× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Το Αναστάσιμο μήνυμα του Ιησού δεν περιορίζεται χρονικά»

Τι δηλώνει ο π. Αθανάσιος Γιουσμάς Πρωτοπρεσβύτερος του Αγίου Θεράποντα για τον εορτασμό της Ανάστασης και του Πάσχα με τα νέα δεδομένα της covid εποχής

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 27/4/2021

«Το Αναστάσιμο μήνυμα του Ιησού δεν περιορίζεται χρονικά»

Με τη ρήση του Αγίου Δωροθέου, που έλεγε στους Χριστιανούς ότι πρέπει να μάθουν στη ζωή τους να είναι κυλινδρικοί και όχι τετράγωνοι, σχολίασε ο π. Αθανάσιος Γιουσμάς, Πρωτοπρεσβύτερος του Αγίου Θεράποντα στη Μυτιλήνη, τη συζήτηση που έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες για την Αναστάσιμη Ακολουθία του Μεγάλου Σαββάτου η οποία θα ξεκινήσει στις 8 το βράδυ αντί για τις 11 που γίνεται κάθε χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο παπά Θανάσης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι με καλή διάθεση και υπομονή θα κυλήσουν αρμονικά και με αγάπη οι μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα και όλοι θα μπορέσουμε να προσκυνήσουμε στις εκκλησίες.

«Από τη Μεγάλη Πέμπτη κι έπειτα σημείωσε ο π. Αθανάσιος όπου αναμένουμε λίγο περισσότερο κόσμο στις εκκλησίες, οι πιστοί θα μπορούν να μπαίνουν εναλλάξ στους Ιερούς Ναούς, να προσκυνούν και στη συνέχεια να βγαίνουν στον αύλειο χώρο ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός και να μπορούν να μπουν  μέσα άλλοι πιστοί που θα περιμένουν να προσκυνήσουν».

Αναφερόμενος ο παπά Θανάσης στο ζήτημα που έχει ανακύψει με την ώρα της Ανάστασης το Μεγάλο Σάββατο και τις διαφωνίες θεολογικού περιεχομένου που εκφράζονται, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι έχουμε δυσκολέψει πολύ τον όμορφο, απλό και ουσιαστικό χριστιανισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πολλές φορές ακόμη και τα προηγούμενα χρόνια, οι ιερείς που λειτουργούν σε περισσότερα από ένα χωριά, ειδικά στην επαρχία, πραγματοποιούν σε ορισμένες εκκλησίες νωρίτερα την Ακολουθία της Αναστάσεως, προκειμένου οι πιστοί να έχουν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν.

Πολλές φορές κι εγώ προσωπικά, έκανα Ανάσταση στις 8 ή στις 9 το βράδυ. Η ουσία της Αναστάσεως δεν είναι η ώρα που θα τελεστεί. Αυτό είναι το κέλυφος. Η ουσία και αυτή οφείλουν να κρατήσουν στην ψυχή τους οι Χριστιανοί είναι ότι ο Χριστός αναστήθηκε. Τον 4ο αιώνα ο Ιερός Χρυσόστομος έλεγε πως όποτε και να το γιορτάσει κανείς το Πάσχα, δεν κολάζεται, δηλαδή δεν αμαρτάνει.  Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο χρόνος είναι κάτι σχετικό και ανθρώπινο δημιούργημα. Μέσα στην εκκλησία δεν υπάρχει χρόνος, ο Χριστός είναι άχρονος και αιώνιος».

Αναφερόμενος ο πατήρ Αθανάσιος στο ζήτημα της Θείας Κοινωνίας, σημείωσε ότι αποτελεί προσωπικό ζήτημα για τον κάθε χριστιανό πως βιώνει και πως αισθάνεται τη Θεία Κοινωνία. Όπως είπε οι προβλεπόμενες Λειτουργίες μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα θα γίνουν κανονικά και είναι στη διακριτική ευχέρεια των πιστών αν θα κοινωνήσουν ή όχι.  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Ταγματάρχης Παπαγιάννης... ξανά στο Κιόσκι Μυτιλήνης

Άπαντες παρόντες στην πλατεία Ελευθερίας, στα αποκαλυπτήρια της προτομής του νεκρού Διοικητή του Τάγματος των Λεσβίων στρατιωτών, στην πολύνεκρη Μάχη του Σκρά
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν πάει άλλο με αυτή την Ευρώπη»

Η βουλεύτρια του ΚΚΕ, Αφροδίτη Κτενά μιλά στο «Ν» για τις ευρωεκλογές, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Καλωσόρισμα από το Δήμαρχο

Ευχάριστη πρωινή έκπληξη είχε μια ομάδα Τούρκων τουριστών την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Επίσκεψη Μουτζούρη στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών

Ενημερώθηκε για εκπαιδευτικά θέματα του νομού ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δράση παρατήρησης της Σελήνης στην Πλατεία Σαπφούς

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αστρονομίας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Καθυστέρησαν πάρκο της Επάνω Σκάλας και πάρκο αναψυχής»

Υπέγραψε ο Μουτζούρης την ένταξή τους στο νέο ΕΣΠΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστή η Ζωοδόχου Πηγής τη Δευτέρα

Λόγω επισκευής βλάβης από τη ΔΕΥΑΛ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στο 13ο μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας ο Περιφερειάρχης

Παρακολούθησε την παρουσίαση ψηφιακών εργασιών που πραγματοποίησαν μαθητές και μαθήτριες από σχολεία της Λέσβου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ερμού, σχολεία και σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Μεγάλη δράση εν όψει των ευρωεκλογών στα καταστήματα της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έλληνες και Τούρκοι, με προορισμό τον Μανταμάδο στη χάρη του Αρχαγγέλου

Χιλιάδες επισκέπτες καταφθάνουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας ακτοπλοϊκά στη Λέσβο για το πανυγήρι του Ταξιάρχη. Μεγάλο ενδιαφέρον και από τους Τούρκους επισκέπτες οι οποίοι μεταβαίνουν στο προσκύνημα για να δουν τα δρώμενα
ΧΩΡΙΑ

Συμβουλές‑οδηγίες της Τροχαίας για τους προσκυνητές του Ταξιάρχη Μανταμάδου

Για την ασφαλή κίνηση των οδηγών οχημάτων και των πεζών