× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δύο εκατομμύρια ευρώ για έργα εξοικονόμησης υδάτων στο Βόρειο Αιγαίο

Η κατάθεση των ηλεκτρονικών αιτήσεων, από τους ενδιαφερόμενους γίνεται στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της Δράσης 4.1.2 έως τις 15 Ιουλίου.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/5/2021

Δύο εκατομμύρια ευρώ για έργα εξοικονόμησης υδάτων στο Βόρειο Αιγαίο

Την περασμένη Τρίτη 11 Μαΐου άνοιξε η πλατφόρμα για την κατάθεση ηλεκτρονικών αιτήσεων στη Δράση 4.1.2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία αφορά στην Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση νερού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Στη δράση αυτή σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου, μπορούν να υποβάλουν προτάσεις φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και συλλογικά σχήματα, έως τις 15 Ιουλίου που είναι καταληκτική ημερομηνία των αιτήσεων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται στα 37 εκατ. ευρώ. Στην  Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα δοθούν  συνολικά 1.939.093 ευρώ. Από αυτά 1.454.320 ευρώ  θα κατανεμηθούν σε προτάσεις Φυσικών και Νομικών Προσώπων και 484.773 ευρώ σε συλλογικά σχήματα.

Η οικονομική στήριξη για τις εκμεταλλεύσεις φυσικών και νομικών προσώπων μπορεί να ανέλθει έως τις 150.000 ευρώ ενώ για τις συλλογικές επενδύσεις η οικονομική στήριξη μπορεί να ανέρθει έως τις 200.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ένταση στήριξης για τη δράση κυμαίνεται από 40% έως 85% του αιτούμενου προϋπολογισμού, ανάλογα με την κατηγοριοποίηση των δικαιούχων, των Περιφερειών, την κατάσταση του υδατικού συστήματος που επηρεάζεται από την επένδυση και τη δυνητική εξοικονόμηση κατανάλωσης ύδατος.

Επιλέξιμες Επενδύσεις

Οι επιλέξιμες επενδύσεις είναι οι εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δαπάνες αγοράς, μεταφοράς και εγκατάστασης καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού με στόχο την εξοικονόμηση ύδατος, στις οποίες περιλαμβάνονται:

Αρδευτικά συστήματα α) στάγδην άρδευσης και β) μικροκαταιονισμού (σταθεροί μικροεκτοξευτές τοπικής άρδευσης χαμηλού ύψους). Στην υποκατηγορία αυτή δύνανται να περιλαμβάνονται και μηχανισμοί συλλογής του εξοπλισμού, καθώς και αγωγοί μεταφοράς νερού από το σημείο υδροληψίας στο αγροτεμάχιο.

Δεξαμενές όγκου έως 500 κ.μ. (όπως πλαστικές, μεταλλικές κ.λπ.) που δεν απαιτούν εκσκαφές ή επιχώσεις φυσικού εδάφους, για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών συστημάτων της εκμετάλλευσης, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται από τα όμβρια ύδατα που κυρίως προέρχονται από την απορροή εγκαταστάσεων της εκμετάλλευσης ή/και με μεταφορά νερού από αδειοδοτημένα σημεία υδροληψίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μηχανολογικός εξοπλισμός (όπως π.χ. αγωγοί μεταφοράς) που αποσκοπεί στην επαναχρησιμοποίηση των υδάτων για άρδευση (π.χ. από βιολογικό καθαρισμό).

Ολοκληρωμένες λύσεις άρδευσης οι οποίες αφορούν γεωργία ακριβείας και περιλαμβάνουν ενδεικτικά δαπάνες αγοράς και εγκατάστασης Η/Υ και λογισμικού διαχείρισης γεωργικής εκμετάλλευσης, δικτύου μετεωρολογικών δεδομένων, εγκατάστασης δομημένης καλωδίωσης ή ασύρματου δικτύου, εδαφολογικής ανάλυσης, αισθητήρες, μετρητές, αυτοματοποιημένο έλεγχο συστημάτων άρδευσης, συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και προγραμματισμού.

Επενδύσεις στις έγγειες βελτιώσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται:

Γεωτρήσεις και πηγάδια-φρέατα αποκλειστικά αρδευτικής χρήσης, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού τους (π.χ. σωληνώσεις, αντλία, γεννήτρια, ηλεκτρολογικός πίνακας) και της απαραίτητης κτιριακής υποδομής (π.χ. μικρό αντλιοστάσιο).

Επιμέρους εξοπλισμός για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων γεωτρήσεων/πηγαδιών (ενδεικτικά: αλλαγή αντλίας, γεννήτριας, ηλεκτρολογικού πίνακα).

Δεξαμενές (χωμάτινες, μεταλλικές, κ.λπ.) που απαιτούν εκσκαφές ή επιχώσεις φυσικού εδάφους και  χρησιμεύουν για την αποθήκευση νερού βροχής (όμβρια) για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών συστημάτων της εκμετάλλευσης.

Εξοπλισμός για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της άρδευσης όπως φωτοβολταϊκό σύστημα (αυτόνομο ή διασυνδεδεμένο) ή φορητή αυτόνομη διάταξη επαναφορτιζόμενων μπαταριών ιόντων λιθίου.

Γενικές Δαπάνες, στις οποίες περιλαμβάνονται κάθε δαπάνη λήψης υπηρεσιών που συνδέονται άμεσα με την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, η δαπάνη τοποθέτησης της προβλεπόμενης επεξηγηματικής πινακίδας καθώς και υδρόμετρου. 

 Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Λέσβου, στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Λήμνου και στις κατά τόπους Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Χίου και ΠΕ Σάμου.

Επίσης λεπτομέρειες για την  Πρόσκληση έχουν αναρτηθεί  στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (http://www.minagric.gr) και της  Περιφέρειας Β.Αιγαίου ( http://www.pvaigaiou.gov.gr). 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Λήγει η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

Εχουν εγγραφεί πάνω από 157.000 πολίτες
ΚΟΣΜΟΣ

Η «άλωση» των Βρυξελλών από τις Big Tech

Πώς οι Apple, Google, Microsoft, Facebook/Meta και Amazon οργανώνουν τις πιέσεις τους σε ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε νεκροί στην Κίνα από ανεμοστρόβιλο

Φονικές πλημμύρες απειλούν ζωές 12 εκατομμυρίων ανθρώπων
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κρουαζιέρα… στο Αιγαίο θα κάνουν οι Λημνιοί

Με απευθείας ανάθεση η άγονη της Λήμνο στo Aqua Blue, μέχρι να βγει μειοδότης στο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία