× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Δίνουν χείρα βοηθείας προς την Κυβέρνηση»

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» Αιγαίου για τις αποφάσεις της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου σχετικά με την εφαρμογή του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/3/2021

«Δίνουν χείρα βοηθείας προς την Κυβέρνηση»

Την αντίθεση του εκφράζουν οι καθηγητές της ΔΗΠΑΚ ΑΕΙ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στην απόφαση της Συγκλήτου του εκπαιδευτικού ιδρύματος να δώσει «χείρα βοηθείας» στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την εφαρμογή του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη. Να σημειωθεί ότι η Σύγκλητος έλαβε τις σχετικές αποφάσεις κατόπιν εισήγησης της Πρυτανικής Αρχής της κ.Χρυσής Βιτσιλάκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ ΑΕΙ έχει ως εξής:

«Την Παρασκευή 12/3 η έκτακτη σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποφάσισε, μετά από εισήγηση της πρυτανικής αρχής, το πρώτο βήμα υλοποίησης του – καταδικαστέου από την Πανεπιστημιακή κοινότητα – νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Πιο συγκεκριμένα αποφάσισε:

α) τη σύσταση αυτοτελούς υπηρεσίας με τίτλο «Μονάδα Ασφάλειας και Προστασίας» σε επίπεδο Διεύθυνσης (!) (άρθρα 14 και 55 παρ. 1 ν. 4777/21),
β) τη συγκρότηση Επιτροπής Ασφάλειας και Προστασίας (άρθρα 14 και 55 παρ. 1 ν. 4777/21),
γ) την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (Ε.Β.Ε), που κατά κοινή ομολογία θα περιορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον αριθμό των εισακτέων, σε σημείο που τίθενται ζητήματα βιωσιμότητας για κάποια τμήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αποφάσεις αυτές είναι οι πρώτες σε Πανελλαδικό επίπεδο, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς τις ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη ότι ο νόμος 4777/21 θα υλοποιηθεί άμεσα με τον πιο εμφατικό τρόπο. Αποτελούν σημαντική χείρα βοηθείας προς την κυβέρνηση την ίδια ώρα που οι αντιδράσεις φοιτητών, εργαζομένων στα Πανεπιστήμια και μελών ΔΕΠ έχουν κλιμακωθεί. Η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου αγνόησε επιδεικτικά:
α) τις αποφάσεις 6 τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου που εξέφρασαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την αντίθεσή τους στο συγκεκριμένο νομοθέτημα.
β) τις αποφάσεις του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου που απέρριπταν το νόμο και καλούσαν τη σύγκλητο στη μη εφαρμογή του.
γ) τις αποφάσεις φοιτητικών Συλλόγων και επιτροπών αγώνων φοιτητών που παρενέβησαν στην αρχή της συνεδρίασης, ζητώντας από τη σύγκλητο να μην ψηφίσει καμιά εφαρμογή του νόμου και απαιτώντας από την πρυτανεία να διεκδικήσει την άμεση επαναλειτουργία του Πανεπιστημίου με όλα τα μέτρα προστασίας.

Τα μέλη της συγκλήτου αφού πρώτα ψήφισαν την εφαρμογή του νόμου, στη συνέχεια διατύπωσαν σε απόφαση κάποιες επιφυλάξεις για το νόμο. Αγνόησαν επιδεικτικά τις εκκλήσεις των φοιτητών για να παρθούν άμεσα υγειονομικά μέτρα για την ασφαλή επανεκκίνηση της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, φτάνοντας σε σημείο δύο μέλη της συγκλήτου να προτείνουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία ως μόνιμη διαδικασία για το Πανεπιστήμιο Αιγαίο από τον Σεπτέμβρη.

Φωτεινή εξαίρεση στην όλη συζήτηση αποτέλεσε μέλος της συγκλήτου το οποίο, παρά την πίεση που του ασκήθηκε, καταψήφισε τα θέματα που αφορούσαν την υλοποίηση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη μεταφέροντας την εναντίωση του τμήματός του προς το νόμο. Απέδειξε με τη στάση του στην πράξη τι σημαίνει η παρεμπόδιση των αντιδραστικών νομοθετημάτων της κυβέρνησης.

Καλούμε τους συναδέλφους να αντιδράσουν και να απορρίψουν στην πράξη την υλοποίηση των συγκεκριμένων αποφάσεων. Να μη δώσουμε τη συγκατάθεσή μας στα σχέδια της κυβέρνησης για ένταση της καταστολής και χειραγώγηση της ελεύθερης βούλησης. Με τον αγώνα μας, τις δράσεις και κινητοποιήσεις, με την οργανωμένη πάλη φοιτητών, εργαζομένων και μελών ΔΕΠ να απαιτήσουμε αυτός ο νόμος να μείνει στα χαρτιά».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρώτη δύναμη η ΔΑΚΕ στην ΕΛΜΕ Λέσβου

Δείτε εδώ την κατανομή των εδρών και τις ψήφους που πήρε κάθε παράταξη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης στη Βαρκελώνη

Μαθητές του Σχολείου επισκέφθηκαν το «Tales of Volcanoes» για να γνωρίσει ακόμα καλύτερα τον κόσμο των ηφαιστείων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τέσσερα νέα ασθενοφόρα στο Βόρειο Αιγαίο

Θα καλύψουν τις ανάγκες σε Πολιχνίτο, Μυτιλήνη, Καλλονή και Πυργί Χίου
ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερις θάνατοι από covid‑19, πέντε οι διασωληνωμένοι ασθενείς

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παραμένει χαμηλή αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκλογές στην ΕΛΜΕ Λήμνου για την ανάδειξη αντιπροσώπου στο συνέδριο της ΟΛΜΕ

Ο Ανδρέας Ξυπτεράς αναδείχθηκε αντιπρόσωπος από την πλειοψηφούσα παράταξη Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Πάλι τροχαίο ατύχημα στον κόμβο Αγίας Τριάδας!

Μέσα σε λίγες εβδομάδες έχουν γίνει στο ίδιο σημείο τουλάχιστον τέσσερα ατυχήματα, ενώ δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από τα εγκαίνια του νέου οδικού δικτύου Καλλονής - Σιγρίου στη Λέσβο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ανοιξαν οι κάλπες στην ΕΛΜΕ Λέσβου

Πέντε παρατάξεις διεκδικούν θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο και αντιπροσώπους στην ΟΛΜΕ- Μέχρι το απόγευμα οι εκλογές στα Κεντρικά Λύκεια
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

H ΑΜΚΕ «Αγκαλιά» για το Οικοτροφείο στη Μυτιλήνη και την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας

Μέλη του οργανισμού συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑ

Οικοτροφείο για ανθρώπους με άνοια στον Δήμο Μυτιλήνης

Τι εξήγγειλε ο υφυπουργός Ψυχικής Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ενώ αρνήθηκε να προβεί σε περαιτέρω σχολιασμό για τις δηλώσεις του για τις γυναικοκτονίες και το panic button που δεν βοήθησε τη σημερινή δολοφονημένη στο Μενίδι
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

«Δεν αντέχουμε άλλο να πεθαίνουμε με την υποβάθμιση της Υγείας»

Ανανοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για την πανυγειονομική απεργία της Τετάρτης 16 Μαΐου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μια γιορτή για τη μανούλα στην Καλλονή

Το 1ο Νηπιαγωγείο παρουσίασε το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης «Με χορό και μουσική, κοίτα… παίζουμε μαζί!»