× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι κομμένες ενισχύσεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Στόχος να πεισθούν υπουργείο και ΟΠΕΚΕΠΕ, να δοθεί δυνατότητα ένστασης στους κτηνοτρόφους που έμειναν εκτός συνδεδεμένης ενίσχυσης ζωικού κεφαλαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/5/2021

Οι κομμένες ενισχύσεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Ανάστατος είναι ο κτηνοτροφικός κόσμος της Λέσβου μετά την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης ζωικού κεφαλαίου  την περασμένη Παρασκευή, όταν και διαπιστώθηκε πως δεκάδες δικαιούχοι, υπολογίζεται πάνω από 300 άτομα, έμειναν εκτός επιδότησης. Αύριο, Τρίτη αναμένεται συνάντηση εκπροσώπων Γραφείων Εξυπηρέτησης Αγροτών και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου με στελέχη του Υπουργείου για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι η συνδεδεμένη ενίσχυση ζωικού κεφαλαίου ή  γάλακτος, όπως λέγεται,  δίνεται στους κτηνοτρόφους με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και πλαφόν στην παραγωγή γάλακτος. Τα δύο βασικά κριτήρια που καθορίζουν αυτή την ενίσχυση είναι η παραγωγή 100 κιλών γάλακτος ανά πρόβατο το χρόνο και 3 γαλακτομετρήσεις από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα. Η απόκλιση στην παραγωγή γάλακτος, σύμφωνα με τη νομοθεσία  μπορεί να είναι κατά 20% περίπου δηλαδή αντί για 100 κιλά ανά πρόβατο, να παράγονται 80 κιλά.

Τα προηγούμενα χρόνια, η Υπουργική απόφαση  και οι εγκύκλιοι πληρωμής της συνδεδεμένης ενίσχυσης ζωικού κεφαλαίου, δεν προέβλεπαν περικοπές από την επιδότησης σε όσους δεν είχαν πιάσει το πλαφόν των 100 κιλών γάλακτος ανά ζώο. Στην περίπτωση που ο παραγωγός δήλωνε κάτω από 80 κιλά, μείωση δηλαδή μεγαλύτερη του 20%, τότε γινόταν αναπροσαρμογή αυτόματα στον αριθμό των ζώων του και έτσι δεν έμενε εκτός επιδότησης.

Αυτό όπως φαίνεται δεν εφαρμόσθηκε φέτος κι έτσι όσοι παραγωγοί, δήλωσαν λιγότερα κιλά γάλακτος ανά ζώο, δεν είδαν ούτε ένα ευρώ στους λογαριασμούς τους. Το χειρότερο όλων όπως αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι είναι ότι αυτή τη στιγμή η Υπουργική απόφαση δεν δίνει τη δυνατότητα υποβολής ενστάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το Σάββατο που έγινε γνωστή η ιστορία, οι συνεταιρισμοί, οι αγροτικοί σύλλογοι, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και τα  Κέντρα  Εξυπηρέτησης Αγροτών του νησιού μας, βρίσκονται σε τεράστια αναστάτωση ενώ γίνονται συνεχώς συζητήσεις και επαφές με στελέχη του Υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Όπως αναφέρει στο «Ν» ο Γιάννης Φλωρίδης  Πρόεδρος της Ένωσης Κέντρων Εξυπηρέτησης Αγροτών της χώρας μας, αύριο Τρίτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, που έχει προκύψει.

«Το πλαφόν των 100 κιλών γάλακτος ανά ζώο, υπήρχε στη νομοθεσία, ωστόσο δεν είχε ενεργοποιηθεί με τον τρόπο που έγινε φέτος τα προηγούμενα χρόνια. Είναι ένα μέτρο το οποίο βάζει στο ίδιο τσουβάλι όλους τους παραγωγούς χωρίς να εξετάζει τους λόγους για τους οποίους είναι μειωμένη η παραγωγή γάλακτος. Δεν θα αναφερθούμε σε περιπτώσεις που υποκρύπτεται αλλοίωση στοιχείων με ευθύνη του παραγωγού, αλλά σε περιπτώσεις ανθρώπων που στην πορεία της χρονιάς αντιμετώπισαν προβλήματα με τα ζώα τους, αρρώστιες, μαστίτιδες κ.α. και δεν μπόρεσαν να φτάσουν την απαιτούμενη ποσότητα γάλακτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι άδικο γι’ αυτούς να μείνουν εκτός ενίσχυσης και μάλιστα σε μια δύσκολη περίοδο όπως είναι αυτή που διανύουμε», σημειώνει ο Γιάννης Φλωρίδης και προσθέτει, πως στόχος είναι στην αυριανή συνάντηση να πεισθεί το Υπουργείο να δώσει τη δυνατότητα ενστάσεων στους παραγωγούς ώστε κάθε περίπτωση να ελεγχθεί  ξεχωριστά.

Σε εγρήγορση από την Παρασκευή βρίσκεται και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου. Όπως αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας Στρατής Κόμβος, οι Αγροτικοί Σύλλογοι του νησιού είναι ανάστατοι και οι παραγωγοί που έμειναν εκτός ενίσχυσης σε απόγνωση. «Περιμένουμε τις εξελίξεις και το αποτέλεσμα της συνάντησης στο Υπουργείο για να πράξουμε τα δέοντα, σημειώνει ο Στρ. Κόμβος και προσθέτει ότι οι κτηνοτρόφοι περίμεναν τα χρήματα αυτά για να ξεχρεώσουν τις ζωοτροφές και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους προμηθευτές τους.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει πάρει διαζύγιο με την πραγματικότητα

Άλμα προς το μέλλον χαρακτηρίζει η διοίκηση του οργανισμού την αποτυχημένη πασχαλινή πληρωμή
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δύο εβδομάδες εκτός δρομολογίων το Νήσος Σάμος

Από 15 ως 31 Μαϊού, για τις ανάγκες συντήρησης του πλοίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τον κοινωνικό τουρισμό της ΔΥΠΑ

Έως τέλος Ιουνίου οι δικαιούχοι του περσινού προγράμματος θα πρέπει να αξιοποιήσουν τις επιταγές τους
ΕΛΛΑΔΑ

Τι ισχύει για όσους εργάζονται την Κυριακή του Πάσχα

Ανακοίνωση της ΓΣΕΕ καταγράφει τους όρους εργασίας και τις προσαυξήσεις σε μισθούς και ημερομίσθια
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Γεύσεις από Βόρειο Αιγαίο σε εκδήλωση στο Βουκουρέστι

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνεχίζει τις δράσεις προσέλκυσης τουριστών με όχημα τα τοπικά προϊόντα των νησιών
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δύο δρομολόγια από Μυτιλήνη για Χίο ‑ Πειραιά τη Λαμπροδευτέρα

Το Νήσος Σάμος και το Νήσος Ρόδος αναλαμβάνουν να καλύψουν την αυξημένη επιβατική κίνηση
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Αναζήτηση νέων αγορών για τα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης μιλά για την αγροτική διπλωματία και τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το μέλλον της πρωτογενούς παραγωγής
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία:Παράταση στην απαγόρευση εξαγωγών χύμα ελαιολάδου

Δυσφορία από τους Τούρκους εμπόρους και ελαιοπαραγωγούς
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξεπέρασαν τις 11.000 οι αφίξεις Τούρκων στη Λέσβο

Το 21% των Τούρκων επισκεπτών του Απριλίου έβαλε βίζα στο Τελωνείο Μυτιλήνης. Αύξηση των αφίξεων κατά 128% το πρώτο τετράμηνο του 2024 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με το Πάσχα ξεκινά η σεζόν στη Σκάλα Ερεσού

Ανοίγουν ένα- ένα τα καταστήματα εστίασης και τα καταλύματα, ενώ κάποια ήδη υποδέχτηκαν Τούρκους και αναμένουν τα φεστιβάλ και τη Σχολή Καλών Τεχνών
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Φεύγει το «Διαγόρας» έρχεται το «Νήσος Ρόδος»

Λύση στην αυξημένη κίνηση στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη η δρομολόγηση του πλοίου Ro – Pax της Hellenic Seaways
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αναδιάταξη στόχων και περισσότερους πόρους για την ΚΑΠ

Παρέμβαση του πρώην γενικού γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπου Κασίμη στο συνέδριο της GAIA Επιχειρείν