× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Πριν 134 χρόνια στο Σικάγο κέρδισαν το οχτάωρο, μπορούμε κι εμείς»

Απεργιακές κινητοποιήσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες, με στόχο την απόσυρση του νομοσχεδίου αναφέρει ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λέσβου Θοδωρής Ασλανίδης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 14/5/2021

«Πριν 134 χρόνια στο Σικάγο  κέρδισαν το οχτάωρο, μπορούμε κι εμείς»

Στο  νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης το οποίο βάζει στο στόχαστρο την οχτάωρη εργασία, όπως αναφέρουν συνδικαλιστικά όργανα και σωματεία της χώρας μας, αναφέρθηκε μιλώντας στο «Ν» και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», ο πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λέσβου Θοδωρής Ασλανίδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως τόνισε ο Θ. Ασλανίδης, τραγική ειρωνεία είναι ότι η κυβέρνηση επέλεξε την παρούσα χρονική στιγμή, λίγες μέρες μετά τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς να φέρει το νομοσχέδιο στη βουλή και μάλιστα να το παρουσιάσει ως νομοσχέδιο που προασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων.

«Η κυβέρνηση επί της ουσίας, προσπαθεί να βάλει χέρι στον εργασιακό χρόνο, στο οχτάωρο και να επιβάλει δεκάωρη ή και δωδεκάωρη εργασία χωρίς υπερωρίες και με την υπόσχεση ότι ο εργαζόμενος θα παίρνει κάποιες μέρες ρεπό για να έχει χρόνο με την οικογένειά του.

Κανείς όμως δεν ρωτά αν μετά από ένα εξοντωτικό δεκάωρο ή δωδεκάωρο, ο άνθρωπος αυτός θα έχει αντοχές να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του την υπόλοιπη μέρα. Επιπλέον τι να το κάνει κανείς το ρεπό μία μέρας όταν θα έχει εξοντωθεί κυριολεκτικά με ατέλειωτα δωδεκάωρα και απλήρωτες υπερωρίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε περίπτωση οι ελαστικές αυτές μορφές εργασίας, αποβαίνουν εις βάρος των εργαζομένων και ανατρέπουν κατακτήσεις που κερδήθηκαν με αίμα και αγώνες  πριν από πολλά χρόνια».

Αναφερόμενος ο Θοδωρής Ασλανίδης στο ζήτημα της αντίδρασης από την πλευρά των εργαζομένων σε όλη τη χώρα, σημείωσε πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

«Κάθε χρόνο τιμούμε  τους αγώνες της εργατικής τάξης την Πρωτομαγιά. Οι εργαζόμενοι στο Σικάγο αλλά και όσοι αγωνίστηκαν στη συνέχεια για την καθιέρωση του οχταώρου και των εργασιών δικαιωμάτων, δεν είχαν κανένα δεδομένο στα χέρια τους, παρά μόνο την ανάγκη ότι έπρεπε να αγωνισθούν, να παλέψουν και να κερδίσουν. Την περίοδο εκείνη το οχτάωρο έμοιαζε άπιαστο όνειρο, το πέτυχαν όμως με αγώνες και θυσίες. Αν λοιπόν τα κατάφεραν εκείνοι, μπορούμε κι εμείς να τα καταφέρουμε και να κερδίσουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται σειρά κινητοποιήσεων και απεργιών με στόχο την απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο εάν δεν αλλάξει κάτι θα έρθει προς ψήφιση μέσα στον Ιούνιο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΟΡΑ

«Πετούν στα σύννεφα» οι τιμές του πασχαλινού τραπεζιού

Σημαντικές αυξήσεις για τρίτη συνεχόμενη χρονιά καταγράφονται σε αρνί, κατσικάκι, κρέατα, τσουρέκια και άλλα είδη που συνθέτουν το γιορτινό γεύμα της Κυριακής του Πάσχα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εργατική Πρωτομαγιά, για τους αγρότες της Λέσβου

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων καλεί τους αγρότες να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις του Εργατικού Κέντρου τη Μεγάλη Τετάρτη στις 11 το πρωί στην Πλατεία Σαπφούς
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκίνησε η πληρωμή των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας 29 Απριλίου θα είναι διαθέσιμα τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

ψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέα εποχή για την πλαζ Τσαμάκια της Μυτιλήνης

Ξεκίνησε τη λειτουργία της νωρίτερα από ποτέ με ολοκαίνουργιο εξοπλισμό, ανακαινισμένα αποδυτήρια, τουαλέτες και είσοδο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τη Λέσβο στο Λονδίνο με Λαζόπουλο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση προβολής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης την Κυριακή

Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 3, την Κυριακή των Βαϊων εγκαινιάζοντας το πασχαλινό ωράριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου