× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ακουμπώσαμι τσι φέτους»

Γράφει ο: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΠΙΩΤΑΣ *

Δημοσίευση 4/6/2021

«Ακουμπώσαμι τσι φέτους»

Για να πω την αλήθεια, δεν ξέρω τί σημαίνει αυτό το «ακουμπώσαμε»… εννοιολογικά δηλαδή. Από ποια ρίζα προέρχεται, τί  σημαίνει στην κυριολεκτική του έκφραση.Γνωρίζω όμως πολύ καλά πώς το χρησιμοποιούσαμε, τί σήμαινε για μας και πόση σημασία δίναμε κι εμείς σαν παιδιά αλλά κυρίως οι πιο μεγάλοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Κάθε προϊόν  λοιπόν που εμφανίζεται για κατανάλωση, έχει την εποχή του, τα δέντρα και τα φυτά έχουν την περίοδο της άνθησης και της καρποφορίας, κάθε περίοδος του έτους έχει τα δικά της μοναδικά φρούτα  και λαχανικά. Και τότε διατίθενται φρέσκα και λαχταριστά για κατανάλωση.  Είχε μάλλον θα έπρεπε να πούμε αφού πια μπορείς να βρεις τα πάντα σε όλες τις εποχές του χρόνου στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, στα εξειδικευμένα μαγαζιά, στους καταψύκτες των σπιτιών.

Τότε όμως που μεγαλώναμε, πολλά χρόνια πριν, που καλά καλά δεν είχαμε ούτε ηλεκτρικό ρεύμα στα σπίτια μας και νερό κουβαλούσαμε με τα κουμάρια, τα λαγήνια και τους ντενεκέδες, τότε τα πράγματα ήταν πολύ πιο απλά, πολύ πιο όμορφα.  Είχαν τη γραφικότητά τους και τη σημασία τους, κάθε λέξη και κάθε έκφραση στήριζε την καθημερινότητα που κι αυτή στηριζόταν στην παράδοση κυρίως την προφορική.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τί λαχτάρα περιμέναμε να «δέσει» η αμυγδαλιά τους καρπούς της, να κόψουμε γλυκόξινα «τσάγαλα» κι αργότερα μόλις  γίνουν τα ιρίκια σαν στραγάλια για να ρημάξουμε τις ιρικιές. Και τα μούτρα μας ήταν πια μόνιμα ξινισμένα από τη ξινίλα των  άγουρων κορόμηλων την άνοιξη. Και το φθινόπωρο ήταν όλες οι γωνιές των σπιτιών μαυρισμένες στιμένες από τα κυδώνια, που τα σπάγαμε πάνω στις καλοπελεκημένες γωνιακές λαμπάδες από κόκκινη πέτρα Μυστεγνιώτικη…

 

Ε δεν μιλάμε και για τα καρπούζια, σαν έφτανε ο καιρός τους κι ωριμάζανε καλό Ιούλιο πιά κι ερχόταν τα φορτηγά από τα καρπουζοχώραφα του κάμπου της Καλλονής, που μόνος του τροφοδοτούσε ολόκληρο το νησί με καρπούζια και πατάτες!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τότε πιά ήταν η τρέλα μας ποιος θα προκάνει να πιάσει σειρά να τον πάρει ο έμπορας που έφερνε το φορτιό για να το ξεφορτώσουμε. Ένας απάνω στην καρότσα, ένας – δυό κάτω κι ένας τρίτος που τα στοίβαζε με προσοχή σε μια γωνιά στο μανάβικο. Πετώντας ο ένας στον άλλον. Και κάθε τόσο «κατσιρντούσι» κάποιος ένα καρπουζάκι, έπεφτε, έσπαγε κι αυτό ήταν η πληρωμή μας για  το  χαμαλίκι…

Και σαν μας έδινε και κανένα  ολόκληρο, με τί καμάρι το πηγαίναμε στο σπίτι, σαν να κάναμε καμιά ανδραγαθία, ήταν όμως η πληρωμή του κόπου μας…

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάθε πράγμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο δεν λέει η παροιμία? Κάθε χρόνο λοιπόν, κάθε που ερχόταν η ώρα να φάμε για πρώτη φορά ένα φρούτο κυρίως, οργανωνόταν μια τελετουργική ιεροτελεστία… κάθε φορά όμως!

Και ποια ήταν αυτή; Πιάναμε ένα κομμάτι από το φρούτο, το πρώτο όμως κομμάτι που θα τρώγαμε για τη χρονιά αυτή με το ένα χέρι, περνούσαμε το χέρι πίσω από το κεφάλι και το φέρναμε στην άκρη των χειλιών από την άλλη πλευρά του προσώπου. Δεξί χέρι; Αριστερό μάγουλο. Ή αντίστροφα. Δοκιμάστε το!!! Θα σας δυσκολέψει αρκετά… Αυτή όμως ήταν και η ομορφιά. Και η σημειολογία. Έτσι πιστεύω. Φτάσαμε, αξιωθήκαμε κι εφέτος να φάμε το πρώτο μας καρπούζι! Το πρώτο μας λαχταριστό φετινό φρούτο! Είμαστε εδώ και είμαστε καλά! «Ακουμπώσαμι λοιπόν τσι φέτους! Άντι τσι τ χρόν !!! ».

* Ο Μιχάλης Καπιωτάς είναι Φυσικός - Περιβ. Χαρτογράφος,MSc στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης, πρώην Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Γενοκτονίες

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο «προαγωγός» υγείας και οι «εκδιδόμενοι» εργαστηριακοί ιατροί

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Ταξίαρχος σε αποστρατεία-Συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γυρεύεις εσύ, μια Μανιάτισσα, στο Βόρειο Αιγαίο;

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ, εκπαιδευτικός μέλος Ν. Ε ΣΥΡΙΖΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελλείμματα εκπροσώπησης στην Αυτοδιοίκηση

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός-πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δυναμώνουμε το Σωματείο, ενισχύουμε την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών»

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, από την εκπομπή ΠΕΚ-τες
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γράφει ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 15/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γιάννης Συκάς μιλά για την εκπαίδευση στην εκπομπή ΠΕΚ‑τες

Την Τετάρτη στις 5 το απόγευμα στο «Ν» 99 fm
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η ορατή ομόφυλη ελληνική οικογένεια

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ, Διδακτόρισσα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είδαμε Eurovision… εγώ, η Στρατής και το Παναγιωτελ’. Non binary by Lesvos

Γράφει ο Ταξίαρχος ε.α, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΔΩ ΛΗΜΝΟΣ : Κάσπακας, ο δρόμος για τον Αγιο Γιάννη

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Η «Συνύπαρξη» προβάλλει το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Για την ταινία, την αυτοψία στη Βάστρια, αλλά και τις χρόνιες προσπάθειες για την έλευση Τούρκων επισκεπτών μιλήσαμε με τον Πάρη Βουνατσή και τον Γιάννη Παυλή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ