× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Το Σύμφωνο Μετανάστευσης είναι άρρηκτα δεμένο με τις νέες υπερδομές»

Υπάρχει χρόνος οι δημοτικοί σύμβουλοι να αναθεωρήσουν τη θέση τους, στη νέα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλώνει η Εριφύλη Χιωτέλλη

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 27/3/2021

«Το Σύμφωνο Μετανάστευσης είναι άρρηκτα δεμένο με τις νέες υπερδομές»

Νέα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης στην οποία θα συζητηθεί αποκλειστικά το ζήτημα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου μετανάστευσης σε συνάρτηση με το ζήτημα της νέας δομής που σχεδιάζεται στη θέση Βάστρια, θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, μετά από αίτημα που κατέθεσαν 11 δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ανέφερε μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», η επικεφαλής της παράταξης «Με πυξίδα τον Πολίτη» Εριφύλη Χιωτέλλη, το αίτημα κατατέθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι από τους δημοτικούς συμβούλους των παρατάξεων «Επανεκκίνηση», «Με Πυξίδα τον Πολίτη», «Λαϊκή Συσπείρωση» και τους δύο ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους Παναγιώτη Ανδριώτη και Βάσω Χοχλάκα.

«Το ζήτημα της νέας δομής είναι άμεσα και στενά συνδεδεμένο με το Σύμφωνο Μετανάστευσης, εξήγησε η Εριφύλη Χιωτέλλη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το Σύμφωνο συνοδεύεται από ένα φάκελο παράλληλων σημειώσεων ο οποίος έχει πολλά σκοτεινά σημεία και ασάφειες σχετικά με το καθεστώς που θα λειτουργούν οι δομές στα νησιά μας, τα οποία θα εμπίπτουν σε ένα ιδιότυπο καθεστώς.

«Θα περίμενε κανείς να έρθει προς συζήτηση και έγκριση ένα Σύμφωνο Μετανάστευσης το οποίο θα προάγει την αλληλεγγύη και την ισοκατανομή των αναγνωρισμένων προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντ’ αυτού βλέπουμε ότι και πάλι, το νέο Σύμφωνο αφήνει στην ευθύνη των χωρών πρώτης υποδοχής και των περιοχών πρώτης υποδοχής, όπως είναι τα νησιά μας,  τη διαχείριση του μεταναστευτικού.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα σε όλες τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ψηφισθεί και προβλέπεται η προστασία των προσφύγων και των μεταναστών καθώς και η ελεύθερη μετακίνησή τους. Αυτές οι συνθήκες λοιπόν σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να καταπατηθούν. Για το λόγο λοιπόν αυτό, προχωρά στη δημιουργία ενός ειδικού καθεστώτος για τις περιοχής πρώτης εισδοχής, στις οποίες δεν θα ισχύουν όσα ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βέβαια αυτό δεν αναφέρεται με σαφήνεια, εννοείται όμως αν σκεφθεί κανείς πως θα υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Άλλοι κανόνες δηλαδή θα ισχύουν, για τις χώρες της Ευρώπης και άλλοι κανόνες για τις περιοχές πρώτης υποδοχής.   

Παράλληλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχουν το δικαίωμα να μην αποδεχθούν τη μετακίνηση προσφύγων στις χώρες τους, επικαλούμενες κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή λόγους ανωτέρας βίας. Οι λόγοι τους οποίους θα μπορούν να επικαλεσθούν οι Ευρωπαϊκές χώρες δεν ξεκαθαρίζονται στο Σύμφωνο Μετανάστευσης.

Εάν λοιπόν ισχύουν διαφορετικά πράγματα στις χώρες της Ευρωπαϊκής από ότι στις περιοχές πρώτης υποδοχής, έχουμε ή δεν έχουμε καθεστώς γκρίζων ζωνών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της, η επικεφαλής της παράταξης Εριφύλη Χιωτέλλη, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους όπως είπε είναι πολύ σημαντικό στην παρούσα φάση να συζητηθεί το θέμα της δημιουργίας νέας δομής στη Λέσβο, υπό το πρίσμα των εξελίξεων, όπου πλέον υπάρχει με σαφήνεια γεωγραφικός προσδιορισμός για τη χωροθέτηση σε συνδυασμό με όσα προβλέπονται στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης.

Όπως σημείωσε στη νέα συνεδρίαση δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για τη ψήφο του κοινοτάρχη Νέων Κυδωνιών, ενώ πρόσθεσε ότι ίσως οι 16 δημοτικοί σύμβουλοι που πριν μερικές εβδομάδες είχαν πει ναι στη δομή θα πρέπει να σκεφτούν ξανά τη ψήφο τους. «Οι συνάδελφοί μας, έχουν μια δεύτερη ευκαιρία, να μετρήσουν την κρισιμότητα και τη σοβαρότητα της κατάστασης και να μην διευκολύνουν την Ευρώπη να μετατρέψει τον τόπο μας, σε φυλακή ταλαιπωρημένων ανθρώπων, διευκολύνοντας παράλληλα ορισμένες χώρες να μην σηκώνουν το βάρος  που τους αναλογεί. Θα μας πετούν σαν να είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, μερικά εκατομμύρια για να καταστρέφουμε τον τόπο μας. Νομίζω ότι κανένας από τους δημοτικούς συμβούλους δεν θέλει κάτι τέτοιο και ότι θα πράξουν αναλόγως με τα συμφέροντα του τόπου μας», επισήμανε η επικεφαλής της παράταξης «Με πυξίδα τον Πολίτη» Εριφύλη Χιωτέλλη.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Πυρκαγιά στην περιοχή της Πεδής στη Βορειοατολική Λέσβο

Τρία οχήματα της πυροσβεστικής έχουν σπεύσει να αντιμετωπίσουν το περιστατικό
ΧΩΡΙΑ

Η Ανάσταση στην Παναγιούδα της Λέσβου

Δεκάδες πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό και το λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με λαμπρότητα η Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Εντυπωσιακό πανοραμικό βίντεο του «Ν» από τους εορτασμούς σε όλη την πόλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με SKY express το Αγιο Φως στη Μυτιλήνη

Η εταιρεία διαθέτει ανελλιπώς, από το 2017, τα αεροσκάφη της για το σκοπό της μεταφοράς του Αγίου Φωτός και του χαρμόσυνου μηνύματος της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Το έθιμο της «κακαρώνας» στα Δάφια

Ένα θρησκευτικό έθιμο που πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά

Περιφορά του Λάβαρου της Ανάστασης στους δρόμους του χωριού θα γίνει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα
ΧΩΡΙΑ

Προσοχή στις... κακαρώνες

Ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Πυροσβεστική
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εχει ο καιρός γυρίσματα

Μεταφέρονται οι βροχές που ήταν να ξεκινήσουν από τις 9 το πρωί του Μ. Σαββάτου στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος και στον Επιτάφιο των Μιστεγνών

Μετά το ολονύχτιο μοιρολόι των γυναικών στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στον ορεινό Ασώματο

Yπό τους ήχους του «νεκρώσιμου»
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτη Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Με ήχους από τις καμπάνες και χτυπήματα των ξύλινων στασιδιών στο ναό σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης τον Άγιο Θεράποντα, οι Μυτιληνιοί υποδέχτηκαν το μήνυμα της προσμονής της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στη Σκάλα Λουτρών

Η χορωδία από ομάδα γυναικών μελών του Συλλόγου Μικρασιατών έψαλε τα Εγκώμια