× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Η αρπαγή των ιαματικών πηγών από τους Δήμους, δεν θα γίνει αποδεκτή»

Συνέντευξη του Παναγιώτη Ζαφειρίου, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών, για την Ανώνυμη Εταιρεία που ετοιμάζει το Υπουργείο Τουρισμού

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 23/2/2021

«Η αρπαγή των ιαματικών πηγών από τους Δήμους, δεν θα γίνει αποδεκτή»

Προβληματισμένος με τις εξελίξεις στο χώρο των ιαματικών πηγών της χώρας μας και του νησιού μας ειδικότερα, δηλώνει σε συνέντευξη  στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί διάλογοι»  ο Δημοτικός Σύμβουλος Μυτιλήνης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας Παναγιώτης Ζαφειρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανώνυμη Εταιρεία - Δούρειος Ίππος 

Ο Παναγιώτης Ζαφειρίου αναφέρθηκε κυρίως στην προσπάθεια της κυβέρνησης και του Υπουργείου Τουρισμού να υφαρπάξει τις ιαματικές πηγές που είναι περιουσία της Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων του Δημοσίου, όπως ο ΕΟΤ, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, κ.λπ. και να τις μεταβιβάσει για τα επόμενα 40 χρόνια σε μία νέα Ανώνυμη Εταιρεία, την πλειοψηφία των μετοχών της οποίας, θα έχει το Υπουργείο Τουρισμού.

Όπως εξηγεί ο Παναγιώτης Ζαφειρίου, μέσα από την πολυετή ενασχόλησή  του, με το  χώρο των ιαματικών πηγών αφού είχε διατελέσει και πρόεδρος στο Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης έχουν ως στόχο να βάλουν στο χέρι όλες τις πηγές της χώρας και μαζί τις εγκαταστάσεις και τα οικόπεδα που βρίσκονται σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων από αυτές. Μάλιστα όπως επισημαίνει, η νεοσύστατη αυτή Ανώνυμη Εταιρεία που ετοιμάζεται, δεν θα λογοδοτεί σε κανέναν, ούτε καν στους δήμους που ανήκουν οι πηγές και εφόσον το επιθυμεί θα έχει τη δυνατότητα  ακόμη και πώλησης ή παραχώρησης σε ιδιώτες των ιαματικών πηγών και των εγκαταστάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Δήμοι αντιδρούν

«Η ιστορία αυτή με έχει προβληματίσει ιδιαίτερα γιατί βλέπω ξεκάθαρα την προσπάθεια υφαρπαγής από την πλευρά της ίδιας της πολιτείας ενός αξιόλογου αναπτυξιακού πόρου, στον οποίον μπορούν να στηριχθούν οι δήμοι και να επενδύσουν στο μέλλον. Η Λέσβος είναι προικισμένη με 5 ιαματικές πηγές οι οποίες έχουν διαφορετική σύσταση νερού η κάθε μία.

Αυτό το φαινόμενο είναι μοναδικό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι η αυτοδιοίκηση  του νησιού μας, έχει το δικό της σχεδιασμό για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και ήδη έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση με την πιστοποίηση του φυσικού πόρου. Ανάλογες ενέργειες γίνονται και από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον Περιφερειάρχη για το Σάρλιτζα και τις πηγές της Θερμής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από εκεί και πέρα όλοι οι Δήμοι της χώρας που διαθέτουν ιαματικές πηγές και είναι μέλη του Συνδέσμου, έχουν ξεσηκωθεί και δηλώνουν ότι δεν αποδέχονται με κανέναν τρόπο τις μεθοδεύσεις του Υπουργείου.

Πώς θα μπορούσε για παράδειγμα ένας Δήμος όπως ο Δήμος Λουτρακίου, που έχει επενδύσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τη δημιουργία σύγχρονου υδροθεραπευτηρίου, να παραχωρήσει όλα όσα έχτισε με κόπο στην Ανώνυμη Εταιρεία του Υπουργείου Τουρισμού.

Θα μπορούσε, αν ήθελε το Υπουργείο να βοηθήσει στην αξιοποίηση των ιαματικών πηγών της χώρας, να στηρίξει με την Εταιρεία του, όσους δήμους δυσκολεύονται να προχωρήσουν σε αδειοδοτήσεις και επενδύσεις, χωρίς όμως να υφαρπάξει τον ιαματικό πόρο και να καταργήσει την ιδιοκτησία», σημείωσε ο Παναγιώτης Ζαφειρίου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΚΚΕ στηρίζει την Κίνηση κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Η βουλευτής Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα συναντήθηκε με μέλη της κίνησης για ελεύθερα βουνά στη Λέσβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εχει αδικηθεί η Λέσβος»

Δεν περίμενε τον Ιούνιο του 2023 όταν επισκέφτηκε για πρώτη φορά το νησί ότι θα γίνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Βρέθηκαν στον «μαγικό κόσμο των βιβλίων»!

Εντυπωσιακή μουσικο-αφηγηματική παράσταση από την Αθανασία Δαφιώτη και τον Γρηγόρη Μολυβιάτη στην Πέτρα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δράση καθαρισμού του βυθού στο λιμανάκι της Ευρειακής Γέρας

Ο βυθός είχε συσσωρεύσει αντικείμενα και απορρίμματα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ως πότε θα μείνει η Μυτιλήνη χωρίς κολυμβητήριο;

Καμία εξέλιξη έως αυτή τη στιγμή για την χρηματοδότηση του έργου η οποία περιορίστηκε σημαντικά από το Υπουργείο μετά την πρώτη δημοπράτηση του έργου. Δεν προχωρά η διαδικασία χωρίς ολόκληρο το ποσό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καθαρίζουν οι ακτές της Δυτικής Λέσβου

Με την άφιξη ειδικού μηχανήματος η αρχή έγινε στην Πέτρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συλλυπητήρια Μουτζούρη για τον θάνατο του Στράτου Σεφτελή

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Eφυγε από τη ζωή ο Στράτος Σεφτελής

Σε ηλικία 68 ετών πέθανε ο καταξιωμένος δημοσιογράφος, αθλητικός συντάκτης και παρουσιαστής για 34 χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος