× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τρία χρόνια από το πογκρόμ στην πλατεία Σαπφούς

«Κλίμα ατιμωρησίας με την ολιγωρία στην απονομή δικαιοσύνης» επισημαίνει η νομική οργάνωση HIAS Hellas

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/4/2021

Τρία χρόνια από το πογκρόμ στην πλατεία Σαπφούς

Τη σημερινή μαύρη επέτειο από τα τρία χρόνια από το πογκρόμ στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης το βράδυ της 22ας Απριλίου του 2018 υπενθυμίζει με ανακοίνωση της η οργάνωση νομικών HIAS Hellas. Η οργάνωση, εκπροσωπεί τα θύματα της επίθεσης τα οποία έχουν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και αναφέρει:

«Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα μετά τη ρατσιστική επίθεση στην πλατεία Σαπφούς. Μολονότι, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2019 έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατά 26 κατηγορουμένων, η υπόθεση παραμένει ουσιαστικά «παγωμένη» στο στάδιο της προδικασίας, με αποτέλεσμα να μην έχει σημειωθεί πρόοδος στην εξέλιξη της υπόθεσης.

Το χρονικό της υπόθεσης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 22 Απριλίου του 2018, περίπου 150 άτομα επιτέθηκαν σε 200 και πλέον πρόσφυγες που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Σαπφούς διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες στον καταυλισμό της Μόριας. Οι επιτιθέμενοι έριξαν πέτρες και κροτίδες προς τους συγκεντρωμένους και εξαπέλυσαν απειλές και ύβρεις, με προσβλητικές αναφορές στα εθνικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά των προσφύγων.

Οκτώ μήνες μετά την επίθεση, τον Νοέμβριο του 2018, η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου ταυτοποίησε 26 πιθανούς δράστες. Τέσσερις μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2019, η Εισαγγελία Μυτιλήνης άσκησε ποινική δίωξη κατά των δραστών, μεταξύ άλλων και με το άρθρο 81Α του παλαιού Ποινικού Κώδικα (82Α του νέου ΠΚ) που τιμωρεί εγκλήματα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά και παρήγγειλε κύρια ανάκριση, διαβιβάζοντας τη δικογραφία σε τακτικό ανακριτή

36 μήνες μετά την επίθεση, 26 μήνες μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα, 3 χρόνια μετά την επίθεση και 26 μήνες αφότου ασκήθηκε ποινική δίωξη, η υπόθεση παραμένει ουσιαστικά «παγωμένη».

Αυτή η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης έχει πλήξει και συνεχίζει να πλήττει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δικαιοσύνη και υπονομεύει το κράτος δικαίου στο νησί της Λέσβου. Συνεπεία των ανωτέρω έχει αναπτυχθεί ένα κλίμα ατιμωρησίας, το οποίο εκφράζεται μέσω της συνεχιζόμενης εκδήλωσης περιστατικών ρατσιστικής βίας και μίσους, με πιο πρόσφατα παραδείγματα τα ρατσιστικά επεισόδια στο Γυμνάσιο Ιππείου  όπου δεν επετράπη είσοδος στο σχολείο σε μαθητές - αιτούντες άσυλο αλλά και το κύμα επιθέσεων και άλλων αξιόποινων πράξεων που εκδηλώθηκαν στο διάστημα μεταξύ 3ης Φεβρουαρίου και 7ης Μαρτίου του 2020 στη Λέσβο.

Τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2020, έλαβαν χώρα επιθέσεις κατά ατόμων, λιθοβολισμοί κατοικιών και αυτοκινήτων, παράνομα μπλόκα και παράνομοι έλεγχοι, με στόχο τους πρόσφυγες, εργαζομένους και εθελοντές σε ΜΚΟ, αλλά και δημοσιογράφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενδεικτικό του αισθήματος ατιμωρησίας που έχει αναπτυχθεί στο νησί είναι το γεγονός ότι πολλές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνταν στη Λέσβο, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από το νησί, φοβούμενες για την ασφάλεια του προσωπικού τους. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, κάποιοι από τους φερόμενους ως πιθανοί δράστες στην επίθεση της πλατείας Σαπφούς, φαίνεται να συμμετείχαν και σε κάποιες από τις αξιόποινες πράξεις κατά των προαναφερθέντων ομάδων που έλαβαν χώρα μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου του περασμένου έτους.

Το κύμα επιθέσεων εξέθεσε την Ελληνική Πολιτεία και σε διεθνές επίπεδο, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις επιθέσεις, στην έκθεσή της σχετικά με το Κράτος Δικαίου στην ΕΕ το έτος 2020.

Η HIAS Ελλάδος καταδικάζει την ολιγωρία της Δικαιοσύνης, η οποία όχι μόνο δεν αρμόζει σε ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου και αποτελεί προσβολή προς τα θύματα ρατσιστικής βίας, αλλά έχει ως αποτέλεσμα και την περαιτέρω αποθράσυνση των αυτουργών τέτοιων εγκλημάτων λόγω του γενικότερου κλίματος ατιμωρησίας που καλλιεργεί.

Καλεί ταυτόχρονα τις αρμόδιες αρχές να προβούν άμεσα και χωρίς επιπλέον καθυστέρηση, στις απαραίτητες ενέργειες για τη δικονομική πρόοδο της υπόθεσης, με σκοπό την έγκαιρη και ορθή απόδοση της δικαιοσύνης, όπως εξάλλου απαιτείται για την συμμόρφωση με την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου -Sakir κατά Ελλάδος, βασικοί άξονες της οποίας είναι οι θετικές κρατικές υποχρεώσεις για πρόληψη, ταυτοποίηση και τιμωρία των δραστών ρατσιστικών εγκλημάτων. Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί ότι, η συμμόρφωση της Ελλάδας προς την ανωτέρω καταδικαστική απόφαση παρακολουθείται στενά από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η HIAS Ελλάδος εκπροσωπεί τα θύματα της επίθεσης που έχουν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Χορηγούνται από ακτοπλοϊκές εταιρίες και την αεροπορική εταιρεία Sky Express για την μετάβαση των νεοδιόριστων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις περιοχές ανάληψης υπηρεσίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερώθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ημερίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου