× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Το μοναδικό ιστάμενο μνημείο της Λέσβου κινδυνεύει με κατάρρευση»

Επιστολή Συλλόγων και κατοίκων της Μόριας για το Αρχαίο Ρωμαϊκό Υδραγωγείο

Δημοσίευση 24/2/2021

«Το μοναδικό ιστάμενο μνημείο της Λέσβου κινδυνεύει με κατάρρευση»

Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι οι κάτοικοι και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Μόριας για την επιδείνωση που παρατηρείται στην κατάσταση του Αρχαίου Ρωμαϊκού Υδραγωγείου μετά την πρόσφατη κακοκαιρία. Όπως αναφέρεται σε επιστολή των κατοίκων προς το αρμόδιο Υπουργείο, το Δήμο Μυτιλήνης και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το μοναδικό ιστάμενο αρχαίο μνημείο της Λέσβου και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου κινδυνεύει με κατάρρευση.

«Η κακοκαιρία Μήδεια,  αναφέρεται μεταξύ άλλων, που πέρασε με σφοδρότητα και από τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, επιδείνωσε την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση του Αρχαίου Υδραγωγείου της Μόριας.

Οι επεμβάσεις στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου, που άρχισαν πριν από την δεύτερη χιλιετία , διακόπηκαν ήδη το 2002 .Το 2004 τοποθετήθηκαν μεταλλικές αντιστηρίξεις προσωρινά, μέχρις ότου εγκριθεί το επόμενο απαραίτητο ποσό για τη συνέχιση των εργασιών . Δυστυχώς, η προσωρινή αντιστήριξη έγινε μόνιμη ,έως ότου το πέρασμα της Μήδειας την κατέστρεψε τελείως, με αποτέλεσμα, η απειλή κατάρρευσης , ακόμα και από τους μη ειδικούς, να είναι ορατή Το ΚΛΕΙΔΙ της κεντρικής αψίδας έχει μετατοπισθεί.

Οι Σύλλογοι και οι κάτοικοι της Μόριας ζητούν την άμεση επέμβασή σας για τη σωτηρία του σπουδαιότατου αρχαίου μνημείου της Λέσβου, που επί 2000 χρόνια αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή και τους κατοίκους της .

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι από τους ειδικούς θεωρείται από τα σπουδαιότερα μνημεία που τεκμηριώνουν εξαιρετική γνώση για τη στατική τεχνικού έργου της αρχαιότητας .

Απευθυνόμαστε στην Υπουργό Πολιτισμού, στον Περιφερειάρχη, στον Δήμαρχο Μυτιλήνης , στους Βουλευτές της Λέσβου ,ώστε με την επέμβαση τους να επιληφθούν άμεσα οι ειδικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για την αντιστήριξη , στερέωση και την άμεση αποκατάσταση του Μνημείου.

Οι αναφορές της αρμόδιας Κ Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και της Κοινότητας Μόριας, ειδικά από το 2015 και εξής, δεν έχουν εισακουστεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και το Υπουργείο Πολιτισμού .

Έγκειται στη δική σας ΑΠΟΦΑΣΗ να μη συμβεί το ίδιο και σήμερα για να μη χαθεί ένα σπουδαιότατο μνημείο και τεκμήριο του Πολιτισμού επί των ημερών σας .

Κάνουμε έκκληση στην Υπουργό Πολιτισμού, στον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, τους Βουλευτές μας ,την Εφορία Αρχαιοτήτων Λέσβου, ώστε με την παρέμβασή τους, να επιληφθούν άμεσα οι ειδικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για την αντιστήριξη , στερέωση και την άμεση αποκατάσταση του Μνημείου, ενός μνημείου μοναδικού στο είδος του, ενός μνημείου που δύο καλοκαίρια τώρα φιλοξενεί μουσικές εκδηλώσεις και θα αποτελούσε ιδανικό χώρο τέλεσης πολιτιστικών εκδηλώσεων του νησιού.

Έχουμε την πεποίθηση ότι κανένας από σας, τους Πολιτικά Υπεύθυνους και επιστήμονες, δεν θα θελήσει να αναλάβει το βάρος μιας ενδεχόμενης τραγωδίας ,όπως δυστυχώς είχε συμβεί πριν λίγα χρόνια με το τοξωτό Γεφύρι της Πλάκας στην Ήπειρο.

Περιμένουμε τις άμεσες ενέργειες σας για τη «σωτηρία» του μνημείου, αλλά και την εξασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των ανθρώπων , που, όχι μόνο το επισκέπτονται αλλά και διέρχονται καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο καθημερινά, διότι βρίσκεται σε αγροτικό δρόμο ευρείας  κυκλοφορίας», καταλήγουν στην επιστολή τους οι κάτοικοι και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Μόριας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενημέρωση των κομμάτων για το Σύμφωνο Μετανάστευσης

Συζήτηση με πρωτοβουλία Μηταράκη και την παρουσία βουλευτών από όλα τα κόμματα στο κτίριο του Υπουργείου για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Οδός Καραντώνη: Δύο μήνες μετά τα καλώδια είναι εκεί

Νέα καταγγελία από κάτοικο της περιοχής ο οποίος αναφέρει ότι μετακινήθηκαν μεν οι πέτρες και τα χώματα, τα καλώδια όμως αποτελούν παγίδα για περαστικούς και δίτροχα
ΧΩΡΙΑ

Πληρώνεται η Πάγια Προκαταβολή στη Δυτική Λέσβο

Πιστώνονται την Τετάρτη οι λογαριασμοί των προέδρων στις 36 κοινότητες της περιοχής
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Ενιαίο μέτωπο από μηδενική βάση» για τη νέα δομή

Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα με αφορμή τη συνεδρίαση και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης για τη Βάστρια
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Η δομή της Βάστριας δεν θα είναι ευρωπαϊκό έδαφος»

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό και στην οριακή απόφαση που ελήφθη υπέρ της νέας δομής, αναφέρεται η επικεφαλής της Πυξίδας, Εριφύλη Χιωτέλλη
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ραντεβού στη… Βάστρια, λοιπόν!»

Η Λαϊκή Συσπείρωση για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης και τη νέα δομή
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Καλλιτεχνικός διαγωνισμός από την ΚΝΕ

Με θέμα τον πόλεμο, την προσφυγιά και τον ρατσισμό
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Οδηγούσαν χωρίς δίπλωμα

Συνελήφθησαν με μηχανάκι στην πλατεία Σαπφούς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αξιέπαινη η δραστηριότητα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου»

Με τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλο Τριανταφυλλίδη, συναντήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Μπουρνούς
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Μέχρι το καλοκαίρι η δημοπράτηση του Πολύκεντρου Μανταμάδου

Το έργο είναι προϋπολογισμού 250 χιλιάδων ευρώ - απάντηση της Δυτικής Λέσβου στη Λαϊκή Συσπείρωση Μανταμάδου
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ερωτηματολόγιο για το Μεταναστευτικό

Με πρωτοβουλία του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου μετά την πρόσφατη οριακή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου