× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο Καρντούλ, ο τελευταίος καστανάς από το Μπαγκλαντές

Χρόνια τώρα κάθε χειμώνα στην οδό Ερμού, στο ύψος της Στοάς Βεκρέλλη, αναβιώνει την παράδοση των καστανάδων της Μυτιληνιάς αγοράς

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 17/3/2021

Ο Καρντούλ, ο τελευταίος καστανάς από το Μπαγκλαντές

Σαν με ρωτήσετε για τον τελευταίο καστανά της Μυτιλήνης που θυμάμαι θα σας πω για εκείνο τον άγνωστο μου πίσω από τη φουφού, μια ψιλόλιγνη φιγούρα στη γωνία εκεί στην είσοδο της αγοράς απέναντι από την Τράπεζα της Ελλάδας.  Η εμφάνιση του σηματοδοτούσε την άφιξη του χειμώνα κι η εξαφάνιση του, τον ερχομό της Άνοιξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δε θυμάμαι πώς τον έλεγαν, ίσως να μην έμαθα και ποτέ. Θυμάμαι μοναχά τα ζεστά κάστανα στο καμωμένο από την κομμένη εφημερίδα, χωνάκι. Μετά το φροντιστήριο στου «Κονταξή», το μάθημα των Αγγλικών εκεί στην οδό Σαπφούς, μετά τον «Αρίωνα» με έργα δυο, την κοπάνα στο «Νούφαρο». 10 ζεστά ψημένα κάστανα, δραχμές δυο να ξεγελάσεις την πείνα σου μέχρι να πάς σπίτι, να κεράσεις τη φιλενάδα της εποχής ή έτσι απλά επειδή ήταν ζεστά και όμορφα. Κι ένιωθες αυτή τη ζέστα που διαπερνούσε το χακί στρατιωτικό μπουφάν ή το μοντγκόμερι και ζέσταινε το δέρμα εκεί στο ύψος της τσέπης.

Σαν γύρισες από την Αθήνα δεν είχε καστανά πια. Και χρόνια μετά το τελευταίο που σε ένοιαζε στην αγορά ήταν ο καστανάς της.  Μέχρι που σήμερα τον πρόσεξες.

Χρόνια λέει είναι εκεί. Στο πεζοδρόμιο της οδού Ερμού, μπροστά στην είσοδο της Στοάς Βεκρέλλη. Πολλά χρόνια. «Όγδοος χειμώνας είναι που στέκομαι εδώ» είπε σαν τον ρώτησα σήμερα αγοράζοντας το άσπρο σακουλάκι με τα κάστανα που αντικατέστησε το χωνάκι από την κομμένη εφημερίδα. Δυο ευρώ για αυτό το άσπρο σακουλάκι που πάει να πει 890 δραχμές. Χαμογέλασα. Απλά μαθήματα οικονομίας... Με ετούτα τα λεφτά πριν χρόνια θα αγόραζα 445 χωνάκια με κάστανα.... Σε 40 χρόνια ένα μεταλλικό δίδραχμο στα τέλη της δεκαετίας του 1970 απαξιώθηκε 445 φορές!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Από πού είσαι;» ρώτησα τον καστανά. Παραξενεμένα με κοίταξε, διέκρινα κι ένα φόβο στα μάτια του, «γιατί με ρωτά ετούτος τώρα;» θα σκέφτηκε,  μα μου απάντησε πως είναι από το Μπαγκλαντές. Είναι 29 χρονών. Και είναι στην Ελλάδα 15 χρόνια. Στη Μυτιλήνη είναι εννιά χρόνια. Που πάει να πει πως ήρθε στην Ελλάδα 14 χρονών παιδί. 14 χρονών παιδί από το Μπαγκλαντές στο Ιράν, στην Τουρκία, στην Ελλάδα μέσω Έβρου, στην Αθήνα. Και εννιά χρόνια τώρα, στη Μυτιλήνη.

Το χειμώνα καστανάς, το καλοκαίρι στα πανηγύρια. «Καλά είναι...». Τα καταφέρνει. Είναι και «νόμιμος» πια. Κι οι Μυτιληνιοί «είναι καλοί. Αγοράζουν κάστανα».

Του χαμογέλασα... «Πώς σε λένε;» τον ρώτησα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Με λένε Καρντούλ» μου απάντησε. Πήρα τα ζεστά κάστανα στο άσπρο σακουλάκι και τα έχωσα στην τσέπη του μπουφάν. Του έδωσα τα δυο ευρώ... «Ευχαριστώ πολύ Καρντούλ» του είπα.

Χαμογέλασε... «Περίμενε κύριε...» μου είπε ξαφνικά. Πήρε με τη μασιά του τρία ακόμα κάστανα και μου τα πρόσφερε...

Κι είδα στη φουφού του καστανά από το Μπαγκλαντές εκείνη τη μορφή στην είσοδο της Ερμού πριν 40 χρόνια. «Πάρε κι αυτά από μένα....» μου έλεγε που και που, προσθέτοντας... «ο γιός του κυρ Παναγιώτη δεν είσαι;»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχωσα στην τσέπη τα τρία ζεστά κάστανα που μου ‘χε προσφέρει ο Καρντούλ μαζί με τά άλλα που ‘χα αγοράσει. Ένιωσα τη ζέστη στο δέρμα που διαπέρασε το μπουφάν μου που δεν ήταν χακί στρατιωτικό ούτε μοντγκόμερι πια....

«Σε ευχαριστώ Καρντούλ» ψέλλισα γρήγορα γρήγορα κι έστριψα. Απομακρύνθηκα από τον Καρντούλ. Τον τελευταίο καστανά της αληθινής, της δικής μου Μυτιλήνης, που είναι από το Μπαγκλαντές.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η ιστορία των Λαδάδικων της Μυτιλήνης

Μια ιστορία για το πράσινο χρυσάφι της Λέσβου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

9 Μαΐου 1945: Μια σημαντική επέτειος που επιβάλλεται να θυμόμαστε!

Γιατί «ο δήμιος σκοτώνει πάντα δυο φορές, τη δεύτερη με τη λήθη»!
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Πάσχα 1913 ‑ Το Πάσχα της λεφτεριάς

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ανάστα ο Θεός…

Η πρώτη Ανάσταση στον Αιβαλιώτη Ταξιάρχη σαν σήμερα πριν από έναν αιώνα
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ο μοναχικός και αστόλιστος επιτάφιος του Αιβαλιώτη Ταξιάρχη...

Μέρα που ‘ναι, ένα όνειρο, μια ιδέα, μια πρόταση, μια ευχή για το κουβούκλιο του Επιταφίου της Εκκλησίας που εκτίθεται στη σωσμένη εκκλησιά που έχει μετατραπεί σε μουσείο
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Το ριζάρι, των κόκκινων αυγών του φτωχού

ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Εργατικές Πρωτομαγιές στη Λέσβο

Από το πολύτιμο αρχείο των Φίλων Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Έξι μάρτυρες από τη Λέσβο στο «θυσιαστήριο της λευτεριάς»

Πρωτομαγιά 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Πρώτη νίκη της ζωής

Το Σάββατο του Λαζάρου στη Λέσβο και στη Μικρασία
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ιστορίες «στο Ν» για το ΕΑΜ Λέσβου

Ο Γιώργος Γαλέτσας μιλά στον Δημήτρη Μάντζαρη για τις διώξεις μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η φυλακή όσων «δεν συνεμορφώθησαν….» στη Μυτιλήνη

Παρασκευή 21 Απριλίου 1967, δυο μέρες πριν την Κυριακή των Βαΐων, στην Ακαδημία Μυτιλήνης
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

H αθέατη πλευρά της Επταετίας

Σκάνδαλα, διαφθορά και…«θαύματα»!
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ