× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Από την Αθήνα και τους 41.000 επισκέπτες, στην Κύπρο!

Ταξιδεύει η έκθεση «Μνήμες Γαίας: Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας- Κύπρου»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/4/2019

Από την Αθήνα και τους 41.000 επισκέπτες, στην Κύπρο!

Ολοκληρώνεται στις 25 Απριλίου η παρουσίαση της μεγάλης έκθεσης «Μνήμες Γαίας: Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας- Κύπρου» η οποία φιλοξενήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα. Στους έξι μήνες λειτουργίας της περισσότεροι από 41.000 κάτοικοι και επισκέπτες της Αθήνας, από τους οποίους 15.912 μαθητές από 360 σχολεία από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό περιηγήθηκαν στην έκθεση. Επίσης, την επισκέφτηκαν ειδικές ομάδες κοινού, άτομα με προβλήματα όρασης, φορείς του τουρισμού και δημοσιογράφοι, μέλη πολιτιστικών συλλόγων της Λέσβου αλλά και πολλοί φίλοι του νησιού, οι οποίοι εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για τα μοναδικά εκθέματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παρουσίαση της έκθεσης υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Γεωτουρισμός στα νησιωτικά Γεωπάρκα» με ακρωνύμιο «GEO – IN», του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020.

Η έκθεση οργανώθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάς και Κύπρου: τη Λέσβο, τον Ψηλορείτη, τον Βίκο – Αώο και τον Χελμό – Βουραϊκό, στην Ελλάδα και τον Τρόοδο στην Κύπρο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Πάτρας, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) και το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια παρουσίασής της οργανώθηκαν παράλληλες εκδηλώσεις σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και την Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία και πλαισιώθηκε από εκπαιδευτικές δράσεις ενημέρωσης μαθητών και εκπαιδευτικών, επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχολείων της Αττικής, ενημερωτικές δράσεις για το κοινό και δημοσιογράφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παρουσίαση της έκθεσης στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα αποτέλεσε ένα εξαιρετικά σημαντικό μέσο προβολής των νησιωτικών Γεωπάρκων Ελλάδας και Κύπρου, του Απολιθωμένου Δάσους και γενικότερα της Λέσβου. Στόχος είναι η έκθεση να ταξιδέψει όσο το δυνατόν περισσότερο στην Ελλάδα και το εξωτερικό ώστε να προβάλει με ένα μοναδικό τρόπο τις ομορφιές και τη μοναδικότητα των Γεωπάρκων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ήδη, έχει προγραμματιστεί η επόμενη παρουσίαση της έκθεσης στην Κύπρο, όπου θα φιλοξενηθεί από 10 Μαΐου έως 25 Ιουνίου 2019 στην αίθουσα του Δήμου Λευκωσίας. 

Ένα ανεπανάληπτο ταξίδι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έκθεση είναι ένα ανεπανάληπτο ταξίδι σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές με διεθνή αναγνώριση, σε ένα ταξίδι στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάς και Κύπρου.

Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO είναι περιοχές που διαθέτουν μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς παγκόσμιας αξίας, μας βοηθούν στην κατανόηση και αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προβλημάτων μας στο πλαίσιο του δυναμικού πλανήτη που ζούμε αλλά και αναδεικνύουν όλες τις πτυχές της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO αποτελούν την νεότερη κατηγορία αναγνώρισης περιοχών από την UNESCO. Το νέο Πρόγραμμα της UNESCO “Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO” εγκρίθηκε από τη Γενική Διάσκεψη της UNESCO τον Νοέμβριο του 2015. Στο νέο Πρόγραμμά της η UNESCO καθιέρωσε την αναγνώριση περιοχών που διαθέτουν ιδιαίτερη γεωλογική κληρονομιά με διεθνή αναγνώριση.

Στην έκθεση παρουσιάζονται δεκάδες μεγάλοι απολιθωμένοι κορμοί δένδρων του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου που σαρώθηκαν από το ωστικό κύμα των μεγάλων εκρήξεων και τις πυροκλαστικές ροές που ακολούθησαν. Περιλαμβάνουν σπάνια και ενδιαφέροντα ευρήματα όπως ριζικά συστήματα, κορμούς, κλαδιά, ρίζες και φύλλα δένδρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για μια έκθεση που είναι σχεδιασμένη ώστε να προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών όλων των ηλικιών. Η περιήγηση στο χώρο πλαισιώνεται από επιστημονική ενημέρωση, προσαρμοσμένη στο ηλικιακό επίπεδο των επισκεπτών της με στόχο να μας μεταφέρει όλους μας νοερά σε ανεξερεύνητα μονοπάτια της ιστορίας της Γης.

Πέρα από την επιστημονική της επάρκεια και τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα αποτελεί παράλληλα και ένα μοναδικό εργαστήρι για μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, φοιτητές και εκπαιδευτικούς. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου οργανώνει παράλληλες εκδηλώσεις και επιστημονικές ενημερωτικές δράσεις προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο των γεωπάρκων μέσα από δημιουργικά εκπαιδευτικά ταξίδια.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

«Δεν αντέχουμε άλλο να πεθαίνουμε με την υποβάθμιση της Υγείας»

Ανανοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για την πανυγειονομική απεργία της Τετάρτης 16 Μαΐου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μια γιορτή για τη μανούλα στην Καλλονή

Το 1ο Νηπιαγωγείο παρουσίασε το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης «Με χορό και μουσική, κοίτα… παίζουμε μαζί!»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ψευδής αναγγελία για πυρκαγιά κοντά στο αεροδρόμιο

Περί τα πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής έσπευσαν στην περιοχή και επέστρεψαν
ΧΩΡΙΑ

Κάηκε το ιστορικό κτήριο της Λέσχης Αρίσβης

«Μόνο τα ντουβάρια μείνανε» λένε στο «Ν» κάτοικοι στην Καλλονή
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Υποψήφιος ξανά στο Σύλλογο του νοσοκομείου ο Στρατής Κλεάνθης

Στη συνέντευξή του αναφέρεται στα διαχρονικά αιτήματα των εργαζομένων, στις προτάσεις της παράταξής του, αλλά και στα επεισόδια που έγιναν στα εγκαίνια του ΕΚΑΒ με τον Άδωνι
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κατά 5.000 αυξήθηκαν οι επιβάτες στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Οριακή ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης τον Απρίλη παρά την σημαντική αύξηση των πτήσεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Opening fiesta για το Bracciera στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Την Παρασκευή 17 Μαΐου με τον dj Bobito
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τριήμερη επίσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης στη Λέσβο

Το πρόγραμμα συναντήσεων και η κεντρική ομιλία για τις ευρωεκλογές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η Ελλάδα να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος»

Ο πολιτικός φορέας ΚΟΣΜΟΣ και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Πέτρος Κόκκαλης και Βασιλική Γραμματικογιάννη έστειλαν ανοιχτή επιστολή στην κυβέρνηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία του Γραμματέα της Τ.Ε. του ΚΚΕ Κώστα Ρήγα στον Συνοικισμό

Η Σύσκεψη – συζήτηση με θέμα «Με πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Μάη στις 7 το απόγευμα στην Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σε συνάντηση της ΚΕΔΕ ο Παναγιώτης Χριστόφας

Συμμετείχε σε συζητήσεις με την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής Ανάπτυξης και Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας