× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τελευταίο αντίο στον Μάνο Δούκα

Η πολιτική κηδεία του Μολυβιάτη αγωνιστή της Αριστεράς. Στο Μόλυβο η στάχτη του μετά την αποτέφρωση της σορού του

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/2/2021

Τελευταίο αντίο στον Μάνο Δούκα

Μέρα ηλιόλουστη, τελείως παράταιρη με το άχαρο καθήκον του αποχαιρετισμού στο Μάνο Δούκα, το Μολυβιάτη, τον αγωνιστή, τον δάσκαλο, που ήταν «μια ομάδα μόνος του», όπως είπε ο Παναγιώτης Μακρίδης από την Λαϊκή Συσπείρωση Μεταμόρφωσης, όπου ζούσε τα τελευταία πολλά χρόνια ο Μάνος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Μια μικρή «διαδήλωση» φίλων, συντρόφων ή απλών γνωστών που εκτιμούσαν τον Μάνο δήλωσαν χθες «παρών» στο συνεδριακό χώρο του Δήμου Μεταμόρφωσης. Ανάμεσα τους ο Νίκος Σοφιανός και η Ελένη Μπέλλου από το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ, ο Χρήστος Κατσώτης, ο Γιάννης Δελής, η Λιάνα Κανέλλη και η βουλευτής Λέσβου Μαρία Κομνημάκα από την ΚΟ του ΚΚΕ και πλήθος συνδικαλιστών και ανθρώπων του μόχθου, όπως ο Γιώργος Σιφωνιός που ήταν η ψυχή του απεργιακού αγώνα της Χαλυβουργίας.


Η σύντροφος της ζωής του Νινέττα Αλτάνη, σε μια πολύ συγκινητική ομιλία εκτός κειμένου, είπε πως θεωρούσε αδιανόητο ακόμα και να βρίσκεται σε μια τέτοια στιγμή, πόσο μάλλον να πρέπει να μιλήσει. «Αλλά με τον Μάνο όλα είναι δυνατά» είπε.


Μίλησε για την απίστευτη μάχη που έδωσε με την αρρώστια, «χωρίς να ακούσουμε από το στόμα του ούτε ένα ωχ…», για τις προτροπές στους γιατρούς να κάνουν τη δουλειά τους, για την πίστη που είχε στην επιστήμη πως θα καταφέρει να γίνει καλά και για τα καλαμπούρια που έκανε με όσους του έστελναν τις ευχές τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


«Δεν του πέρασε ποτέ από το μυαλό πως δε θα περάσει αυτή την περιπέτεια, κι ας γνώριζε την αρρώστιά του. Μόνο στο τέλος κατάλαβε ότι θα φύγει…» είπε η Νινέττα και πρόσθεσε πως «σε αντίθεση με το γνωστό κλισέ, μερικοί άνθρωποι είναι όντως αναντικατάστατοι! Και αν κάθε σπίτι είχε έναν Μάνο, η κοινωνία μας θα ήταν πιο δίκαιη και πιο όμορφη! Γιατί ο Μάνος ήταν αυτό που έλεγε ο στίχος του Μαγιακόφσκι «Δεν έχω ούτε μια άσπρη τρίχα στη ψυχή μου. Ούτε σταγόνα γεροντίστικης ευγένειας».


Στη συνέχεια πήραν τον λόγο οι σύντροφοί του από τον χώρο των εκπαιδευτικών, ο Γιάννης Σαρδέλης και ο Ηλίας Πατίδης, δίνοντας πολλά βιογραφικά στοιχεία για τον Μάνο και τις σπάνιες αρετές που τον διέκριναν.


Μεταξύ άλλων στάθηκαν στην αγάπη του για τη νεολαία, στη διαλεκτική του σκέψη, στη μαχητική αρθρογραφία του, με σημαντικά κείμενα που έκαναν αίσθηση και διαβάζονταν σε όλη την Ελλάδα, στο χιούμορ του και στους αγώνες που ήταν και θα είναι πάντα παρών! Και πάνω από όλα στο παράδειγμα που έδινε, όχι μόνο με τα λόγια, αλλά και με τις πράξεις του που συμβάδιζαν πάντα, με όσα έλεγε.
Στο τέλος πήρε τον λόγο η Λιάνα Κανέλλη με έναν αποχαιρετισμό από καρδιάς, όπου είπε μεταξύ άλλων πως ο Μάνος Δούκας δεν πήρε ποτέ σύνταξη από την ιδιότητα του δασκάλου και ήταν ο ωραιότερος Δον Κιχώτης που γνώρισε στη ζωή της, στον 21ο αιώνα…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Στο τέλος της πολιτικής κηδείας, σύντροφοι και φίλοι πέρασαν μπροστά από το φέρετρο του Μάνου που ήταν σκεπασμένο με την κόκκινη σημαία του κόμματός του, ενώ κάποιος πρόσθεσε στο τέλος και την Παλαιστινιακή σημαία, καθώς ο Μάνος μέσα σε όλα προλάβαινε πάντα να ασχοληθεί, να γράψει και να μιλήσει για τον αγώνα που έδινε αυτός ο λαός.


Της πολιτικής κηδείας ακολούθησε η αποτέφρωση της σορού του Μάνου Δούκα στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας. Σύμφωνα με πληροφορίες η στάχτη του θα μεταφερθεί και θα διασκορπιστεί στο χωριό του το Μόλυβο.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από το http://www.katiousa.gr/

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

«Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο προσκύνημα των Αρχαγγέλων στον Μανταμάδο»

Ο Πρωτοπρεσβύτερος του Ιερού Προσκυνήματος πατήρ Ευστράτιος Δήσσος μίλησε για το ιστορικό της μεγάλης γιορτής και τους χιλιάδες προσκυνητές από όλη την χώρα που ήδη καταφθάνουν με κάθε μέσο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκίνημα μετ’ εμποδίων για τις φορολογικές δηλώσεις

Σωρεία προβλημάτων διαπιστώνουν οι λογιστές
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Μπάκα

Στη ΦΕΜ, με θέμα τα ζώα, τα φυτά και τους οικοτόπους των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Θλίψη Βέρρου για το Πνευματικό Κέντρο της Καλλονής

«Στερεί από τις γενιές του σήμερα και του αύριο ένα κομμάτι ιστορίας που έγινε στάχτη»
ΧΩΡΙΑ

Γιορτάζει ο Ταξιάρχης, γιορτάζει η Λέσβος

Αναλυτικά το πρόγραμμα των θρησκευτικών τελετουργιών προς τιμή του Αρχαγγέλου που ξεκινούν το Σάββατο 18 Μαΐου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Δια πυρός 2024» για καλύτερη αντιπυρική οργάνωση στη Λέσβο

Το σενάριο της άσκησης στην οποία συμμετείχαν η Πυροσβεστική, οι Δήμοι, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η Δασική Υπηρεσία, περιλάμβανε φωτιά μεγάλης κλίμακας στους Λάμπου Μύλους
ΥΓΕΙΑ

«Δεν αντέχουμε άλλο να πεθαίνουμε με την υποβάθμιση της Υγείας»

Ανανοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για την πανυγειονομική απεργία της Τετάρτης 16 Μαΐου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μια γιορτή για τη μανούλα στην Καλλονή

Το 1ο Νηπιαγωγείο παρουσίασε το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης «Με χορό και μουσική, κοίτα… παίζουμε μαζί!»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ψευδής αναγγελία για πυρκαγιά κοντά στο αεροδρόμιο

Περί τα πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής έσπευσαν στην περιοχή και επέστρεψαν
ΧΩΡΙΑ

Κάηκε το ιστορικό κτήριο της Λέσχης Αρίσβης

«Μόνο τα ντουβάρια μείνανε» λένε στο «Ν» κάτοικοι στην Καλλονή
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Υποψήφιος ξανά στο Σύλλογο του νοσοκομείου ο Στρατής Κλεάνθης

Στη συνέντευξή του αναφέρεται στα διαχρονικά αιτήματα των εργαζομένων, στις προτάσεις της παράταξής του, αλλά και στα επεισόδια που έγιναν στα εγκαίνια του ΕΚΑΒ με τον Άδωνι
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ