× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζει το νεοφιλελεύθερο δόγμα του σοκ στους εργαζομένους»

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μίλησε στο «Ν» για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 26/5/2021

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζει το νεοφιλελεύθερο δόγμα του σοκ στους εργαζομένους»

Τις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή των ρυθμίσεων που εισάγει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη στην ζωή των εργαζομένων αλλά και των ανέργων, εξήγησε, μεταξύ άλλων στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Θράσο Αβραάμ και στην εκπομπή «Καλημέρα στο ΝΗΣΙ» η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


«Στην ουσία καταργείται το οχτάωρο μέσω της θέσπισης της ατομικής σύμβασης και ταυτόχρονα γίνονται φτηνές οι υπερωρίες. Η επιχείρηση δεν θα έχει ανάγκη πια να κάνει νέες προσλήψεις γιατί θα υπερκμεταλλεύεται με ένα ωράριο λάστιχο και με μείωση των αποδοχών τους υπάρχοντες εργαζόμενους» σημείωσε η κ.Ξενογιαννακοπούλου.


Η τομεάρχης εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στην ερώτηση για το τι διαφορετικό θα έκανε το κόμμα της στα εργασιακά αν ήταν στην εξουσία επεσήμανε ότι «σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας θα είχαμε στηρίξει την εργασία και όχι τις αναστολές συμβάσεων.Δεν θα είχαμε αξιοποιήσει την πανδημία για να υπάρχει μείωση μισθών και πλήρης απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.Ταυτόχρονα έχουμε παρουσιάσει τις προτάσεις μας για την ανάκαμψη της οικονομίας και ένα άλλο σχέδιο για τη χώρα.Όπου για εμάς η εργασία είναι παραγωγική δύναμη και πρέπει να στηριχθεί ταυτόχρονα με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα μιας βιώσιμη ανάπτυξη».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης της η κ.Ξενογιαννακοπούλου ανάφερε ότι είναι δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα αν τελικά περάσει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη από τη Βουλή να καταργηθεί με την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Θα αποκαταστήσουμε ξανά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις συλλογικές συμβάσεις,την ρύθμιση και τους κανόνες στην αγορά εργασίας, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Σύγκρουση δυο στρατηγικών για το μελλον

Κλείνοντας την συνέντευξη της η κ.Ξενογιαννακοπούλου κατέδειξε την σύγκρουση δυο αντιπάλων πολιτικών σχεδίων από την μια της Ν.Δ. και από την άλλη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζει το δόγμα του σοκ και στην πράξη θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα ελαστικής και φθηνής εργασίας με πλήρη εργασιακή και κοινωνική επισφάλεια. «Αυτό είναι μια αντίληψη που προωθεί ένα μέρος του ΣΕΒ, δεν είναι η αντίληψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ούτε του κόσμου της εργασίας.Εμείς λέμε ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι μια επιτομή αυτής της αδιέξοδης, αντιδραστικής και αποτυχημένης πολιτικής».


Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής η κ.Ξενογιαννακοπούλου προκρίνει την πρόταση του κόμματος της καθώς «προβάλει την ανάγκη να υπάρχει μια ανάκαμψη και μια βιώσιμη ανάπτυξη η οποία θα εδράζεται στη στήριξη της οικονομίας και της εργασίας και των μισθών.Στη στήριξη της καινοτομίας, των νέων τεχνολογιών, των επενδύσεων οι οποίες θα στηριχθούν και θα έρθουν να συνεισφέρουν σ αυτή την πράσινη μετάβαση και στον μετασχηματισμό του παραγωγικού προτύπου της χώρας. Μια πολιτική που στηρίζεται στη στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας, των εισοδημάτων, της ζήτησης και πάνω από όλα σε μια άλλη οικονομία που έρχεται να αναβαθμίσει το εργατικό δυναμικό και όχι να το ρίξει σε μαύρες εποχές ανέχειας και ανασφάλειας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ολόκληρο το ηχητικό απόσπασμα με την συνέντευξη της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου εδώ:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών

Δείτε εδώ τι προβλέπει η εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Βόρειο Αιγαίο: Αύξηση 38,8% των πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης

Στα 304,9 εκατ. ευρώ οι συνολικές πιστώσεις του προγράμματος για όλη την χώρα, 13,8 εκατ. ευρώ διατίθενται για το Βόρειο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων λόγω καιρού

Δείτε εδώ πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια των πλοίων Group Attica για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Δεν μιλάμε για ανάπτυξη του τουρισμού με ένα δρομολόγιο προς Πειραιά»

Αναφορά Παρασκευαϊδη στον υπουργό Ναυτιλίας για τη σύνδεση με το Σίγρι
ΕΡΓΑΣΙΑ

Περιοδεία στην αγορά για την Εργατική Πρωτομαγιά

Και παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας από την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια του Hellenic Highspeed

Τετάρτη αντί Τρίτη θα αναχωρήσει το πλοίο από την Καβάλα
ΑΓΟΡΑ

Νέα εποχή για την Γεωτεχνική Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Απριλίου τα εγκαίνια των νέων γραφείων της επιχείρησης στην περιοχή «Φανάρι» της Μυτιλήνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα για το κρουαζιερόπλοιο;

Πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για τις 24 Απριλίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών επανήλθε ο Μουτζούρης

Παρακολούθησε και χαιρέτησε στην ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

300 παιδιά και 68 εκπαιδευτικοί τονώνουν τον μαθητικό τουρισμό της Λέσβου

Στο πλαίσιο στήριξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!