξανάφτιαξε με τα χέρια του
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Πανηγυρίζει η Μονή Αγίου Ραφαήλ στο Λόφο των Καρυών

Ξεχωριστή μέρα για τη Λέσβο η Λαμπροτρίτη 7 Mαίου
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση σε Ίππειος και Μιστεγνά

Δείτε εδώ τα έθιμα που συνδέονται μαζί της
ΧΩΡΙΑ

Εντυπωσιακές εικόνες από την Ανάσταση στο Μεσαγρό

Οι κάτοικοι του χωριού της Λέσβου τίμησαν την κορυφαία γιορτή της Χριστιανοσύνης
ΧΩΡΙΑ

Αντιμετωπίσθηκε άμεσα η φωτιά στην Πεδή της Βορειοατολικής Λέσβου

Ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που πήρε φωτιά είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί γρήγορα η φωτιά στα παρακείμενα πεύκα. Ωστόσο η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής οδήγησε στην γρήγορη κατάσβεση.
ΧΩΡΙΑ

Η Ανάσταση στην Παναγιούδα της Λέσβου

Δεκάδες πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό και το λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με λαμπρότητα η Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Εντυπωσιακό πανοραμικό βίντεο του «Ν» από τους εορτασμούς σε όλη την πόλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με SKY express το Αγιο Φως στη Μυτιλήνη

Η εταιρεία διαθέτει ανελλιπώς, από το 2017, τα αεροσκάφη της για το σκοπό της μεταφοράς του Αγίου Φωτός και του χαρμόσυνου μηνύματος της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Το έθιμο της «κακαρώνας» στα Δάφια

Ένα θρησκευτικό έθιμο που πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά

Περιφορά του Λάβαρου της Ανάστασης στους δρόμους του χωριού θα γίνει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα
ΧΩΡΙΑ

Προσοχή στις... κακαρώνες

Ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Πυροσβεστική