× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Αναγκαία η ίδρυση ΕΜΑΚ Αιγαίου»

Επιστολή προς τις συναρμόδιες υπηρεσίες και Υπουργεία από την Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/2/2021

«Αναγκαία η ίδρυση ΕΜΑΚ Αιγαίου»

Επιστολή προς τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, τη Διοίκηση της Πυρεοσβεστικής Υπηρεσίας και τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, για την αναγκαιότητα δημιουργίας ΕΜΑΚ Αιγαίου, με τομέα ευθύνης όλα τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, από τη Λήμνο έως το Καστελλόριζο, απέστειλε η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ο πολυσύνθετος ρόλος του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και η αύξηση των αναγκών τα τελευταία χρόνια στα νησιά μας, οι οποίες καθιστούν απαραίτητη, όπως αναφέρουν οι Πυροσβέστες, τη δημιουργία δομής ΕΜΑΚ η οποία θα ενισχύσει το δυναμικό με εξειδικευμένο προσωπικό. Στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Παρά τον πολυσύνθετο ρόλο και την πολυδιάστατη αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος, τα τελευταία χρόνια δίνεται βαρύτητα αποκλειστικά στη δασοπυρόσβεση. Ιδιαίτερα κατά την αντιπυρική περίοδο,  ο αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς δημιουργεί την αναγκαιότητα ενίσχυσης του δυναμικού κάθε περιοχής για την πρόληψη και την αντιμετώπιση αντίστοιχων συμβάντων. Για το λόγο αυτό, λειτουργεί ο θεσμός των εποχικών πυροσβεστών και επιπλέον, συγκεκριμένα στο Βόρειο Αιγαίο, λειτουργούν από το 2001 αερομεταφερόμενα πεζοπόρα τμήματα σε Λέσβο, Σάμο και Χίο. Επιπρόσθετα, ιδρύθηκε και λειτούργησε κατά την αντιπυρική περίοδο του 2020 αερομεταφερόμενο πεζοπόρο τμήμα Αιγαίου, δυναμικότητας 40 ατόμων, με έδρα τη Σάμο.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, σημαντικά γεγονότα ανατρέπουν τα μέχρι τώρα δεδομένα και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης πρόσθετων λύσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα:

  • Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δεν εξαιρούν την περιοχή του Αιγαίου Πελάγους: έντονες βροχοπτώσεις που έχουν  ως αποτέλεσμα πλημμυρικά φαινόμενα, σφοδρές χιονοπτώσεις αλλά και πολύ συχνά θυελλώδεις άνεμοι θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών.
  • Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονη σεισμική δραστηριότητα στο χώρο του Αιγαίου ( Λέσβος και Κως – 2017, Σάμος 2020) με αποτέλεσμα μεγάλες υλικές καταστροφές αλλά δυστυχώς και ανθρώπινες απώλειες.
  • Το μεταναστευτικό και τα προβλήματα, τα οποία κατά καιρούς προκύπτουν από αυτό, δημιουργούν μεγαλύτερες και άμεσες ανάγκες.
  • Τα περιστατικά απεγκλωβισμών ή/και διασώσεων ημεδαπών και αλλοδαπών σε ορεινούς όγκους ή ακόμη και έρημα νησιά ή βραχονησίδες έχουν αυξηθεί ανησυχητικά.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει η αναγκαιότητα μιας δομής, η οποία θα ενισχύσει το δυναμικό των νησιών του Αιγαίου με εξειδικευμένο προσωπικό και εξοπλισμό και θα συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων και καταστάσεων και κυρίως στην προστασία του υπέρτατου αγαθού – της ανθρώπινης ζωής.

Για το λόγο αυτό ζητούμε την ίδρυση ΕΜΑΚ Αιγαίου, με τομέα ευθύνης όλα τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, από τη Λήμνο έως το Καστελλόριζο, πλην της Κρήτης στην οποία λειτουργεί αντίστοιχη δομή. Προτείνεται ως έδρα το νησί της Σάμου,  λόγω της εκεί έδρας του Συντονιστή Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης,  της γεωγραφικής  θέσης του νησιού, αλλά και λόγω της ύπαρξης εγκαταστάσεων για τη στέγαση της συγκεκριμένης δομής.

Απευθυνόμαστε στο υψηλό αίσθημα ευθύνης, που θεωρούμε δεδομένο πως αποτελεί γνώμονα των αποφάσεών σας, και ελπίζουμε το αίτημά μας να εισακουστεί», καταλήγει στην στην επιστολή της η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Βορείου Αιγαίου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κρουαζιέρα… στο Αιγαίο θα κάνουν οι Λημνιοί

Με απευθείας ανάθεση η άγονη της Λήμνο στo Aqua Blue, μέχρι να βγει μειοδότης στο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΕΛΛΑΔΑ

«Χριστιανόμετρο δεν υπάρχει ‑ Δεν κάνουμε ό,τι πει ο Βελόπουλος ή άλλος πολιτικός»

Δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου κατά την επίσκεψη του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις δομές της Εκκλησίας στο Δήλεσι
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.